10 pași pentru fotografii de peisaj reușite

Postat de: F64 F64

Cum obţii fotografii de peisaj spectaculoase, care îţi taie răsuflarea? Cum faci ca, atunci când dai peste spectacole incredibile ale naturii, să le poţi surprinde în imagini pe măsură şi nu să te trezeşti cu fotografii banale şi şterse gen IOLA (io la mare, io la munte)?

Îţi oferim un ghid cu 10 paşi recomandaţi pentru a obţine fotografii de peisaj reuşite. Vei vedea că e mult mai uşor decât crezi. Pentru a face o fotografie de peisaj bună trebuie să ţii cont de lumină, compoziţie, profunzime de câmp, geometrie şi alte câteva elemente.

 

1. Câmp de profunzime mare!

La o fotografie de peisaj este important să ai o zona de profunzime cât mai mare pentru a surprinde întreaga scenă. Pentru asta închide diafragma la maxim, respectiv selectează o valoare F cât mai mare.

Nu uita însă că o valoare mică a diafragmei înseamnă mai puţină lumină, ceea ce trebuie compensat fie prin creşterea ISO-ului, fie crescând timpul de expunere.

Când foloseşti însă o expunere lungă, s-ar putea ca unele imagini să iasă tremurate. Eviţi fotografiile mişcate folosind trepiedul atunci când fotografiezi cu expunere lungă.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Alin Ionita
Oglinda, de Alin Răzvan Ioniţă

 

2. Alege filtrele foto potrivite!

Unele filtre sunt absolut necesare pentru a face poze de peisaj bune. Nu toate filtrele pot fi simulate în Photoshop sau în Lightroom!

a. Filtre de polarizare

Ca să adaugi contrast şi să creşti intensitatea culorilor foloseşte filtrele de polarizare, esenţiale în fotografia de peisaj.

Un filtru de polarizare poate reduce reflexiile apei și ale sticlei şi poate fi folosit pentru a întuneca cerul, a scoate norii în evidenţă și chiar pentru a reduce ceaţa. Drept rezultat, peisajul va părea mult mai viu şi mai intens.

Efect filtru polarizare
Efect Filtru Polarizare, de Darwin Wigget

b. Filtre neutre pentru fotografia de peisaj

În zilele însorite, cu multă lumină, este practic imposibil să obţinem timpi de expunere mai lungi de 1-2 secunde. Dacă vom dori să creştem această valoare spre 30 de secunde, pentru a obţine efecte spectaculoase e nevoie de un filtru neutru. Acesta nu afectează culorile, singurul lui rol e să “taie” lumina şi astfel să obţinem o expunere lungă.

Pentru a fotografia cascade şi a obţine un aspect ceţos, e nevoie ca aparatul foto să fie montat pe un trepied și timpul de expunere să fie foarte lung (de ordinul zecilor de secunde). Prin urmare va pătrunde foarte multă lumină, care nu va putea fi redusă suficient nici prin scăderea ISO, nici prin inchiderea diafragmei. În această situaţie sunt necesare filtrele de densitate neutră care reduc cantitatea de lumină care intră prin obiectivul aparatului foto, permiţând astfel să fie crescut timpul de expunere.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Cascada Capra, de Rădulescu Mihai

 

3. Găseşte unghiul potrivit!

Fii atent să balansezi diferitele elemente într-o fotografie de peisaj. Nu vrei să înghesui toate elementele în partea stângă a imaginii de exemplu. Echilibrul vizual şi compoziţia sunt vitale în fotografia de peisaj!

Când vezi o imagine interesantă, gândeşte-te care ar fi unghiul cel mai potrivit. Joacă-te cu liniile şi geometria peisajului pentru a fi sigur că nu obţii imagini convenţionale!

 Dragos Asaftei
Dragos Asaftei

 

4. Include anumite elemente în prim plan!

Găseşte puncte de interes, care să atragă atenţia şi include-le in compozitie. În felul acesta vei complementa peisajul.

