Bucharest Photo Week – Fotografia de nud ca forma de libertate

Cea de a treia editie a Bucharest Photo Week 2016 (26 septembrie – 2 octombrie), este dedicata fotografiei de strada si celei documentare. Cu toate acestea, printre multele evenimente care au loc in cadrul acestei saptamani speciale s-a numarat si prezentarea lui Cristian Crisbasan, “Fotografia de nud ca forma de terapie si libertate”. Aceasta a avut loc aseara, 27 septembrie, incepand cu ora 19:00 la spatiul Gallery, si a fost sustinuta de F64 si ANAV.

bucharest photo week
(c) Alexandra Crisbasan

Cenzura puritana, justificata ideologic de morala si religie, a stigmatizat imaginea omului gol, pentru a transforma nuditatea intr-un tabu. Astfel, nudul a capatat, in mod fals si nefiresc, o putere simbolica de reprezentare negativa.

Sensul si valoarea nuditatii umane au fost deturnate prin manipulare tocmai pentru a putea fi blamate si demonizate.
fotografia de nud ca forma de terapie si libertate
(c) Alexandra Crisbasan

Au fost disponsibile 25 de locuri care s-au ocupat imediat, dar cei care nu au apucat sa prinda loc, au putut asculta prezentarea de afara savurand ceva de baut, sau inauntru privind proiectiile fotografice ale lui Cristian.
gallery cafe
(c) Alexandra Crisbasan

De asemenea, cei prezenti au avut ocazia de a afla ce inseamna ca nuditatea perceputa drept ceva rusinos si interzis sa devina mai apoi o forma de eliberare, datorita Ruxandrei Burcescu, care ne-a povestit impreuna cu Cristian experienta ei. De la a-i fi teama de asumarea propriului corp la a se simtii revoltata de felul in care este tratat trupul uman atunci cand nu face decat sa-si exercite starea naturala.
cristian crisbasan
(c) Alexandra Crisbasan

(…)In relatie complementara directa cu interzicerea nuditatii, vesmintele au capatat si ele o functie in plus – fata de cea initiala strict utilitara si apoi de cea estetica si comunicationala – aceea de instrument de cenzura necesar pentru interzicerea nuditatii. Adica, azi ne imbracam mai ales si pentru ca (ne) este rusine sa nu fim vazuti goi.

Nuditatea umana este reala, naturala, fireasca si inocenta. Doar vulgaritatea din mintea cenzorilor a transformat-o în tabu.
bucharest photo week
(c) Alexandra Crisbasan

Majoritatea evenimentelor se desfasoara la Gallery Cafe (casa Bucharest Photo Week, unde participantii pot gasi toate informatiile de care au nevoie), F64 si Allkimik, dar si in spatii puse la dispozitie de Education Point, Clubul Taranului Roman, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” sau Sala Dalles. Asociatia “Exposure” este si ea organizator in cadrul Bucharest Photo Week.
anav
(c) Alexandra Crisbasan

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.