Cuba – o destinație de top pentru fotografi

Cuba este deja de multă vreme o destinație de top pentru pasionații de fotografie, fie că vorbim de fotografie de călătorie, de stradă, de stock ș.a.m.d. Situată pe cea mai mare insulă din Antile, la confluența Mării Caraibelor, al Golfului Mexic și Oceanului Atlantic, în nordul Americii Centrale. Republica Cuba este cea mai mare insulă din Caraibe, beneficiind de peisaje spectaculoase, vestigii culturale bogate, dar și unele dintre cele mai bune plaje din lume întinse pe kilometri de nisip alb și fin cu ape calde, cristaline.

Cu toate acestea, nu se rezumă totul la plaje. Cuba are lanțuri muntoase, văi adânci și câmpii fertile bogate în tutun și cafea de calitate superioară. Este o țară istorică, cu locații intrate în patrimoniul UNESCO și orașe demne de explorat, mai ales de către fotografi.

Aici se întâlnesc mai multe culturi contrastante: Europeană, Africană, Amerindiană, Nord Americană, însă limba vorbită este spaniola. Este de menționat și faptul că această țară are o cultură proprie pe lângă amalgamul menționat, iar tradițiile cubaneze sunt ușor de recunoscut, de la muzică și până la bucătăria cubaneză, care reprezintă o fuziune între bucătăriile: spaniolă, africană și caraibiană – în zona Havanei simțindu-se și o influență chinezească.

Deși a trecut prin ani de izolare politică și economică, Cuba și-a păstrat farmecul, iar clima tropicală cu specific de savană, ierni uscate și sezoane ploioase sporesc autenticitatea locului. De ținut minte faptul că perioada optimă de vizitare este în sezonul uscat, noiembrie – aprilie.

Așadar, dacă ești pasionat de fotografie și vrei să descoperi un loc cu totul diferit față de ceea ce ești obișnuit, ți-am pregătit câteva locații de vizitat în Cuba, dar și sfaturi privind echipamentul ideal.

Prețurile nu sunt tocmai mici pentru astfel de excursii sau ture foto în Cuba, însă din când în când, dacă stai cu ochii pe oferte, poți prinde și variante accesibile, cum este cea de la TUI Travel Center.

Echipamentul foto

Mergi în tropice, așa că hainele pot fi mai puține, scurte și subțiri. În ceea ce privește echipamentul foto-video, o cameră foto cu un obiectiv 24-70mm și un 70-200mm (sau cât mai apropiate de aceste valori) sunt ideale. Dacă ai un 35mm sau 50mm, sunt binevenite și acelea. Nici un 16-70mm nu-i rău, te va ajuta la fotografie de stradă. Nu uita nici de accesoriile de curățare, baterii și carduri de memorie. Acestea ar trebui să fie suficiente pentru a imortaliza toate momentele importante din călătorie. GoPro-ul sau o altă cameră de acțiune s-ar putea să fie cea mai bună soluție pentru filmulețele de making-of.

Și dacă se strică, ce fac? Atunci telefonul mobil poate fi cel mai bun prieten! Important e să te întorci cu fotografii și amintiri faine.

Câteva destinații de neratat în Cuba:

#1 Havana

Capitala, situată într-un golf adăpostit deține o adevărată moștenire culturală și arhitecturală din timpul coloniștilor spanioli ai secolului XVI. În Havana, pe lângă plimbări la întâmplare pentru a descoperi, merită neapărat să vizitezi: Villa de San Cristobal de La Havana (1515), portul, zidurile orașului, Capitoliul Național. Fortăreața orașului face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

#2 Trinidad

Străduțele pietruite din Trinidad, cu clădiri coloniale colorate, cu piețe și palate te poartă cu câteva sute de ani în urmă, când orașul era dependent de forța de muncă a sclavilor în timpul crizei zahărului. Dezvoltarea sa a încetat pe la 1800 și astăzi face și el parte din Patrimoniul UNESCO.

Dacă ajungi pe acolo trebuie neapărat, pentru fotografie să te trezești înainte de răsărit, să mergi la deal către biserica Sfânta Ana – ruinele sale merită fotografiate. Mai apoi, trebuie să-ți continui drumul către cel mai înalt punct din oraș hotelul Las Cuevas și să fotografiezi răsăritul de acolo.

destinatii fotografice

În cazul în care te prinde ploaia, profită de reflexiile din bălțile ce se formează pe străduțe și desigur, nu uita de oameni. Niciun loc nu este la fel fără locuitorii săi, iar perioadele cele mai propice pentru a surprinde cadre faine pe stradă în Trinidad sunt dimineața devreme sau la amiază spre înserat.