Nu uita deci de importanţa elementelor din prim-plan la fotografiile în natură.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj valentin resiga
Copacul, de Valentin Resiga

 

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Danger from above, de Cosmin Ovidiu Stan

 

5. Joacă-te cu lumina în fotografie!

Lumina este poate elementul cel mai important în fotografiile de peisaj, deoarece ea modelează întregul cadru. Calitatea şi intensitatea luminii variază în funcţie de poziţia soarelui, deci implicit de momentul zilei.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Toma Bonciu
Pădure, de Toma Bonciu

Care e deci cea mai bună lumină pentru a fotografia peisaje?

“Ora de aur” în fotografie reprezintă acele câteva zeci de minute după rasărit şi câteva zeci de minute înainte de apus, când soarele este aproape de linia orizontului. Atunci lumina este moale (mai difuză) şi mai caldă în nuanţe. În preajma răsăritului şi a apusului, imaginile vor fi mult mai spectaculoase.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Kovacs Zoltan
Mare de nori, de Kovacs Zoltan

 

6. Geometrie

Orice linie în fotografia de peisaj – un drum, un râu, creează structură şi aduce formă în imagine. Liniile ghidează privirea şi oferă profunzime de câmp. Foloseşte-te de orice râu, şosea, drum drept sau şerpuit pentru a crea o linie directoare.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Transfăgărăşan, closer look, de Mihai Gabriel Szabo

7. Atenţie la cer!

Cerul este esenţial în fotografia de peisaj. Creşte intensitatea cerului folosind filtre de polarizare care dau mai mult contrast si culoare. Atenţie de asemenea la încadrarea cerului!

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Lost for Words, Cristian Udrea

8. Include oameni în imagini pentru a sublinia proporţiile

Munţii, văile, cascadele, pe scurt elementele naturale dintr-o fotografie de peisaj, pot să pară mai spectaculoase dacă incluzi oameni pentru a scoate în evidenţă proporţiile. Asigură-te că aceştia nu sunt plasaţi în centrul fotografiei.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Remus Tiplea
Autobanda, de Remus Ţiplea

9. Fotografiază Panorame

Fotografiază în modul panoramă pentru a captura întreaga scenă din faţa ta. Fotografia de peisaj va fi cu siguranţă mai impresionantă!

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Toma Banciu
Valurile de nori, de Toma Bonciu

 

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj Panorama
Vara în Făgăraş, de Mihai Drăgăşanu

10. Furtuni, vânt, ceaţă- atuurile tale!

Cele mai spectaculoase fotografii de peisaj se obţin în condiţii meteo spectaculoase. Furtunile, vântul, ceaţa, soarele strălucind printre nori, curcubeele, apusurile, răsăriturile vor asigura imagini mai puternice decât ar putea un cer albastru senin.

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Drumul către nori, de Alexandra Diaconescu

 

Fotografia de peisaj Fotografii de peisaj
Apus după furtună, de Augustin Popescu

P.S.

Inspiraţia şi norocul contează!

Oricât ai planifica o fotografie, contează în final şi inspiraţia! Uneori o fotografie de peisaj bună iese de la sine, uneori deşi te chinui şi totul pare perfect, lumină, compoziţie, simţi că nu e ce trebuie. Nu te forţa prea tare. Ia o pauză, continuă-ţi plimbarea şi inspiraţia se va întoarce pe furiş!

Citeşte mai multe sfaturi despre fotografia de peisaj:

Landscape Photography Tips — National Geographic

We’ve all had the experience: Driving through a beautiful landscape, you stop at every scenic overlook to make photographs sure to capture the grandeur of what you see. You get home, look at the pictures, and find them flat and boring. All the elements that enthralled you at the time are there, but not the feeling.

11 Surefire Landscape Photography Tips

My first love in photography when I first got my trusty old Minolta SLR as a teenager was landscape photography . There’s something about getting out in nature with the challenge of capturing some of the amazing beauty that you see.

50 Mind-Blowing Examples of Landscape Photography

How many of you have an expensive camera collecting dust instead of making photos? If you have the same problem like me, then you need some inspiration! That’s why I want to show you a breathtaking collection of landscape photography. Hopefully, these pictures will be enough to get you moving.

50 Magnificent Natural Landscape Photographs

We can all appreciate a beautiful landscape, whether it’s laid out in front of us or expertly captured on camera. Taking a photo of lovely scenery can seem simple: point and shoot, right? Often though the photographer has taken many things into consideration: time of day, position, shutter speed and so on.

 
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top