5 accesorii pe care orice videograf și le dorește

Dacă te afli la început în cariera ta de videograf, probabil că ai observat profesioniști din domeniu care folosesc cele mai avansate accesorii, fără de care probabil, nu ai reuși să îți propui ceea ce îți dorești. Ei bine, află că toți avem un început, iar în mod evident, nu există loc de comparație cu profesioniștii din domeniu și accesoriile pe care aceștia le folosesc, întrucât există nenumărate opțiuni ca tu să treci la treabă și să evoluezi ca și videograf.

Trepied

Alegerea unui trepied potrivit poate reprezenta o achiziție extrem de utilă pe termen lung, în special în momentele în care vei dori să obții cadre stabile și nemișcate, precum interviuri. Pentru a alege un trepied potrivit, trebuie să urmărești câteva aspecte în funcție de proiectele pe care le realizezi, precum greutatea acestuia, înălțimea sau cât de rapid îl poți utiliza.

Cullmann Primax 390 - trepied foto

Trepied video profesional Fancier FT6717 + cap fluid

Manfrotto Befree Live 3-Way Trepied Video Cap Fluid

Audio

În mod categoric, nu trebuie să neglijezi partea de audio care poate să fie la început destul de greu de înțeles, însă odată ce acorzi atenție aspectelor necesare, vei realiza că un sunet bun va contribui în mod semnificativ la calitatea clipurilor pe care le livrezi.  

Pe partea de audio, vei avea de cele mai multe ori, două alternative, ca și începător: microfon și/sau lavalieră. Un microfon este o alegere foarte bună pentru subiecți ce se află destul de aproape de cameră sau chiar și pentru diverse sunete pe care dorești să le înregistrezi. De cealaltă parte, lavaliera este folosită de cele mai multe ori în interviuri, întrucât subiecții se pot afla la o distanță mai mare față de cameră.

Rode Videomic Pro

Rode Wireless GO II Wireless Dual

DJI Mic Linie Wireless Single Channel

Filtre

Atuncâ când filmezi, regula de 180 de grade presupune să dublezi timpul de expunere față de cadrele pe secundă alese, pentru a obține un efect de motion blur natural. De exemplu, dacă alegi să filmezi în 25 de cadre pe secundă/fps, atunci, timpul de expunere / shutter speed-ul va fi de 50.

Dacă dorești să filmezi pe timp de zi, în situații în care nu poți controla lumina, un filtru cu densitate neutră îți va permite să folosești regula de 180 de grade și în același timp chiar să utilizezi și o diafragmă mai deschisă (exemplu: F/1.4, F/1.8), pentru a obține un fundal blurat. 

În prezent, există filtre cu densitate variabilă (ND) și filtre cu densitate variabilă neutră (VND). Filtrele ND sunt clasificate pe stopuri de expunere, în timp ce filtrele VND utilizează un mecanism ce îți permite să folosești mai multe stopuri de expunere printr-o simplă rotație, făcându-le mai eficiente și mai ușor de utilizat.

Polar Pro Filtru VND 82mm Peter McKinnon Sig II

Nisi True Color Filtru Densitate Variabila ND2-32 82mm

Hoya Variable Density II Filtru ND3-400 82mm

Lumini

Luminile continue au devenit din ce în ce mai populare, astfel că acestea pot fi găsite în mod eficient la un raport calitate-preț destul de avantajos. Majoritatea dintre ele vin cu un design unic în funcție de necesitățile dorite, valori CRI de peste 95 ce mențin o acuratețe deosebită a culorilor și putere watt (W) semnificativă. 

Așa cum pictorii dau formă picturii sau cum muzicienii dau formă muzicii, exact la fel și videografii pot da formă luminii, ce reprezintă pe departe cea mai complexă investiție din cariera unui videograf. Recomandarea noastă este să investești timp în educație și în tehnicile de utilizare ale acestora pentru a observa ce se potrivește proiectelor tale și în același timp pentru a evita să aloci un buget în mod incorect. 

Godox Tube Light TL60 RGB Lampa LED 2700-6500K

Godox SL60W Lampa LED 5600K Montura Bowens

Aputure Amaran 200x Lampa LED Bi-Color 200W

Monitor

Cu cât vei avansa mai mult, cu atât vei realiza că vei fi nevoit să alegi focusul manual în detrimentul autofocusului pentru a fi sigur că tu ești cel care controlează cu adevărat camera. Totodată, vei realiza că ecranul LCD este destul de mic și va fi dificil să urmărești funcțiile speciale de focus manual, precum cea de focus peaking, moment în care un monitor îți va permite să ții în evidență foarte multe opțiuni în mod simultan. 

Monitoarele externe pot fi găsite sub două forme, cele normale, și cele cu funcție de înregistrare, precum Atomos Ninja sau Blackmagic Video Assist. Monitoarele normale reprezintă un dispozitiv ce îți permite să observi LCD-ul camerei într-o formă mai mare, oferindu-ți și alte opțiuni de monitorizare. De cealaltă parte, monitoarele cu funcția de înreregistrare preiau această opțiune a camerei și oferă în același timp opțiuni suplimentare de codec-uri pentru a oferi o imagine mult mai calitativă.

Atomos Shinobi Monitor Foto Video HDR 5" 4K HDMI

Atomos Ninja 5.2" 4K HDMI Monitor & Recorder

Blackmagic Design Video Assist 5" Recorder/ Monitor

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.