Review Sigma 24-70mm F2.8 OS DG HSM pentru Canon

Prin amabilitatea celor de la F64 am primit spre testare obiectivul Sigma 24-70mm F2.8 OS DG HSM pentru Canon. L-am folosit pe noul meu Canon EOS 5D MARK III, un DSLR full frame evident. L-am testat în special la 2 ședințe de food photography și un pic pe afară în Delta Văcărești.

Teste food photography

Să stabilim un pic premizele. Am folosit doar lumină naturală. Este și motivul principal pentru care am dorit un obiectiv luminos. Am folosit trepied și declanșator manual sau temporizator. Ca distanțe focale m-am plimbat undeva între 25 și 55 de mm. Am lucrat numai cu ISO 100-200.

Ultima observație este interesantă deoarece am avut destul de multe probleme cu focalizarea mai ales la imagini cu contrast mai slab și declanșarea cu declanșator cu fir a fost destul de anevoioasă. Cel mai bine a funcționat declanșarea cu temporizator. În acest caz focalizarea s-a realizat mult mai rapid.

De asemenea trebuie să țineți cont că la diafragma de 2.8 o să apară vignetarea pe aparate full frame. Prin urmare vă sfătuiesc să lăsați margini ceva mai mari pentru un eventual crop.

(c) Tudor Stanica

De asemenea trebuie să țineți cont că la f 2.8 profunzimea de câmp este foarte scăzută și porțiunea clară a imaginii va fi foarte mică. Sfatul meu este să folosiți o diafragmă minimă de f 5,6.

(c) Tudor Stanica

În ceea ce privește diafragmele închise, dacă vreți să aveți o fotografie cât mai sharp pe toată suprafața imaginii vă sfătuiesc să folosiți un f13 sau mai mare. Imaginea de mai jos are f11 și nu este sharp pe toată suprafața.

(c) Tudor Stanica

În unele imagini am folosit chiar f16 și cu toate astea nu am avut sharp pe toată suprafața. Trebuie ținut cont de asemenea și de distanța față de subiect pentru că dacă te vei apropia prea mult de subiect la o distanță focală de 24 de milimetri vei avea deformări vizibile pe margini la aparatele full frame. Sfatul meu este să lucrezi cu o distanță focală undeva peste 35 de mm dacă ești aproape de subiect ca în cazul fotografiei de food.

(c) Tudor Stanica

De asemenea la fotografierea food de sus trebuie să ții cont neaparat de greutatea obiectivului, care este una considerabilă. Dacă folosești un DSLR full frame cum am folosit eu, care este și el destul de greu, nu am putut folosi bara orizontală a trepiedului extinsă la maxim pentru că riscam să cadă aparatul foto cu tot cu obiectiv.

Cam astea sunt observațiile cu privire la ședințele de fotografie staționară. Dacă ești curios să vezi cum arată la acest moment portofoliul meu de food photography intră aici.

Teste outdoor

Am făcut o scurtă plimbare prin Delta Văcărești și am tras câteva cadre. Trebuie să mărturisesc că nu am fost foarte impresionat de sharpul imaginilor chiar și la f16. Culorile însă sunt foarte realiste observație valabilă și la ședințele foto anterioare.

(c) Tudor Stanica

Bokeh-ul este destul de frumos la diafragmă deschisă. Am însă aceeași observație. Nu vă sfătuiesc să coborâți sub f5.6.

(c) Tudor Stanica

Fringe-ul este aproape inexistent însă și la acest tip de fotografie nu pot recomanda distanța focală de 24 de milimetri pentru aparatele foto full frame pentru că deformările sunt foarte pronunțate.

(c) Tudor Stanica

Concluzii

Recomand obiectivul Sigma 24-70mm F2.8 OS DG HSM cu montură Canon pentru aparate foto cu factor de crop, cu senzor APSC sau asemănător.

Recomand de asemenea utilizarea obiectivului în studio, pe trepied și cu lumină controlată dacă se poate.

Recomand obiectivul pentru fotografii la început de drum, datorită prețului mai scăzut decât al rivalului Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, la care vă sfătuiesc să treceți, atunci când ați început să faceți suficienți bani din fotografie.

Articol și fotografii de Tudor Stanica

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.