5 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această toamnă

Am intrat în anotimpul în care îmbietoarele nuanțe multicolore ale frunzelor te cheamă parcă să ieși la o tură foto. Pentru iubitorii de natură, o drumeție printr-o pădure de foioase cuprinsă de flăcările toamnei este momentul mult așteptat. Pentru alții însă, anotimpul culorilor arămii înseamnă surprinderea atmosferei de toamnă urbană. Din orice categorie faci parte, este timpul să îți arunci pe umăr trusa cu echipamentul foto și să capturezi momentele unice ale acestui anotimp.

Indiferent de ce fel de subiecte foto te gândești să abordezi, fotografiatul toamna poate implica provocări dacă nu ești bine pregătit. Ți-am pregătit o listă de accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această toamnă, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase.

#1 Trepied

Toamna aceasta ai nevoie de un trepied! Într-adevăr, există situații în care efortul de a căra un trepied nu este justificat, fotografia de stradă fiind unul din aceste scenarii, însă ar trebui să fie nelipsit pentru fotografia macro, în lumină scăzută sau expuneri lungi. Toate acestea fac trepiedul un accesoriu ce nu poate lipsi din trusa ta de fotograf în această toamnă. Pentru uz general, capul cu bilă este ceva mai versatil. Capul pe trei axe este însă mai precis și un companion mult mai potrivit pentru reglaje fine și focale lungi.

Trepiedul vine în diverse dimensiuni și greutăți, cu mențiunea că un trepied solid și greu, deși mai dificil de transportat, oferă o foarte bună stabilitate, chiar și atunci când folosim aparate și/sau obiective grele, așa cum sunt de obicei echipamentele profesionale.

Iată sugestiile noastre pentru acest sezon:

Hama Trepied Foto Gamma 153
Manfrotto Compact
Peak Design Travel Tripod
Fancier FT-6160

#2 Filtre

Toamna înseamnă culoare, atașând un filtru de protecție (filtrul UV) poți elimina reflexiile sau un filtru de polarizare și poți mări contrastele. De asemenea, există o serie întreagă de alte filtre creative, pentru obținerea de efecte speciale (filtre de difuzie, filtre colorate, filtre IR etc.). Prin urmare, nu evita să achiziționezi filtre în această toamnă, ajută la reglarea expunerii, unele chiar și la protecția obiectivului, precum și la surprinderea culorilor cât mai aproape de realitate. Contrastele sunt și ele îmbunătățite datorită filtrelor graduale, celor de polarizare circulara și cele UV. Când achiziționezi un filtru, e bine să ai în vedere că acestea pot fi pe filet rotund sau pe suport (filtre cunoscute mai mult după numele Cokin, brandul care a inventat acest model). Atenție sporită în cazul filtrelor pe filet, întrucât diametrul acestuia trebuie să corespundă diametrului înscris pe obiective. 

Iată sugestiile noastre pentru acest sezon:

Hoya HD Filtru Polarizare Circulara
Hoya HD PRO-Slim Filtru Protectie
Hoya Gradual ND10
Irix Edge 100 Filtru IR ND256

#3 Geanta foto/rucsacul

Toamna aduce și sezonul ploios, astfel geanta te ajută să transporți mai ușor aparatura foto și, mai mult, o va proteja de intemperii sau posibile accidente. Iar dacă ești pasionat de fotografie de natură, rucsacul este probabil cea mai bună alegere, permințându-ți să transporți și o haină suplimentară sau alte lucruri necesare, plus ca majoritatea au și un suport de care îți poți prinde trepiedul.

Iată sugestiile noastre pentru acest sezon:

Cullmann Bristol DayPack 600+ Rucsac Foto Maro
Lowepro Tahoe BP 150 Rucsac Foto Negru
Peak Design Everyday Sling v2 Geanta Foto 10L Gri
Manfrotto Lifestyle Windsor Reporter - Geanta foto

#4 Parasolar

Soarele pe timp de toamnă poate fi cel mai bun prieten al tău, totul fiind parcă îmbrăcat într-un val de romantism și nuanțe de portocaliu ars și galben cald.  Cu toate acestea, soarele apune destul de jos pe cer, iar acest lucru îți poate supraexpune fotografia. Pentru a împiedica acest lucru, toamna aceasta ai nevoie de un parasolar. Parasolarul previne efectele de flare și scădere a contrastului provocate de lumina ce ajunge pe lentila frontala a obiectivului. De asemenea, previne lovirea sau atingerea accidentală a lentilei frontale a obiectivului.

Iată sugestiile noastre pentru acest sezon:

Canon Parasolar EW-73C
JJC Parasolar replace Canon EW-73C
Sigma parasolar 50mm 1.4
Samyang Parasolar AF 50mm F1.4 Sony E

#5 Bateria de rezervă

Autonomia permisă de acumulatorii foto din ziua de astăzi este destul de mare, dar nu strică să ai măcar un acumulator de rezervă, mai ales în anotimpurile reci, când descărcarea acestora se produce mai rapid, dându-ți peste cap planurile inițiale. Există în mai multe variante, atât de la producătorii de aparate foto, cât și variante alternative, de obicei ceva mai ieftine.

Iată sugestiile noastre pentru acest sezon:

Sony Acumulator original NP-FZ100 Pentru A9/A7III/A7RIII ILCE9/ILCE7RIII
Canon Acumulator Original LP-E6NH pentru EOS R5 si R6
Panasonic DMW-BLF19 - Acumulator pentru Lumix
Patona Acumulator Replace Li-Ion pentru Nikon

F64 îți urează o toamnă plină de inspirație! 

Ca să surprinzi momente cât mai frumoase în această toamnă ți-am pregătit un ghid cu adevărat special!

Beautiful,Autumn,Woman,With,Autumn,Leaves,On,Fall,Nature,Background

De ce sa descarci acest ghid?

Toamna este anotimpul preferat al multor pasionați de fotografie, fie că vorbim de cei care preferă fotografia de peisaj sau de portret. Pentru unii înseamnă doar noroi, frig, ploaie și trafic, în timp ce pentru alții înseamnă peisaje pline de culoare cât vezi cu ochii, plimbări, nuanțe de portocaliu ars și galben cald. 

În acest ghid urmează să afli:

Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:
5 sfaturi pentru fotografii pe timp de ploaie
Cromatica în fotografie toamnă
Fotografia de toamna: 6 sfaturi utile
Sperăm că această listă te va ajuta să pui în trusă accesoriile potrivite pentru tine. Tu ce accesorii iei mereu cu tine? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.