5 accesorii pe care orice videograf și le dorește

Dacă te afli la început în cariera ta de videograf, probabil că ai observat profesioniști din domeniu care folosesc cele mai avansate accesorii, fără de care probabil, nu ai reuși să îți propui ceea ce îți dorești. Ei bine, află că toți avem un început, iar în mod evident, nu există loc de comparație cu profesioniștii din domeniu și accesoriile pe care aceștia le folosesc, întrucât există nenumărate opțiuni ca tu să treci la treabă și să evoluezi ca și videograf.

Trepied

Alegerea unui trepied potrivit poate reprezenta o achiziție extrem de utilă pe termen lung, în special în momentele în care vei dori să obții cadre stabile și nemișcate, precum interviuri. Pentru a alege un trepied potrivit, trebuie să urmărești câteva aspecte în funcție de proiectele pe care le realizezi, precum greutatea acestuia, înălțimea sau cât de rapid îl poți utiliza.

Cullmann Primax 390 - trepied foto

Trepied video profesional Fancier FT6717 + cap fluid

Manfrotto Befree Live 3-Way Trepied Video Cap Fluid

Audio

În mod categoric, nu trebuie să neglijezi partea de audio care poate să fie la început destul de greu de înțeles, însă odată ce acorzi atenție aspectelor necesare, vei realiza că un sunet bun va contribui în mod semnificativ la calitatea clipurilor pe care le livrezi.  

Pe partea de audio, vei avea de cele mai multe ori, două alternative, ca și începător: microfon și/sau lavalieră. Un microfon este o alegere foarte bună pentru subiecți ce se află destul de aproape de cameră sau chiar și pentru diverse sunete pe care dorești să le înregistrezi. De cealaltă parte, lavaliera este folosită de cele mai multe ori în interviuri, întrucât subiecții se pot afla la o distanță mai mare față de cameră.

Rode Videomic Pro

Rode Wireless GO II Wireless Dual

DJI Mic Linie Wireless Single Channel

Filtre

Atuncâ când filmezi, regula de 180 de grade presupune să dublezi timpul de expunere față de cadrele pe secundă alese, pentru a obține un efect de motion blur natural. De exemplu, dacă alegi să filmezi în 25 de cadre pe secundă/fps, atunci, timpul de expunere / shutter speed-ul va fi de 50.

Dacă dorești să filmezi pe timp de zi, în situații în care nu poți controla lumina, un filtru cu densitate neutră îți va permite să folosești regula de 180 de grade și în același timp chiar să utilizezi și o diafragmă mai deschisă (exemplu: F/1.4, F/1.8), pentru a obține un fundal blurat. 

În prezent, există filtre cu densitate variabilă (ND) și filtre cu densitate variabilă neutră (VND). Filtrele ND sunt clasificate pe stopuri de expunere, în timp ce filtrele VND utilizează un mecanism ce îți permite să folosești mai multe stopuri de expunere printr-o simplă rotație, făcându-le mai eficiente și mai ușor de utilizat.

Polar Pro Filtru VND 82mm Peter McKinnon Sig II

Nisi True Color Filtru Densitate Variabila ND2-32 82mm

Hoya Variable Density II Filtru ND3-400 82mm

Lumini

Luminile continue au devenit din ce în ce mai populare, astfel că acestea pot fi găsite în mod eficient la un raport calitate-preț destul de avantajos. Majoritatea dintre ele vin cu un design unic în funcție de necesitățile dorite, valori CRI de peste 95 ce mențin o acuratețe deosebită a culorilor și putere watt (W) semnificativă. 

Așa cum pictorii dau formă picturii sau cum muzicienii dau formă muzicii, exact la fel și videografii pot da formă luminii, ce reprezintă pe departe cea mai complexă investiție din cariera unui videograf. Recomandarea noastă este să investești timp în educație și în tehnicile de utilizare ale acestora pentru a observa ce se potrivește proiectelor tale și în același timp pentru a evita să aloci un buget în mod incorect.