Sigma 16mm f/1.4 DC DN pentru Sony E Mount: Deloc surprinzător!
Recunosc că titlul este un pic înșelător. Ca posesor al obiectivului Sigma 30mm f/1.4 DC DN și după testarea modelului de 56 mm din aceeași familie, pot spune că Sigma 16mm f/1.4 DC DN nu surprinde cu nimic. Iar asta e de bine.
Am avut posibilitatea de a testa obiectivul timp de două săptămâni, într-o gamă decentă de situații. Iată ce trebuie să știți despre Sigma 16mm f/1.4 DC DN, începând cu lucrurile mai puțin plăcute.
Impresii generale
La fel ca frații săi din gama DC DN, obiectivul de 16mm se confruntă cu aberații cromatice. În anumite situații, acestea nu pot fi rezolvate doar cu simpla apăsare a butonului dedicat în Adobe Lightroom, fiind nevoie de o editare selectivă. Această problemă nu se vede neapărat la inspectarea unei fotografii pe ecranul unui telefon sau al unui laptop. Pe un monitor de cel puțin 21 de inch veți vedea aberațiile, mai ales dacă știți unde să le căutați.
Dimensiunea și greutatea pot fi considerate, de asemenea, lucruri mai puțin plăcute la Sigma 16mm f/1.4 DC DN. Obiectivul trece de 400 de grame, practic cântărind la fel de mult precum camera pe care o folosesc (Sony a6300). Lungimea de aproximativ 92 de milimetri nu îl face foarte discret, însă este o urmare priorităților Sigma în ceea ce privește un obiectiv: calitatea imaginii. Aici, Sigma 16mm f/1.4 DC DN îi va impresiona pe utilizatorii aflați la prima experiență.
Detaliile pe care obiectivul le oferă la orice diafragmă (aveți mai jos același cadru relizat de diverse valori ale diafragmei) îl fac cea mai bună alegere pentru cei care doresc o soluție wide și luminoasă. Distorsiunile sunt ținute sub control mult mai bine decât în cazul fratelui mai mare, de 56 milimetri. Spre deosebire de aberațiile cromatice, vignette-ul este eliminat cu ușurință prin Adobe Lightroom. Flare-urile sunt ținute, de asemenea, sub control.
Sigma 16mm f/1.4 DC DN pe teren
Am folosit obiectivul cu precădere în câteva scenarii: fotografia de stradă, astro și cea de concert. Deși distanța focală de 16mm (24mm pentru utilizatorii de Full Frame) m-a limitat în anumite situații, acest lucru nu mă face să-l exclud dintr-o achiziție viitoare.
Despre AF (autofocus)
Focalizarea merită și ea câteva cuvinte. Inelul de focalizare este mare, ușor de folosit chiar și pe timp de noapte. Focalizarea automată e în rândul celorlalte două obiective Sigma pentru Sony APS-C – foarte rapidă, funcționează foarte bine cu Eye AF și va duce la fotografii clare în 95% din cazuri.
Concluzii
Așadar, pentru cine este Sigma 16mm f/1.4 DC DN? Am încercat să găsesc un răspuns și m-am pus în pielea unui fotograf entuziast. După folosirea obiectivului de kit, mulți aleg un obiectiv de portret (apropo, tot Sigma reușește să ofere cel mai bun obiectiv de portret pentru camerele mirrorless Sony APS-C: 56mm f/1.4 DC DN). Acesta oferă cel puțin un lucru pe care obiectivul de kit nu îl are: luminozitate. După folosirea acestuia pentru o anumită perioadă, apare dorința de a avea aceeași performață într-un obiectiv wide. Aici apare Sigma 16mm f/1.4 DC DN.
Cuprinderea clădirilor întregi de la nivelul străzii, fotografierea Căii Lactee, realizarea de portrete care să arate și contextul, precum și filmarea următoarelor vloguri sunt cele mai bune motive pentru care utilizatorii Sony E Mount, în format APS-C pot alege obiectivul Sigma 16mm f/1.4 DC DN.
Folosești și tu obiective SIGMA? Spune-ne în comentarii care este preferatul tău și de ce?
Între timp ți-am pregătit câteva oferte la obiectivele pentru mirrorless. Aruncă o privire, sigur găsești ceva pentru a-ți completa trusa foto.