Fugi de părțile comerciale ale orașului, întrucât restaurantele și brutăriile locale sunt adesea afaceri de familie, cu mâncare ieftină, gustoasă și proaspătă. În plus, oamenii sunt primitori și vei avea șansa de a fotografia locurile respective. Și dacă ai noroc și câțiva peso convertibili cubanezi în plus, vei putea intra și în fabrica de țigări din Trinidad să fotografiezi întreg procesul de fabricare al unei țări recunoscute pentru calitatea consumabilelor de fumat (tutun, trabucuri, țigări).

#3 Varadero

plaje cuba

La  aroximativ 140km de Havana, vei descoperi Varadero, un paradis cu ape azurii pline de recifuri de corali, fiind parte din provincia Matanzas și cea mai mare stațiune de pe litoralul cubanez. În Varadero există peste 20 de centre de scufundări și 20 de km de plaje cu hoteluri de lux și terenuri de golf.

#4 Castillo del Morro

Cuba

La 16 kilometri în sud de orașul Santiago, există un golf protejat. Castillo del Morro a fost folosită drept închisoare și fortăreață în trecut, iar acum este un muzeu impresionant al piraților. În timpul luptei pentru independență și împotriva spaniolilor, orașul a avut un rol important în viața oamenilor.

Ce trebuie musai să ai în vedere când pleci în Cuba?

Vechile mașini americane, pentru fotografiat, dar și pentru transport fiindcă autobuzele sunt mai mereu pline și programul nu este suficient de precis. Poți de oriunde în Cuba să închiriezi o mașină cu șofer pentru un preț decent, dar doar cash. În plus, poți fotografia multe locuri chiar din mașină și desigur, s-ar putea sa ai ocazia de a surprinde și câteva cadre interesante chiar cu șoferul în locație!

Că tot am vorbit de transport, trebuie ținut minte că această destinație exotică are internet, dar merge prost, foarte prost în comparație cu ceea ce suntem obișnuiți în România. Poți să platești la hotel pentru un Wi-Fi ok, dar ce te faci când ești pe afară? Ai șansa să-ți verifici Facebook-ul și mailul cu internetul din oraș, dar dacă vrei să te uiți pe hartă nu prea te va ajuta.

Cu toate acestea, exista aplicația MAPS.ME  care este gratuită și funcționează și offline, ca să nu te mai stresezi cu hărțile clasice.

Nu te baza pe cardul de credit, aici poți plăti cu el doar la unele hoteluri și restaurante sau companii de închiriat mașini, dacă nu au fost emise în SUA. Cel mai bine ar fi să te asiguri că îți ajung banii cash pentru toată perioada vacanței. N-ar strica să-ți iei puțin mai mult decât crezi, ca să nu te trezești cu surprize neplăcute.

Cuba are 2 monede: CUC (peso cubanez convertibil) și CUP (peso cubanez). Tu, ca turist vei folosi doar CUC și poți schimba banii la hotel sau în aeroportul din Havana.

Alte lucruri de luat în vedere:

  • În Cuba acumulatorii și bateriile pentru aparate foto sunt scumpe și greu de găsit, mai bine le aduci de acasă.
  • Este interzis să faci fotografii în: aeroport, port, bancă, pod și clădiri militare. În muzee și săli de spectacol se percepe taxă.
  • Nu bea apă de la robinet, NU este potabilă.
  • Diferența de fus orar este -6h.
  • Este recomandat ca în excursii sau când mergi la plajă, să lași în seiful de la hotel obiectele de valoare sau banii mai mulți.
  • Se oferă bacșiș pentru mai toată lumea care ți-a oferit un serviciu. De la cameristă, la chelner, taximetrist, ghid etc.
  • Nu se recomandă mijloacele de transport în comun, iar dacă nu vrei să închiriezi o mașină, poți lua taxiul pentru 1euro pe km.
  • Vaccinurile nu sunt obligatorii, dar se recomandă vaccin pentru heptatita A și antitetanos.
  • Pașaportul normal trebuie să fie valabil minim 6 luni.
  • Este recomandată asigurarea medicală.
  • Dacă nu ești din SUA, este destul de ușor să-ți iei o viză și să pleci spre Cuba. Aceasta se obține înainte de călătorie. Un card turistic este 22 euro de persoană (poate fi inclus în pachetul de servicii al vacanței) și 25 euro de persoană, taxa de ieșire din țară.
  • La intrarea și ieșirea din țară se recomandă intrarea doar cu lucruri de uz personal. Nu poți aduce alimente proaspete, dar poți ieși din Cuba cu: 200 țigări/50 trabucuri/250g tutun, 500g cafea, 1L de tărie, sau 2L de alcool mai slab de 20% și suveniruri în valoare de 180euro maxim.

Alte oferte TUI Travel Center pentru Cuba:

Save

Save

Save

Save

Save

Save
Save
Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Mergeti cu un fix de 35mm si o sa faceti si mai multe poze si mai reusite decat sa carati 24-70 si 70-200. Asta doar daca nu cumva in Cuba se gasesc si serpasi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.