For You – proiect caritabil Oliver Merce: expoziție și lansare de carte

„Vreme de mai bine de un an de zile, Oliver Merce s-a mutat, metaforic vorbind, într-o altă realitate, mult asemănătoare unei înstrăinări existențiale. Cum altfel ai descrie viața persoanelor cu dizabilități intelectuale, nevoite să-și caute o matcă a lor, care nu e chiar identică cu cea a tuturor oamenilor? Dar în care, ironie a sorții, se regăsesc în mare măsură.

„For You” este al doilea proiect cu tematică socială al lui Oliver Merce. Studiul său documentar se situează fără echivoc în zona fotografiei umaniste și se bazează pe melanjul dintre realismul social evident și modalitatea caldă și receptivă, aproape lirică, în care fotograful prezintă viața persoanelor cu dizabilități intelectuale din cadrul Fundației „Pentru Voi”.” (Florin Șipoș – mondorama.ro)

Expoziția „For You” va avea loc în perioada 22 martie-19 aprilie la Cărturești Mercy 7, Timișoara. Pentru cei din zonă, recomandăm cu căldură să o vizitați! Pentru cei care nu pot ajunge la Timișoara, aflați mai jos detalii despre carte, preț și cum puteți intra în posesia acesteia.

For You Oliver Merce

Ce trebuie să știți este că fotografiile din expoziție fac parte din cartea „For You”.
”Aceasta nu se adresează unui public-țintă anume, ci oricărei persoane guvernate de o cât de plăpândă conștiință, persoană care știe și nu uită niciodată că un destin nefericit poate fi cauzat, la un moment dat, și de lipsa ajutorului, încrederii și luminii celuilalt.” (Florin Șipoș – mondorama.ro)

Acesta este la cel de-al doilea proiect de fotografie documentară realizat de Oliver Merce, de această dată atingând o latură caritabilă. Primul proiect, „The Anatomy of Decay” a fost realizat în 2016 și, prin intermediul său, Oliver Merce a încercat să atragă atenția asupra unor cartiere lăsate de izbeliște în orașul cărășean Anina, în speranța revigorării lor. Noul său proiect, „For You”, vine cu o altă inițiativă, de această dată focusându-și atenția asupra persoanelor cu dizabilități intelectuale aflate în grija fundației timișorene, „Pentru Voi”.
Pentru a susține activitatea fundației „Pentru Voi”, fotograful a realizat volumul „For You”, carte care va fi pusă în vânzare, iar banii obținuți vor fi destinați integral susținerii serviciilor sociale pentru 200 de persoane cu dizabilități intelectuale din cadrul fundației mai sus amintite.

Detalii carte „For You”

Detalii carte:
– Copertă cartonată plastifiată;
– Dimensiuni: 24 cm x 18 cm;
– 104 pagini, hârtie mată 170g;
– 68 fotografii alb-negru;
– Ediție bilingvă (engleză și română);
– ISBN 978-973-0-28804-9;
– Tiraj: 200 exemplare;
– Texte: Florin Șipoș, Laila Onu, Oliver Merce;
– Editor: Cristian Bassa;
– Preț*:
• pachet 1(cartea) – 65 lei (din această sumă, 30 lei vor fi donați Fundației “Pentru Voi”);
• pachet 2 (carte + print 21 x 14 cm) – 90 lei (din această sumă, 50 lei vor fi donați Fundației “Pentru Voi”).
*prețul nu include cheltuielile de transport

Pentru a comanda:
1. Inițiați un transfer bancar cu suma aferentă numărului de cărți/pachete. Datele transfer bancar: Merce Oliver Florin, IBAN: RO04 RNCB 0318 0776 0450 0001, BCR.
2. Trimiteți un email către olivermerce@gmail.com care să conțină următoarele informații: nume și prenume, telefon, adresa de livrare completă, precum și date despre transferul realizat.

Oliver Merce despre proiect:

“Demersul meu fotografic este un manifest pentru conștientizarea nevoilor pe care le au persoanele cu dizabilități intelectuale și a modului prin care ele pot fi integrate în societate. Fotografiile au fost făcute în cadrul Fundației „Pentru Voi” sau cu ocazia unor evenimente organizate de aceasta, în perioada martie 2017- mai 2018 și vă arată cum decurge, în linii mari, viața persoanelor cu dizabilități intelectuale. Imaginile, însă, nu pot spune și la ce se gândesc aceste persoane, care le sunt visurile, cum se simt atunci când sunt discriminate sau când sunt private de anumite drepturi din cauza unor persoane mai puțin tolerante sau a legilor date de politicieni. Toate aceste aspecte rămân subiecte de dezbatere în presă sau ca sursă de inspirație pentru scriitori. Poveștile surprinse aici sunt dezbrăcate de povara vizibilă a suferinței și nu sunt retușate ca să aibă „sclipici”.

Despre Fundația „Pentru Voi”

Înființată în anul 1996, Fundația „Pentru Voi” este singura organizație neguvernamentală din Timișoara care oferă servicii comunitare pentru adulții cu dizabilități intelectuale. În cei 23 de ani de activitate, Fundația a dezvoltat servicii unice în țară, care au devenit model de bună practică și a implementat peste 50 de proiecte în domeniul dizabilității. În prezent, Fundația oferă servicii sociale pentru 200 de adulți cu dizabilități intelectuale și familiile acestora, din Timișoara și împrejurimi.

”Cei 50 ani de comunism ne-au învățat să supraviețuim, găsind rezolvări punctuale problemelor noastre personale, ceea ce a dezvoltat o mentalitate în care nimeni nu-și mai asumă o responsabilitate colectivă, fiecare caută să se scape pe el însuși. Rămân pierduți, uitați de soartă și de toată lumea bătrânii, copiii, bolnavii, persoanele cu dizabilități, toți cei care nu se pot descurca singuri. Avem nevoie să redescoperim sentimentul solidarității, să ne asumăm responsabilitatea pentru colectivitatea în care trăim, pentru orașul în care locuim, să ne pese de ceilalți, nu doar de cei apropiați, de ai noștri. Să renunțăm la egoism și la cinism, să reclădim încrederea și să dăruim cu generozitate.”, a declarat Laila Onu, Director General Fundația „Pentru Voi”, care de altfel va fi prezentă și va lua cuvântul și la vernisaj.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.