Un fotograf pe saptamana – Sebastiao Salgado

Postat de: Sebastian Popa Sebastian Popa

Sebastiao Salgado s-a nascut pe 8 februarie 1944 la Aimores, in statul Minas Gerais din Brazilia. Dupa o copilarie oarecum ambulanta, Salgado a studiat economia, dobandind o diploma de master in cadrul Universitatii din Sao Paulo, Brazilia. A inceput sa lucreze ca si economist pentru Organizatia Internationala a Cafelei, de multe ori calatorind in Africa, in misiuni pentru Banca Mondiala, loc unde si-a inceput viata de fotograf.

sebastiao salgado

A ales sa abandoneze cariera de economist si a trecut la fotografie in 1973. La inceput a lucrat doar ca fotograf de stiri si mai apoi, si-a schimbat directia catre fotografia de documentar. Salgado a lucrat initial cu agentia de fotografie Sygma si agentia Gamma din Paris.

“Nu sunt un artist. Un artist creeaza un obiect. Eu lucrez in istorie, sunt un povestitor.”

fotografie de documentar

In 1979 s-a alaturat cooperativei internationale de fotografi Magnum Photos – a parasit Magnum in 1994 si impreuna cu sotia lui, Lelia Wanick Salgado si-a format propria agentie, Amazonas Images, in Paris.

Salgado este Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF (Goodwill Ambassador) din 2001 si lucreaza proiecte pe termen lung auto-atribuite dintre care, multe au fost publicate ca si carti: “Celelalte Americi”, “Sahel” , “Workers” , “Migrations” si “Genesis”. Ultimele trei sunt colectii mamut cu sute de imagini fiecare, din intreaga lume.

Cele mai renumite fotografii ale sale au fost realizate intr-o mina de aur din Brazilia, numita Serra Pelada.

Intre 2004 si 2011 Salgado a lucrat la “Genesis”, avand ca scop prezentarea fetelor fara cusur ale naturii si ale umanitatii. O serie de fotografii ale peisajelor si faunei salbatice, precum si ale comunitatilor, care continua sa traiasca in conformitate cu traditiile si culturile stravechi. Aceasta opera a fost conceputa ca o potentiala cale de redescoperire a umanitatii in natura.

genesis

In septembrie – octombrie 2007, Salgado si-a prezentat la Ambasada Braziliei din Londra, fotografiile facute unor lucratori din domeniul recoltarii si procesarii cafelei din India, Guatemala, Etiopia si Brazilia. Scopul proiectului a fost de a sensibiliza publicul cu privire la originile bauturii.

Lelia si Sebastiao, au lucrat impreuna incepand din anii 1990, la restaurarea unei mici parti a “Atlantic Forest” din Brazilia. In 1998, au reusit sa transforme locatia intr-o rezervatie naturala si au creat “Instituto Terra”, institutul dedicat unei misiuni de reimpadurire, conservare si educatie ecologica.

sebastiao salgado
Salgado si creatia sa reprezinta punctul central al filmului “The Salt of the Earth” (2014), in regia lui Wim Wenders si a fiului lui Salgado, Juliano Ribeiro Salgado. Filmul a castigat un premiu special la Festivalul de Film de la Cannes si a fost nominalizat pentru cel mai bun documentar in 2015 la Academy Awards.

In introducerea operei “Migrations”, Salgado a scris: “Mai mult ca niciodata acum simt ca rasa umana este un intreg. Sunt diferente de culoare, limba, cultura si oportunitati, dar ceea ce oamenii simt si felul in care reactioneaza seamana indiferent de unde ar veni. Oamenii fug de razboaie ca sa scape de moarte, emigreaza ca sa-si imbunatateasca stilul de viata, isi construiesc vieti noi pe taramuri straine si se adapteaza greutatilor care le ies in cale.”

sebastiao salgado

Respectul lui Salgado pentru subiectele sale si determinarea de a le expune povestile a creat o imagine care vorbeste despre demnitatea fundamentala a intregii omeniri, protestand in acelasi timp impotriva razboiului, saraciei si altor nedreptati.

In prezent, Salgado locuieste in Paris impreuna cu familia sa, iar Lelia Wanick Salgado conduce compania lor “Amazonas Images” si s-a ocupat de realizarea expozitiilor si cartilor sotului ei. Sper ca persoana care vine la expozitiile mele sa nu mai fie aceeasi atunci cand pleaca.


Produse folosite
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top