8 sfaturi și idei pentru fotografii de natură moartă reușite

Postat de: F64 F64

Pentru zilele în care nu ai ocazia de a ieși pe afară sau pentru momentele în care nu mai știi ce să fotografiezi și ai vrea să încerci ceva nou, ne-am gândit să povestim pe blogul F64 despre fotografia de natură moarte, cu sfaturi și exemple utile.

Nu este nevoie nici măcar să părăsești confortul propriei case, vei constata că ai aproape totul la îndemână pentru acest tip de fotografie. Mai mult, nu ai nevoie de niciun fel de echipament special, aproape orice aparat foto își va face treaba, fie el DSLR, mirrorless sau chiar și o compactă performantă.
În schimb, va fi importantă pregătirea ideii și să acorzi o mare atenție detaliilor, atunci când fotografiezi.

Haide să descoperim împreună câteva sfaturi și idei utile când vine vorba de fotografii de natură moartă reușite:

#1 Fă cât mai multe fotografii

Spre deosebire de aparatele foto tradiționale pe film, acum poți trage oricâte cadre vrei. Așa că este bine să profiți de acest lucru, până găsești cea mai bună expunere, cel mai bun unghi și cea mai echilibrată îmbinare a elementelor fotografiate. Le poți schimba ordinea, poți focaliza în zone diferite sau poți opta să ai absolut totul în focus, poți schimba fundalul, poți încerca să simplifici sau uneori să mai adaugi elemente în fotografie șamd. Opțiunile sunt extrem de numeroase, așa că profită din plin de asta.

#2 Încearcă să simplifici lucrurile

Un crop mai strâmt poate fi frumos și de efect. Apropie-te de subiect și umple tot cadrul. Va fi mai puțin de decupat în postprocesare iar fotografia își va păstra rezoluția și calitatea maximă. De asemenea, o încadrare potrivită îți va salva foarte mult timp mai apoi, la procesarea imaginii.

natura moarta

#3 Atenție la amplasarea luminii

Fie că vorbim de lumină naturală sau artificială, e indicat în cazul fotografiilor de natură moartă ca sursa luminii să fie amplasată în laterala subiectului. Dacă lumina este plasată în fața acestuia, atunci imaginea va arăta destul de plat, nu vei obține aceleași volume.

natura moarta
(c) Cristina Gârleșteanu (Țintă)

#4 Fii tot timpul pe fază, poți descoperi subiecte la care nici nu te-ai gândit

Fii foarte atent în jur, poți descoperi un subiect interesant unde nici nu bănuiai. Încearcă în garaj, în grădină, în bucătărie sau prin podul casei…poți avea surprize plăcute. Chiar și atunci când ești la mare sau te plimbi prin parc s-ar putea să găsești un potențial subiect. Așa că fii tot timpul pe fază!