(c) Daniel Chindea

Sfaturi foto pentru începătorii în fotografia de nuntă

Târgurile deja au început, iar asta nu poate însemna altceva în afară de faptul că în scurt timp va începe sezonul nunților. Dacă ești interesat de fotografia de nuntă, dar nu prea știi de unde și cum să începi practica sau pur și simplu nu ai curajul necesar, acest articol, inspirat din sfaturile lui Daniel Chindea este pentru tine.

Daniel Chindea este fotograf de nuntă de ani buni și ne-a povestit că s-a apucat de fotografie pur și simplu, după ce și-a cumpărat un aparat foto pe film. Fotografia oameni, iar cei din jurul lui l-au susținut să continue, astfel că încetul cu încetul a ajuns să trăiască din fotografia de nuntă.

De ce fotografia de nuntă? Ei bine, fotograful ne-a mărturisit că acesta este genul fotografic în care găsește o satisfacție puternică, atât din punct de vedere personal, cât și profesional, față de abordarea altor tipuri de fotografie cum este peisajul, de exemplu.

Dar haide să descoperim împreună 10 sfaturi foto (și nu numai), alături de Daniel Chindea:

sfaturi foto
(c) Daniel Chindea

#1 Investește în educația foto-video

Probabil că îți mai amintești de articolul nostru “De ce nu este suficient să faci doar fotografie?“. Ei bine, în completarea lui vine și Daniel Chindea, care susține că pentru a fi un fotograf bun, trebuie să investești în educația ta vizuală. Deoarece fără aceasta ești doar un apăsător de buton sau cu nimic diferit față de clienții tăi ținând o cameră în mână.

El consideră că educația foto ar trebui să fie prima în ierarhia noastră, deoarece chiar dacă tehnica ne pune niște baze și ne ajută să avansăm din stadiul de entuziaști care abia încep să-și descopere instrumentele, pasul mare către a fi un fotograf bun este educația.

Trebuie să ne axăm pe lucrurile care apelează la emoțiile publicului, să creăm povești, să desenăm fotografia mai întâi în mintea noastră.

Ne putem inspira din tot ceea ce este frumos, de la arhitectura unui oraș până la postere, atâta timp cât ele au calitate vizuală. Putem cere sfaturi, dar nu trebuie să imităm, ci să adaptăm.

#2 Instrumentele(=echipamentul foto): să fie puține, dar bune

Să fie cât mai puține și cât mai bune. Fotograful susține că la început și el a avut truse scumpe și voluminoase, însă cu timpul a încetat să le mai găsească utilitatea.

Când ai mai puține instrumete la dispoziție esti forțat să muncești mai mult și să fii mai creativ. A avea un obiectiv fix, de exemplu, îți impune să iei în considerare și “background-ul” pe lângă multe altele și, fiind “frânat” de lipsa diversității echipamentului, te vei gândi puțin înainte de a declanșa, iar astfel s-ar putea să observi că nu întotdeauna cadrul inițial era demn de declanșare.

Daniel Chindea nu consideră că există diferențe extrem de notabile în ceea ce privește vârfurile de gamă ale brand-urilor. În prezent folosește un Nikon DF, două obiective cu focus manual, 28mm f/3 Nikon și 135mm cu f/3.5, având un singur obiectiv cu autofocus, un 50mm, și câteva bliț-uri pe care mai degrabă le poartă după el în caz vă va fi nevoit să le folosească.

#3 Nu fi sclavul opiniei

Like-urile, comentariile, ura sau complimentele excesive și exagerate nu trebuie să te intereseze. Nu trebuie să te compari cu alții, nu trebuie nici să imiți ceea ce înveți la workshop-uri și/sau din cărți. A învăța nu înseamnă a imita sau a te compara, ci a asimila informații și tehnici pe care mai apoi să le adaptezi la cine ești tu de fapt, ce ți se potrivește, ce-ți priește.

