(c) AntonioGandore [Romania]

Trei fotografi români sunt pe lista de finaliști a Sony World Photography Awards 2019

Anunțarea listei finaliștilor Sony World Photography Awards 2019 vine cu o serie de fotografii excepționale din jurul lumii!

  • Toate fotografiile finaliste din competițiile Open și Youth 2019 sunt disponibile pe worldphoto.org/press
  • Cei zece câștigători ai categoriei Open vor fi anunțați pe 26 februarie, iar câștigătorii din competiția Youth vor fi anunțați pe 17 aprilie 2019

World Photography Organisation a dezvăluit fotografiile selectate pentru competițiile Open și Youth din cadrul Sony World Photography Awards 2019. Trei fotografi români se află în spatele unora dintre cele mai bune imagini realizate în 2018.

Succesul fotografilor români este remarcabil, în contextul în care ediția din 2019 a înregistrat cel mai mare număr de înscrieri – 326,997 din 195 de țări.
Lista finaliștilor din competiția Open vizează lucrări remarcabile selectate din zece categorii diferite și include 3 fotografi români, în 2 categorii.

Fotografii și lucrările lor sunt:

  • Antonio Gandore cu imaginea The Scream, în categoria Landscape (Peisaje). Deși peisajul românesc ilustrat în imagine arată impresionant, lacul a fost, de fapt, otrăvit de zona minieră din apropiere.
sony world photography awards
(c) AntonioGandore [Romania]
  • În cadrul categoriei Culture (Cultură), Alex Robciuc a fost selectat cu lucrarea Vasile Oanea. Portretul intim ilustrează viața lui Vasile și modul în care acesta îmbină stilul de viață specific regiunii Maramureș cu stilul de viață modern.
(c) Alex Robciuc [Romania]
  • În categoria Cultură (Culture) este inclusă și Mona Lisa de Remus Daescu. Imaginea surprinde mulțimea din Louvre, Paris, care încearcă să zărească cea mai celebră pictură semnată de Leonardo da Vinci. Daescu a declarat: “Încă din primii ani la școala de artă, visam cel mai adesea să merg la Louvre și să admir faimosul tablou Mona Lisa. Bineînțeles, când am ajuns acolo, realitatea m-a lovit și nici măcar nu m-am putut apropia de pictură. Într-un fel mă așteptam la asta, dar nu așa. Această experiență m-a făcut să mă gândesc la tehnologie, la puterea sau lipsa de putere a unei singure imagini și la ce înseamnă să fii autentic în secolul 21”.
concurs sony
(c) Remus Daescu [Romania]

Acești finaliști vor concura împotriva fotografilor talentați din toată lumea pentru a fi desemnați câștigători în categoriile lor și pentru a deveni Fotograful Open al Anului. Premiile includ cele mai noi echipamente de fotografiat de la Sony, zbor spre ceremonia de decernare a premiilor de la Londra și 5000 USD. Lucrările fotografilor finaliști români vor fi prezentate la expoziția Sony World Photography Awards Exhibition 2019, la Somerset House, Londra, apoi acestea vor porni într-un turneu global. Acestea vor fi publicate și în cartea anuală a SWPA.

Realizat de World Photography Organisation, Sony World Photography Awards este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate fotografiei, la nivel global. Acest eveniment împlinește 12 ani alături de sponsorul său principal Sony și include patru competiții în total: Professional (pentru o serie de lucrări), Open (pentru o singură fotografie), Student (pentru instituții academice) și Youth (12-19 ani). Lista finaliștilor din cadrul competiției Professional va fi anunțată pe 26 martie.

Număr record de înscrieri la Sony World Photography Awards 2019

Fiind una dintre cele mai prestigioase competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards celebrează și promovează anual cea mai bună fotografie contemporană, aleasă dintr-o gamă largă de genuri fotografice înscrise în anul precedent.
Cel mai mare număr de înscrieri la SWPA a fost atins în acest an: 326.997 de lucrări care concurează în cele patru competiții principale.

Juriul pentru Open și Youth

Sony World Photography Awards este jurizat anonim de profesioniștii din industria internațională, printre care se numără reprezentanți ai muzeelor ​​internaționale, ai editurilor și ai mass-media.

Competițiile Open și Youth din acest an au fost prezidate de Rebecca McClelland, Photography Director & Head of Art Production al Saatchi Saatchi & Prodigious (Marea Britanie).

Am fost uimită de diversitatea fotografiilor care au intrat în competițiile Open și Youth. SWPA reprezintă o apreciere foarte democratică a fotografiei, fie ele despre tradiții sau tendințe emergente din toate genurile, de la natură la modă. Concursul le oferă fotografilor din toată lumea o platformă”, a declarat McClelland.

„Jurizarea imaginilor nu este niciodată ușoară, este important să acordăm o apreciere egală indiferent de gen pentru a ajunge la un rezultat corect. Jurizarea se face anonim pentru a preveni nepotismul sau părtinirea, ceea ce este extrem de important. Aștept cu nerăbdare să văd aceste imagini remarcabile contemporane la expoziția din acest an de la Somerset House.”

Alte competiții și premii

Finaliștii din cadrul competiției Youth, competiție care desemnează cea mai bună imagine unică realizată de fotografi între 12 și 19 ani, au fost anunțați în această zi. Finaliștii competițiilor Professional și Student vor fi anunțați pe 26 martie. Toate fotografiile finaliste și câștigătoare vor fi expuse la vernisajul Sony World Photography Awards 2019 deschisă de pe 18 aprilie, până pe 6 mai 2019, la Londra. Această expoziție va porni apoi într-un turneu global.

Câștigătorii globali ai competiției vor fi anunțați la ceremonia de premiere de la Londra, pe 17 aprilie. Fotograful Anului, Fotograful Open al Anului, Fotograful Youth al Anului, câștigătorii categoriei Professional și cei zece finaliști din categoria Student vor avea un zbor rezervat spre Londra pentru a participa la acest eveniment. Câștigătorii vor primi, de asemenea, cele mai noi echipamente digitale Sony și vor fi incluși în albumul foto din 2019.

Date cheie în 2019

● 26 Februarie – Anunțarea câștigătorilor pentru categoriile Open și National
● 5 Martie – Anunțarea câștigătorului premiului „Contribuție excepțională la fotografie”
● 26 Martie – Anunțarea finaliștilor din categoriile Professional și Student
● 17 Aprilie – Fotograful anului, anunțarea câștigătorilor Open, Student, Youth și Professional
● 18 Aprilie – 6 Mai 2019 – Expoziția Sony World Photography Awards (Somerset House, Londra)

Despre Organizația Mondială a Fotografiei

Organizația Mondială a Fotografiei este o platformă globală pentru inițiativele din lumea fotografiei. Activând în peste 180 de țări, scopul organizației este acela de a ridica nivelul de conversație în acest domeniu celebrând cele mai bune imagini și cei mai buni fotografi din lume. Organizația se remarcă prin crearea relațiilor pe termen lung cu fotografii, dar și cu partenerii de marcă din industrie. World Photography Organisation găzduiește un număr mare de evenimente anuale, precum: Sony World Photography Awards, cea mai mare competiție de fotografie din lume, dar și PHOTOFAIRS, International Art Fairs Dedicated to Photography. Pentru mai multe detalii accesați www.worldphoto.org

Nu rata nici ofertele speciale Sony !

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Felicitări celor trei. Fotografia lui Antonio Gandore este intr-adevăr impresionantă.
    Paradoxală mi se pare intrarea in finală a Mona Lisei lui Remus Dăescu. Sunt mii de imagini aproape identice pe Internet, apropo de ce înseamnă să fii autentic în secolul 21.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.