Fotografia de natură moartă sau still life – sfaturi utile

Fotografia de natură moartă a captat atenția multor pasionați de fotografie și astăzi, alături de Florentina Rafailă, descoperim mai multe sfaturi și idei de folos, pentru imagini de impact.

Frumusețea acestui tip de fotografie constă în faptul că o poți realiza oriunde, oricând, cu orice fel de obiecte găsești la îndemână. Nu ai nevoie de unelte speciale, nu ai nevoie de aparate sofisticate sau obiective scumpe.
Tot ce trebuie să faci este să-ti acorzi timp să EXPERIMENTEZI. Cu obiectele, cu lumina și cu setările. Dar haide să povestim mai pe îndelete:

natură moartă

#1 Folosește ce ai prin casă și ai mare grijă la îmbinarea elementelor

Sigur ai prin casa ceva pături texturate, bucăți de material uni, o față de masă sau un cearșaf. Sigur găsești și două cepe și-un cățel de usturoi. De aici începi. Să le așezi într-o parte, să le așezi în alta, să muți câte ceva în cadru, să aduci și-o farfurie sau un cuțit.
Ideea e ca obiectele să fie în armonie, să se potrivească unele cu altele ca și culori sau idee.

Nu are sens ca în cadrul de mai sus să aduci o portocală de ex, mai bine pisezi usturoiul și-l pui într-un bol sau pui puțină smântână într-o lingură…Ai înțeles ideea…

natura moarta

#2 Atenție la lumină!

Pentru început aș zice să te joci cu lumina naturală. E gratis și o avem cu toții. Așezi toate obiectele de mai sus pe o masă, lângă o fereastră. Te joci cu setările: iso cât mai mic, diafragma cum o preferi tu – dacă vrei să se vadă mai mult în spate (profunzime mare de câmp), o închizi mai mult, dacă vrei ca ce plasezi în spate să se vadă mai difuz (profunzime de câmp mică), o lași cât de deschisă îți permite obiectivul pe care îl deții. Timpul de expunere îl setezi în concordanță cu cele două. Aici ideal ar fi să ai un trepied pe care să-ți pui aparatul. Fie pentru că vrei cadre de sus, fie pentru că vei avea nevoie un timp mai lung de expunere și atunci aparatul trebuie să fie stabil. Te vei descurca însă și dacă nu îl ai: pui aparatul în siguranță pe un scaun mai înalt, pe o carte sau altceva potrivit. Vei avea însă mai mult de furcă până ajungi la rezultatul dorit.

natura moarta

#3 Încearcă și blițul!

Dacă faci fotografii seara, joacă-te cu blițul. Dacă n-ai unul pe care să-l pui separat de aparat, atunci sigur ai o lampă, o lanternă, o lumânare… Pune-le aproape de cadrul pe care l-ai gândit, îndepărtează-le, pune o hârtie în față ca lumina să fie cât mai difuză, amplaseaz-o pe partea opusă lămpii folosite pentru a avea umbre mai puțin dure. Experimentează!

natura moarta

fotografia de natura moarta

#4 Acordă importanță recuzitei

Ai vrea să faci cadre mai sofisticate? Atunci ai nevoie de ceva recuzită! De unde să o iei? Păi dacă n-ai bunici la țară care să te lase să cotrobăi prin podul lor, atunci târgurile de vechituri s-ar putea să fie fix ce ai nevoie! Au loc în fiecare oraș la finalul săptămânii și cu câțiva lei, poți găsi obiecte fascinante. De asemenea, poți intra în second hand-uri. O să găsești tone de mileuri sau bucăți de material vintage.
Poți găsi chiar și veselă în unele. Dacă ești atent, o să mă întâlnești pe mine scormonind prin cutii. Dacă mă observi, vino să mă saluți!

 

Îți urez succes în această călătorie în lumea fotografiei de natură moartă și abia aștept să văd ce realizezi. Dacă citești acest articol și te-am inspirat, dă-mi de știre pe canalele de socializare, să văd și eu și să te felicit!
Eu sunt Florentina și mă găsești pe www.galerie-foto.ro sau www.fundalurifoto.ro.
Scrie-mi dacă ai întrebări, îți răspund cu drag.

Echipamentul folosit în realizarea fotografiilor: Canon 50D și Canon 50mm f/1.8 STM sau Sony A6000, cu obiectivul Fujian 35mm f/1.7.

Un articol și fotografii de: Florentina Rafailă.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Ce obiective folosim pentru fotografia de natura moarta ?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *