Review Sigma 12-24mm Art cu Sorin Chineata

Sigma 12-24mm f/4 DG HSM ART este cel mai nou obiectiv superangular din gama Sigma ART, iar, in cazul meu, a fost cel mai wide obiectiv non-fisheye pe care l-am folosit pana in prezent pe Canon 7D.

Avand montura Canon EF, acesta poate fi folosit atat pe aparatele cu senzor full-frame, cat si pe cele cu senzor APS-C, dar si pe cele pe film.

Spre deosebire de varianta anterioara a acestui obiectiv, noul Sigma 12-24mm f/4 DG HSM ART vine cu o diafragma maxima de f/4 constanta pe toata distanta focala.

Este un obiectiv destul de voluminos si solid, ca toate celelalte obiective din gama ART. In acelasi registru se regasesc si materialele din care este construit, senzatia “premium” fiind prezenta si in cazul obiectivului despre care vorbim.

Dispune de parasolar integrat si de lentila frontala convexa, fapt ce nu permite folosire filtrelor. Un minus pentru constructie ar fi faptul ca parasolarul nu protejeaza in totalitate lentila frontala, in zonele cu petalele mai scurte, obiectivul depasind extremitatea parasolarului inca de la 12mm.

Din pacate, nu am folosit varianta anterioara a acestui obiectiv, pentru a putea face o comparatie, dar pot spune ca varianta ART m-a convins inca de la prima utilizare.

Indiferent de distanta focala folosita, rezultatele au fost intotdeauna sharp, iar faptul ca am avut o perspectiva superangulara pe un Canon 7D a fost o experienta mai mult decat interesanta.

Avand in vedere ca nu mai folosisem un obiectiv non-fisheye atat de wide pana acum, a fost oarecum surprinzator sa dispun de un unghi de cuprindere atat de mare pe un body cu senzor crop.

Cum spuneam mai sus este un obiectiv foarte sharp pe toata distanta focala si ofera o perspectiva cu foarte putine distorsiuni pentru o focala atat de wide.

Un aspect la care mi-a pus mici probleme a fost autofocusul, dar nu din punct de vedere al vitezei, ci din punct de vedere al sunetului.

Obiectivul dispune de motorul HSM, deci acelasi sistem ce se regaseste si pe celelalte obiective ART. Producatorii spun ca i-au crescut viteza fata de variantele anterioare, iar eu pot sa confirm acest lucru, deoarece am vazut diferenta pe body-ul Canon 7D, avand in minte comparatia cu anterioarele modele ART pe care le-am folosit.

Nu pot spune acelasi lucru despre aspectul silentios al motorului. Desi acesta a fost prezentat ca fiind mult mai silentios, pentru a putea fi folosit cu success si in zona video, mie mi-a dat senzatia ca nu dispune de imbunatatiri, sunetul scos la focalizare fiind la fel de prezent.

In concluzie, spun cu toata convingerea ca am fost cucerit de acest obiectiv si il vad ca fiind o achizitie reusita pentru cei care il vor cumpara.

Este excelent pentru fotografia in spatii mici, fotografia de grup, cea de peisaj, fotografia de arhitectura si, de ce nu, portret.

Aberatiile cromatice si geometrice sunt aproape inexistente, iar sharpness-ul este excelent pe toata distanta focala. Un obiectiv demn de insigna “premium” si de gama ART.

Culorile saturate pe care le ofera au fost ideale pentru perioada in care l-am avut eu la dispozitie, mai exact apogeul toamnei cu nuantele sale de galben si maro.

Mai ai nevoie de viziune si imaginatie, iar obiectivul va fi “prelungirea” creativitatii si a spiritului tau de observatie, iar pentru fotografii pasionati de fotografia urbana este alegerea perfecta, deoarecele obiectivul dispune de toate “plusurile” necesare pentru cadre de exceptie.

Fotografii si articol de Sorin Chineata

[products ids=125030161]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.