PhotoStory 2019: Interviu cu Mihnea Ratte

Anul acesta, PhotoStory 2019 revine cu a treia ediție, prin care sărbătorim 18 ani de activitate! În 2019, ne vom axa pe comunitate, pe ceea ce am reușit să creăm împreună cu partenerii noștri de-a lungul a 18 ani în care am învățat, am crescut împreună și ne-am adaptat schimbărilor.

Dezbaterea de anul acesta va avea tema “Poți face bani din fotografie în 2019?”. La această dezbatere vor participa fotografii Bogdan MoldovanMihnea RatteDaniel și Ana Maria IlincaMarian Sterea și Ionuț Macri.

Am pregătit o serie de interviuri, pentru a te pune în temă și despre speakeri, despre câteva dintre mesajele pe care le au de transmis, opinii, ce au în plan să facă la eveniment și multe altele. Astfel, începem seria de interviuri cu Mihnea Ratte.

Tu și fotografia. Care este povestea voastră? Ce ți-a dăruit fotografia până acum?

Totul a început când eram redactor și am pus mana pe un telefon cu cameră. Cei de la redacția unde lucram mi-au oferit un aparat foto cu care să le fac fotografiile de stoc și portretele pentru interviuri. Unele mi-au și iesit. Apoi am cumpărat un Canon 350d de la un fotograf foarte cunoscut în acea vreme care a râs foarte tare de mine pentru că am intrebat de ce nu văd pe ecran imaginea și mi-a zis că fac cea mai proastă investiție din viața mea și că ar fi mai bine să răman redactor. Fotografia mi-a oferit foarte multe obstacole peste care am reușit să trec, deci m-a ajutat să mă dezvolt și să evoluez ca individ.

(c) Mihnea Ratte

Care consideri că sunt ingredientele cheie pentru o fotografie reușită?

Să simți ce faci. Dacă o faci pentru un like sau pentru o factură, o faci degeaba. 

Zilele Sony
(c) Mihnea Ratte

Ce tipuri de evenimente îți sunt mai dragi și de ce?

Clar festivalurile pentru că îmbină trei elemnte dragi mie, muzica, oameni și fotografie. Pe lângă asta, fiecare festival îmi testează rezistența fizică și puterea de concentrare când m-aș întinde în iarbă și aș dormi de oboseala acumulata de peste zi.

Spune-ne care este fotograful tău preferat și de ce.

Îmi plac prea multi, s-ar lungi prea tare articolul. În același timp, îmi place să fac ce și cum îmi vine mie, să nu iau exemple.

Ce le-ai recomanda celor aflați la început de drum în fotografia de evenimente?

  • Să se pregătească de multe nopți nedormite, concedii ale căror număr tinde spre 0, adidași tociți rapid, mese neregulate și dureri de spate
  • Să-și exerseze răbdarea și până unde merge ea, deoarece va fi întinsă la maxim de anumiți clienți
  • Să nu pice în capcana setărilor și a aparaturii în exces, cu puțin poți face multe.

Te-ai mai întoarce vreodată către jurnalism? Sau te vezi în viitor îmbinând jurnalismul și fotografia într-un proiect mai mare?

Cu siguranță, îmi place foarte mult să scriu. Cum îmi voi alege subiectul care să-mi vină mănușă, cu siguranță se va naște un proiect de one man show în care să scriu și să fac și pozele.

Zilele Sony
(c)Mihnea Ratte

În curând ne vedem la PhotoStory 2019 – De 18 ani devotați pasiunii tale! Ce vom discuta la întâlnirea cu tine?

Asta mă întreb și eu, oare ce curiozități are publicul?

Zilele Sony
(c) Mihnea Ratte

Rămâi alături de noi și ne vedem pe 03 octombrie la The Ark, la PhotoStory 2019!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.