Cum alegi trepiedul pentru aparatul foto

Ai putea spune că alegerea unui trepied foto nu este chiar cea mai dificilă treabă din lume, corect? Ei bine, nu chiar. Pentru că, odată înțelese funcțiile multiple ale acestui accesoriu pentru camera foto, vei vedea că lucrurile nu gravitează doar în jurul ideii de STABILITATE

De aceea, vrem să îți arătăm cum te poate ajuta un trepied foto în realizarea unor poze mult mai bune și care sunt principalele criterii de alegere, atunci când vrei să îți cumperi un astfel de produs. 

Care sunt avantajele utilizării unui trepied pentru aparatul foto?

O vorbă destul de des auzită printre fotografi spune că “cel mai bun obiectiv pentru camera foto este trepiedul”. Chiar dacă îți poate părea greu să îl iei mereu după tine, iar utilizarea sa poate fi de multe ori incomodă și frustrantă, trepiedul pentru aparatul foto garantează o serie de beneficii importante, în realizarea unei fotografii.

Atât în interior (fotografie de mâncare, fotografie de produse etc), cât și în exterior (fotografia de nuntă, fotografia de peisaj etc), trepiedul:

  • Susține foarte bine camera foto, eliminând vibrațiile produse de aceasta, ajutându-te astfel să obții poze mult mai clare; se recomandă ca atunci când utilizezi trepiedul, să te asiguri că și sistemul incorporat de stabilizare a imaginii este activat;
  • Îți permite să testezi valori ridicate ale sensibilității foto / video, precum și a unor anumiți timpi de expunere, potriviți pentru un anumit tip de fotografie (lucru obținut în urma eliminării vibrațiilor);
  • Menține camera foto într-o poziție stabilă, permițându-ți să studiezi cu atenție compoziția și încadrarea imaginii pe care vrei să o surprinzi. Utilizarea unui trepied te ajută să setezi cu o mult mai bună acuratețe: înălțimea, unghiul și parametrii aparatului, până când obții rezultatul dorit.

Care sunt caracteristicile unui trepied pentru aparatul foto?

Cele mai importante caracteristici ale unui trepied sunt: 

  1. Materialul din care a fost realizat trepiedul foto

De regulă, vei găsi pe piață 3 tipuri principale de material:

  • Oțel;
  • Aluminiu
  • Fibră de carbon.

Dacă cele din aluminiu sunt mai ieftine, însă au o greutate mai ridicată, trepiedele din carbon costă mai mult, însă asigură mai mult confort, atunci când vrei să le transporți dintr-un loc în altul. 

Un trepied realizat din fibră de carbon asigură un raport greutate / rezistență net superior față de celelalte două tipuri (aluminiu / oțel), recomandându-se utilizarea unui astfel de produs în cazuri de utilizare intensă. 

2. Greutatea maximă admisă de trepied

Fiecare model de trepied este conceput astfel încât să susțină fără probleme o anumită greutate. Așadar, ține cont de acest aspect important, atunci când vrei să îți cumperi un astfel de accesoriu pentru aparatul tău.

REGULĂ DE CUMPĂRARE: greutatea trepiedului trebuie să fie mai mare decât cea a aparatului pe care îl ai + cel mai mare obiectiv de care dispui + alte accesorii pe care le utilizezi constant (blitz, grip etc).

3. Înălțimea trepiedului pentru camere foto

Înălțimea optimă a trepiedului este descrisă de 3 variabile distincte: 

  • Înălțimea maximă a trepiedului – această dimensiune trebuie să îți permită utilizarea camerei instalate pe trepied, fără a fi nevoit să stai aplecat în timpul sesiunii de poze.
  • Înălțimea minimă a trepiedului – această dimensiune se referă la înălțimea maximă (față de sol) la care poate fi ridicat trepiedul; înălțimea minimă a trepiedului este o caracteristică ce își face dovedită utilitatea mai ales în cazul fotografiei de tip macro;
  • Lungimea trepiedului când este strâns (transportat) – este una dintre cele mai importante funcții ale unui trepied pentru aparatele foto; cu cât lungimea trepiedului strâns este redusă, cu atât acesta va fi mult mai simplu de transportat / depozitat.

4. Coloana centrală a trepiedului

Această caracteristică a unui trepied foto îți permite să ajustezi pe verticală înălțimea de la care vei face poze. Coloana centrală a trepiedului se ajustează simplu, prin acționarea unei manivele sau a unui manșon de prindere, în funcție de model. 

În cazul în care alegi un trepied fără manivelă, avantajul constă în faptul că poți monta și demonta coloana centrală în poziție inversă, pentru a putea coborî și mai mult camera foto către nivelul solului. Acest lucru influențează și mai tare înălțimea minimă a trepiedului. 

5. Capul de prindere al aparatului foto

Chiar dacă de cele mai multe ori, un trepied pentru camera foto este format din picioare, coloană și capul de prindere, cel din urmă se poate alege și separat, în funcție de: 

  • Libertatea de mișcare pe care o oferă;
  • Greutatea maximă suportată. 

