5 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această toamnă

Am intrat în anotimpul în care îmbietoarele nuanțe multicolore ale frunzelor te cheamă parcă să ieși la o tură foto. Pentru iubitorii de natură, o drumeție printr-o pădure de foioase cuprinsă de flăcările toamnei este momentul mult așteptat. Pentru alții însă, anotimpul culorilor arămii înseamnă surprinderea atmosferei de toamnă urbană. Din orice categorie faci parte, este timpul să îți arunci pe umăr trusa cu echipamentul foto și să capturezi momentele unice ale acestui anotimp.

Indiferent de ce fel de subiecte foto te gândești să abordezi, fotografiatul toamna poate implica provocări dacă nu ești bine pregătit. Ți-am pregătit o listă de accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această toamnă, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase.

#1 Trepied

Toamna aceasta ai nevoie de un trepied! Într-adevăr, există situații în care efortul de a căra un trepied nu este justificat, fotografia de stradă fiind unul din aceste scenarii, însă ar trebui să fie nelipsit pentru fotografia macro, în lumină scăzută sau expuneri lungi. Toate acestea fac trepiedul un accesoriu ce nu poate lipsi din trusa ta de fotograf în această toamnă. Pentru uz general, capul cu bilă este ceva mai versatil. Capul pe trei axe este însă mai precis și un companion mult mai potrivit pentru reglaje fine și focale lungi.

Trepiedul vine în diverse dimensiuni și greutăți, cu mențiunea că un trepied solid și greu, deși mai dificil de transportat, oferă o foarte bună stabilitate, chiar și atunci când folosim aparate și/sau obiective grele, așa cum sunt de obicei echipamentele profesionale.

Iată sugestiile noastre pentru acest sezon:

Hama Trepied Foto Gamma 153
Manfrotto Compact
Peak Design Travel Tripod
Fancier FT-6160

#2 Filtre

Toamna înseamnă culoare, atașând un filtru de protecție (filtrul UV) poți elimina reflexiile sau un filtru de polarizare și poți mări contrastele. De asemenea, există o serie întreagă de alte filtre creative, pentru obținerea de efecte speciale (filtre de difuzie, filtre colorate, filtre IR etc.). Prin urmare, nu evita să achiziționezi filtre în această toamnă, ajută la reglarea expunerii, unele chiar și la protecția obiectivului, precum și la surprinderea culorilor cât mai aproape de realitate. Contrastele sunt și ele îmbunătățite datorită filtrelor graduale, celor de polarizare circulara și cele UV. Când achiziționezi un filtru, e bine să ai în vedere că acestea pot fi pe filet rotund sau pe suport (filtre cunoscute mai mult după numele Cokin, brandul care a inventat acest model). Atenție sporită în cazul filtrelor pe filet, întrucât diametrul acestuia trebuie să corespundă diametrului înscris pe obiective. 

Iată sugestiile noastre pentru acest sezon:

Hoya HD Filtru Polarizare Circulara
Hoya HD PRO-Slim Filtru Protectie
Hoya Gradual ND10
Irix Edge 100 Filtru IR ND256

#3 Geanta foto/rucsacul

Toamna aduce și sezonul ploios, astfel geanta te ajută să transporți mai ușor aparatura foto și, mai mult, o va proteja de intemperii sau posibile accidente. Iar dacă ești pasionat de fotografie de natură, rucsacul este probabil cea mai bună alegere, permințându-ți să transporți și o haină suplimentară sau alte lucruri necesare, plus ca majoritatea au și un suport de care îți poți prinde trepiedul.

Iată sugestiile noastre pentru acest sezon:

Cullmann Bristol DayPack 600+ Rucsac Foto Maro