Este foarte important într-adevăr să beneficiezi de feedback, dar acesta trebuie să vină de la persoane care au suficiente cunoștințe încât să-ți ofere unul valid, respectuos și argumentat fie el pozitiv sau negativ. Dacă vrei să afli părerea altor fotografi, caută-i pe cei onești și buni în ceea ce fac!

#5 Fă-ți întotdeauna back-up!

Carduri, baterii, aparat, obiectiv, rucsac, hard-uri externe de memorie. Orice lucru folosești pentru a realiza fotografii de nuntă ar trebui să aibă un back-up. Astfel, vei fi mult mai încrezător în ceea ce privește posibilele accidente neprevăzute sau momente neplăcute. Este adevărat că se vor aduna costuri, dar este mult mai eficient sa investești într-o trusă mică și utilă plus un back-ul solid, decât o trusă elaborată și scumpă fără cine știe ce back-up.

#6 Nu uita că te vinzi pe tine

În primă instanță, asta te face diferit, nu fotografiile. Oamenii sunt ființe irepetabile, așadar ceea ce va conta enorm va fi amprenta pe care o lași asupra clienților. Contează cât de mult te transpui în propriile tale creații. Șabloanele și clișeele nu-ți vor oferi niciun succes.

Este important să ai și un punct de vedere ferm în fața mirilor, fiindcă mulți vin cu obiceiuri pasate din generație în generație, care nu sunt întotdeauna bune, în timp ce alții vor dori ca nunta lor să nu îi reprezinte deloc, vor cere construirea unei realități care de fapt nu există. De aceea este important ca ei să înțeleagă că tu ești profesionistul. Fii sincer față de tine însuți și admite atunci când nu te potrivești cu clienții, în loc să faci fotografie doar pentru bani.

Și, mai ales, încurajează mirii să facă o nuntă de bun gust.

#7 Încetează să imiți

Este benefic ca fotograf începător să mergi la nunți alături de fotografi cu experiență. Când vei greși, vei putea învăța din asta fără cine știe ce repercursiuni.

Totuși, este o mare greșeală să imiți, am menționat mai sus diferența dintre a te inspira, a invăța și a imita. Ceea ce funcționează pentru restul fotografilor, nu va funcționa pentru tine, fiindcă nu-ți va veni în mod natural să faci lucrurile respective.

Încetează să abordezi aceleași rețete: cadre, lumini, peisaje, locații etc. Devine o rutină care îți estompează creativitatea și capacitatea de a evolua.

#8 Oferi amintiri, nu neapărat creații sofisticate

Poate că este important și să alterezi realitatea cât mai puțin, să scapi de frica pierderii momentului potrivit. Care sunt momentele potrivite? Care sunt momentele relevante pentru miri? De regulă acestea sunt în număr mai mic pentru clienți, în comparație cu fotografii. De exemplu, poate că ai vrea să surprinzi tradiții, dar poate că mirii nu sunt deloc interesați de asta.

De aceea, cel mai bine ar fi să declanșezi atunci când între oameni se întâmplă lucruri interesante, când poți surprinde mici frânturi de viață, care cu siguranță că în timp vor fi mai îndrăgite.

Este important să te implici afectiv în eveniment, să empatizezi cu oamenii, astfel vei suprinde povești de neuitat. Amintește-ți de faptul că ai niște oameni în fața camerei, nu niște păpuși.

Lucrurile sunt forțate uneori în fotografia de nuntă, când ar trebui pur și simplu să ne axăm pe natural și firesc.

Creațiile sofisticate îți au și ele locul lor, dar asta ține mai mult de alte genuri de fotografie, nu uita.

#9 Stilul se formează în timp

Nu este ceva ce se obține forțat, ci ceva ce se găsește și formează în timp. Te va găsi atunci când ești relaxat, când faci ceea ce-ți place și nu te lași constrâns de tehnică, când surprinzi lumea așa cum o vezi tu.

Astfel, într-o zi cineva îți va spune “ți-am văzut fotografia în locul X!”, fără să-ți vadă numele scris. Atunci vei ști că ai un stil propriu, bine definit.