Există 2 tipuri principale de cap pentru trepied: 

CAPUL DE PRINDERE CU BILĂ

  • Utilizarea acestuia determină o ajustare rapidă a poziției camerei foto;
  • Util în cazul fotografiilor de tipul wildlife.

CAPUL DE PRINDERE PE 3 AXE (cunoscut și ca “panoramic” sau “3D”)

  • Compus din două mânere ce poziționează cu ușurință aparatul pe 3 axe; 
  • Utile în cazul fotografiilor de panoramă. 

Alegerea trepiedului – Întrebări și răspunsuri

Așadar, un trepied de calitate trebuie să fie realizat dintr-un material ușor, să poată fi strâns, transportat și depozitat cu ușurință și, nu în ultimul rând, să ofere stabilitate în timpul ședințelor foto pe care le faci. 

Nu în ultimul rând, acest tip de accesoriu foto trebuie să garanteze o rezistență de durată, mai ales în condițiile în care vrei să îl iei cu tine în natură. Deci cum îți poți da seama că ai dat peste toate aceste caracteristici în același loc? Simplu, nu trebuie decât să îți răspunzi chiar tu la o serie de întrebări: 

Q: Cât de des voi lua cu mine trepiedul pentru camera foto?

R: Dacă vrei să utilizezi trepiedul doar pentru studio, îți recomandăm să cumperi un model mai greu și mai solid. În schimb, dacă plănuiești să ieși foarte mult în natură cu noul tău trepied, îți recomandăm să cumperi un produs realizat din fibră de carbon, cu o lungime (atunci când este strâns) cât mai mică.

Q: Trepiedul pe care l-am ales va suporta greutatea camerei și a lentilei?

R: Cum spuneam și mai sus, greutatea trepiedului achiziționat trebuie să facă față cu brio greutății camerei foto, a obiectivului, a blitzului etc. În caz contrar, stabilitatea trepiedului va avea numai de suferit, existând riscul ca acesta să se dezechilibreze, sau ca o componentă de prindere să se rupă, situație în care camera foto ar fi expusă unor riscuri nedorite. 

Q: Ce material voi alege pentru acest accesoriu al camerei foto? 

R: Chiar dacă este mai scump decât un trepied din aluminiu, cel realizat din fibră de carbon este mult mai ușor și, totodată, mult mai rezistent. 

Q: Ce garanție voi avea pentru trepiedul achiziționat? 

R: Este recomandat să te uiți după un produs care vine la pachet nu doar cu o garanție cât mai mare, ci și cu posibilitatea accesării unor servicii post-garanție (ex: piese de schimb, întreținere etc).

Recomandări pentru cumpărarea trepiedului

Cum alegi cel mai bun trepied în funcție de tipul device-ului ?

Trepiedele sunt accesorii foto de stabilizare a imaginii, compatibile cu: 

  • Camerele foto și camere video – în funcție de preferințe și de locul în care se realizează fotografiile, un model de trepied telescopic poate fi reglat simplu și rapid, pentru cele mai bune unghiuri;
  • Telefoane mobile – pot fi transportate cu ușurință peste tot. Aceste modele sunt special concepute pentru smartphone-uri, având brațele flexibile și dimensiuni mai mici decât cele pentru camere foto / video.

Cum alegi cel mai bun trepied în funcție de înălțimea sa? 

În funcție de înălțimea trepiedului, putem identifica 3 categorii diferite de produs

  • Trepied foto cu înălțimea de până la 30 cm – sunt cele realizate special pentru montarea telefoanelor mobile, sau chiar a tabletelor. Particularități: brațe flexibile.
  • Trepied foto cu înălțime maximă de 30-100 cm – concepute special pentru aparatele foto digitale. Particularități: au cap de înclinare cu efect fluid.
  • Trepied foto cu înălțime maximă de 100-200 cm – sunt cele mai performante modele de pe piață, utilizate de fotografii profesioniști atât la interior, cât și în natură. Particularități: coloana centrală + unghiuri multiple și sistem de blocare instantă a rotirii. 

Cum alegi cel mai bun trepied în funcție de greutatea suportată?

În funcție de greutatea suportată, putem distinge 3 categorii diferite de produs: 

  • Trepied care suportă o greutate de până la 1 kilogram – este un model de mici dimensiuni, a cărui structură poate susține un telefon mobil sau o cameră digitală de mici dimensiuni. De obicei, acest tip de trepied este realizat din aluminiu și poate avea o înălțime cuprinsă între 30 și 100 de centimetri.
  • Trepied care suportă o greutate de aproximativ 1-2 kilograme – acest tip de trepied este realizat fie din aluminiu, fie din plastic, iar înălțimea acestuia este puțin mai mare: 125 de centimetri. Poate fi compatibil cu DSLR-uri și camere video.
  • Trepied care suportă o greutate de aproximativ 3-4 kilograme – este un model caracterizat prin picioare ferme dar flexibile, ce permit o bună stabilitate pe orice tip de suprafață. 

Produse recomandate

Pe F64 te așteptăm cu o gamă variată de trepiede și kituri complete pentru trepied, la cele mai avantajoase prețuri! Comandă online produsul potrivit pentru nevoia ta și bucură-te de o stabilitate mult mai bună, de fiecare dată când apeși CLICK!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.