(c) Attila Szabo

Fujifilm XT-10 în călătorie, cu Attila Szabo

Attila Szabo a plecat în vacanță cu un Fujifilm XT-10, citește mai jos despre experiența acestuia cu aparatul foto, privind imaginile interesante din vacanța mult visată.

Am hotărât împreună cu iubita mea să încercam un mini-trip spre Muntenegru via Ungaria și Croația: 4000 de km. Pentru unii poate părea exagerat ca în concediu să parcurgi atât de mulți kilometri cu mașina, dar pot să vă spun că a fost de vis. Condusul este un pic obositor, asta nu neg, dar am încercat să nu conduc mai mult de câteva ore pe zi.

Drumul urma să înceapă din Brașov pentru ca primul stop să fie pentru o seară în capitala Ungariei, care după mine este în top 5 destinații din Europa pentru un city break, nu mai spun pentru fotografiat. Când m-am gândit la fotografiat, deja m-am gândit la backpack: câteva obiective, două body-uri, trepied etc. “Prea mult” zic, “nu de alta, dar suntem în vacanță”. M-am gândit din start să-mi fac viața ușoară și am pus fotografiatul pe plan secundar, dar nu de neglijat. Așa că am luat telefonul în mână și am sunat la F64, cerându-le ajutorul pentru un mirorrless. Prin capul meu deja aveam avioane: oare de care, cum, ce fel de obiective? După care m-am hotărât: orice mirorrless o să fie foarte bun! Așa am ajuns să primesc un Fujifilm XT-10 cu un obiectiv Fujifilm FUJINON 18-55 mm f/2.8-4, nu chiar obiectiv de kit, dar nici ceva de top. Am avut cu mine și un mini-trepied și așa am încercat să surprind câteva momente frumoase din vacanța noastră. Per total, am avut o supriză plăcută: un mirrorless este mult mai mult decât ai nevoie într-o vacanță. Nu aș vrea însă să ne aruncăm în prea multe detalii tehnice, doar suntem în timpul liber!

fujijilm xt-10
(c) Attila Szabo

Cum am zis, prima dată am oprit la Budapesta și am urcat în cetate de unde poți vedea o panoramă frumoasă, mai ales la ora albastră de august, cu Parlamentul și cu podurile care unesc Pesta de Buda. Dimineață am luat-o din loc, cu destinația Primosten, Croația. După nici 6 ore de mers regulamentar, am ajuns la destinație. Eu de fel nu îmi fac rezervări din timp, îmi place să ajung la destinație unde să explorez posibilitățile și dacă pică o cazare bună, sunt și mai happy. Cum m-am gândit, așa a și fost. Am găsit o cazare minunată, chiar în centrul orașului numai bine plasată între casele de piatră albă, un studio mic și cochet. Timpul a zburat în cele două zile petrecute în Primosten, dar imaginile au rămas întipărite în sufletele noastre și pe hdd-ul laptopului, căci nu puteam să nu iau cu mine laptopul pentru a edita măcar o fotografie pe zi. Apropo, Croația este foarte frumoasă și o poți cutreiera cu mașina pe toată zona de coastă, începând din Istria până la Dubrovnik.

Destinația următoare a fost orașul renumit unde, daaaa, s-a filmat Urzeala Tronurilor, Dubrovnik. Dar să vă povestesc despre Dubrovnik. Este o destinație ce trebuie neapărat vizitată pentru un călător care mai e și fotograf. Orașul vechi este situat în cetate, iar sentimentul pe care ți-l dă este de nedescris. Străzile lucesc de atâta forfotă zilnică, străzi înguste, scări, taverne… și multă istorie. Trebuie explorat cu atenție și dacă dorești, poți trece prin zidul cetății într-un loc secret pentru a sări în apele mării ca să te răcorești. De gastronomie nici nu mai vreau să vorbesc, căci îndată mi se face foame.

Pentru că în toiul zilei este multă lume, aș recomanda fotografilor să își încerce norocul la răsărit, sunt mai multe șanse de a fotografia orașul în toată splendoarea lui. Pentru apus, aș încerca câteva cadre la ieșirea din oraș. Acolo găsiți și parcare, dacă mergeți cu mașina.

După așa zile frumoase, ne-a fost greu să-i spunem Croației la revedere și să fugim spre Muntenegru, dar a venit și ziua aceea. Așa că ne-am urcat iar în mașină și după două ore de condus am ajuns într-o altă destinație magică, în Kotor. Mă bucuram și pentru că era pe lista de dorințe a iubitei mele. Nu degeaba orașul este numit și capitala pisicilor, cu siguranță aici poți fotografia pisici la greu. Am luat pas cu pas locurile de pe lângă Kotor și am vizitat Perast, Tivat, Budva și Sveti Ștefan.

Dar cum concediile sunt scurte, uite că a venit și ziua când am pornit spre casă, din nou prin Croația (unde am făcut o mică oprire în Zadar, capitala celui mai frumos apus din lume) și Budapesta.

Un drum lung, dar cu multe locuri care te ajută ca la final să ai bateriile încărcate la maxim. Mulțumesc celor de la F64 pentru ajutorul acordat. Acest mirorrless chiar m-a făcut să mă gândesc serios la achiziționarea unuia pentru vacanțele de genul acesteia și nu numai. Chiar și ieșirile în oraș sau pe munte, unde kg și confortul chiar contează, ar putea fi făcute în compania unui astfel de aparat de fotografiat.

Vă las însă cu restul de imagini realizate cu Fujifilm XT-10 pentru a vă povesti mai multe:

Articol și fotografii de Attila Szabo.

[products ids=125018448]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.