7 idei pentru fotografii de toamnă reușite
- F64
- 7minutes read
Toamna este anotimpul preferat al multor pasionați de fotografie, fie că vorbim de cei care preferă fotografia de peisaj sau de portret. Peisajele sunt pline de culoare cât vezi cu ochii. Nuanțele de portocaliu ars, galben cald și alte nuanțe de toamnă te îndeamnă pur și simplu să profiți de paleta de culori și să capturezi momentele unice ale acestui anotimp.
Ți-am pregătit astfel idei simple și la îndemână, pentru fotografii de toamnă memorabile:
#1 Cadrele de ansamblu
Profită de minunatul spectacol al culorilor de toamnă capturând peisajele în ansamblu, cu ajutorul unor obiective cu unghi larg de cuprindere.
Cromatica va fi de impact si vei putea pune în valoare copacii/pădurea, dar și amplasarea diverselor așezări de deal și de munte, ca sa nu mai vorbim de dealuri și munți în sine. Încearcă să schimbi punctul de stație pentru o varietate mai mare a unghiurilor și bucură-te de culoare!
#2 Abstractizează!
Oarecum la polul opus al cadrelor de ansamblu, cele abstracte vor alege porțiuni bine definite din peisaj și le vor prezenta într-un mod mai neobișnuit, mai diferit. Folosește un timp de expunere ceva mai lung și exersează o mișcare de jos în sus a aparatului foto. Culorile frunzelor copacilor și trunchiurile acestora se vor transforma în linii lungi de culoare, rezultând o imagine aproape ca o pictură, numai bună de făcut cadou cuiva în print sau de decorat unul dintre pereții casei.
#3 Nu uita de reflexii!
Toamna, nu uita să te folosești de reflexii pentru rezultate spectaculoase. Dacă ajungi pe malul unui lac poți crea compoziții sublime, simetrice sau asimetrice, cu peisajul ocupând o parte din cadru și reflexia acestuia în prim-plan.
Folosește-te de un filtru de polarizare pentru a crește saturația culorilor în zilele însorite dar asigură-te că nu îți strică reflexiile, de această dată dorite în fotografie. Culorile vii din apă și de la suprafață vor avea cu siguranță efect asupra privitorilor.
#4 Profită de posibilitățile pe care le oferă modul timp de expunere
Toamna, mai ales în zilele fără prea mult soare, poți experimenta în voie cu timpul de expunere, prilej să îți pui creativitatea la lucru. Realizează expuneri lungi cu râuri sau cascade înconjurate de culorile minunate de toamnă și ai grijă să nu uiți trepiedul acasă.
#5 Profită de ceață!
Sfârșitul toamnei este cunoscut în general pentru diminețile foarte reci, cu multă brumă și, destul de des, cu o ceață densă. Supraexpune ușor fotografiile pentru a avea mai multe detalii, ai grijă la focalizare, încearcă să delimitezi planurile din peisaje sau să izolezi subiectele în cazul altor tipuri de fotografii și, acolo unde este posibil, menține valorile ISO cât mai jos.
#6 E timpul să... Macro
Toamna este sezonul perfect și pentru fotografiile macro, prilej să mai scoți la lumină obiectivul macro dedicat sau diversele accesorii pe care le folosești. Ciuperci, frunze colorate de tot felul, păianjeni și alte vietăți… Oricare pot fi super subiecte de fotografiat.
#7 Texturi la îndemână
Capturează texturi și fă-i pe privitori să-și dorească să se apropie și să atingă imaginea. Ce textură te face să te gândești la toamnă?
Gândește-te la lemne de foc tăiate, frunze pe roci umede, frunze de toamnă după un prim îngheț într-o dimineață rece și albastră, chiar și textura unei ape calme, sticloase, care reflectă culoarea liniei de țărm plină de copaci colorați.
Căută oportunități pentru a evidenția culoarea toamnei în moduri care nu se concentrează doar pe nuanțele frunzelor în schimbare, ci pe toate culorile sezonului.
1 Comment
Nu trebuie neglijata pădurea, un drum in pădure, ceață printre copaci, lumina de toamnă printre frunze.