8 sfaturi și idei pentru fotografii de natură moartă reușite
Pentru zilele în care nu ai ocazia de a ieși pe afară sau pentru momentele în care nu mai știi ce să fotografiezi și ai vrea să încerci ceva nou, ne-am gândit să povestim pe blogul F64 despre fotografia de natură moarte, cu sfaturi și exemple utile.
Nu este nevoie nici măcar să părăsești confortul propriei case, vei constata că ai aproape totul la îndemână pentru acest tip de fotografie. Mai mult, nu ai nevoie de niciun fel de echipament special, aproape orice aparat foto își va face treaba, fie el DSLR, mirrorless sau chiar și o compactă performantă.
În schimb, va fi importantă pregătirea ideii și să acorzi o mare atenție detaliilor, atunci când fotografiezi.
Haide să descoperim împreună câteva sfaturi și idei utile când vine vorba de fotografii de natură moartă reușite:
#1 Fă cât mai multe fotografii
Spre deosebire de aparatele foto tradiționale pe film, acum poți trage oricâte cadre vrei. Așa că este bine să profiți de acest lucru, până găsești cea mai bună expunere, cel mai bun unghi și cea mai echilibrată îmbinare a elementelor fotografiate. Le poți schimba ordinea, poți focaliza în zone diferite sau poți opta să ai absolut totul în focus, poți schimba fundalul, poți încerca să simplifici sau uneori să mai adaugi elemente în fotografie șamd. Opțiunile sunt extrem de numeroase, așa că profită din plin de asta.
#2 Încearcă să simplifici lucrurile
Un crop mai strâmt poate fi frumos și de efect. Apropie-te de subiect și umple tot cadrul. Va fi mai puțin de decupat în postprocesare iar fotografia își va păstra rezoluția și calitatea maximă. De asemenea, o încadrare potrivită îți va salva foarte mult timp mai apoi, la procesarea imaginii.
#3 Atenție la amplasarea luminii
Fie că vorbim de lumină naturală sau artificială, e indicat în cazul fotografiilor de natură moartă ca sursa luminii să fie amplasată în laterala subiectului. Dacă lumina este plasată în fața acestuia, atunci imaginea va arăta destul de plat, nu vei obține aceleași volume.
#4 Fii tot timpul pe fază, poți descoperi subiecte la care nici nu te-ai gândit
Fii foarte atent în jur, poți descoperi un subiect interesant unde nici nu bănuiai. Încearcă în garaj, în grădină, în bucătărie sau prin podul casei…poți avea surprize plăcute. Chiar și atunci când ești la mare sau te plimbi prin parc s-ar putea să găsești un potențial subiect. Așa că fii tot timpul pe fază!
#5 Atenție la umbre și fundal
În funcție de rezultatul final dorit, pentru a evita umbrele nedorite, asigură-te că subiectul nu este foarte apropiat de fundal. De asemenea dacă îl poți lumina separat, efectul va fi mult mai plăcut.
#6 Dacă folosești blițuri, ia în considerare și filtrele sau gelurile colorate
Cumpără filtre colorate pentru bliț. Efectul pe care acesta îl dau imaginilor este extraordinar.
#7 Nu uita de trepied, s-ar putea să fie util!
Deși mulți fotografi preferă să fotografieze din mână, compensând uneori din valoare ISO, e mult mai simplu să apelezi la utilizarea unui trepied pentru a putea păstra o valoare ISO scăzută și un timp de expunere decent, obținând astfel imagini clare.
De asemenea poți să lași aparatul pe trepied și să aranjezi cadrul fără teama că punctul de stație va fi diferit și nu vei mai găsi unghiul care ți se păruse cel mai potrivit.
#8 Planificarea este importantă, nu sări acest pas!
Planifică și pregătește totul dinainte, mai ales dacă ai de gând să procesezi imaginile ulterior în Photoshop, salvând astfel timp prețios.
Aranjează-ți props-urile, gândește-te la combinații între elemente, analizează modul în care pică lumina în casă și la ce oră (dacă vorbim de lumină naturală, desigur), cumpără flori și fructe proaspete sau, urmărește-le pe cele care se usucă dacă nu se pot transforma într-un subiect interesant pentru fotografiile tale.
Nu ai nevoie de un adevărat studio pentru a obține cadre bune, dar n-ar strica să improvizezi. Îți poți cumpăra placi de lemn de la magazinele de bricolaj pe care să le vopsești după bunul plac, îți poți cumpăra cartoane colorate sau țesături pentru fundal, iar props-uri ai la tot pasul, de la aceleași magazine de bricolaj la cele de tip gift shop sau cele cu mici decorațiuni pentru casă și grădină.
Păstrează dopurile de vin, usucă felii de portocale și lămâie, opțiunile sunt variate.
Ține minte că nu trebuie mult să transformi o imagină obișnuită într-una extraordinară. Continuă să fotografiezi. Experimentează cu diferite setări și concepte, iar în curând vei realiza fotografia de natură moartă mult dorită.