Rogelio Cuéllar – un interviu acordat pentru F64

Cu ocazia a 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Mexic și România, renumitul fotograf Rogelio Cuéllar sosește la București unde va participa în cadrul mai multor evenimente culturale aniversare, printre care o expoziție de fotografie în premieră mondială, cu portrele lui Emil Cioran, dar și atelierul/prezentarea pe care o va susține la F64 pe 14 septembrie a.c., ora 18:30.
Profitând de această ocazie, echipa F64 a realizat și un interviu, în exclusivitate pentru cititorii blogului nostru:
INTERVIU ROGELIO CUÉLLAR
~traducere liberă din spaniolă~
#1 Ați avut ocazia de a realiza portrete pentru nume cunoscute precum Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Octavio Paz,  Juan Rulfo, Carlos Fuentes, Julio Cortázar și Mario Vargas Llosa. Cum v-au influențat în cariera dumneavoastră?
Pot spune că acest lucru mă influențează în tot ceea ce întreprind. Tot timpul îmi propun noi provocări. Fiecare din personalitățile menționate mai sus a reprezentat o provocare. Spre exemplu, una din aspirațiile mele este să-l fotografiez pe artistul Miquel Barceló. Sau să-i surprind pe Mimmo Paladino sau Anselm Kiefer în atelierele lor.
#2 Ați realizat în anii ’90, la Paris, portretele renumitului scriitor român Emil Cioran. Cum a fost interacțiunea cu domnia sa?
Îmi amintesc și acum emoția pe care am resimțit-o știind că mă aflu alături de unul dintre cei mai importanți filosofi ai lumii. Îi citisem operele și am regăsit o personalitate cu o privire extrem de limpede și pătrunzătoare.
#3 Pe 14 septembrie, de la ora 18:30, veți susține un seminar la F64 despre fotografia de portret. Ce ne puteți  spune despre prezentarea dumneavoastră?
Voi vorbi despre procesul creativ parcurs de fiecare dată în descoperirea persoanei pe care o fotografiez, pornind de la imaginarul pe care îl construiește opera sa.
#4 Sunteți fotograf de peste 46 de ani. Care au fost cele mai importante lecții pe care le-ați învățat în tot acest timp?
Prin intermediul fotografiei am ajuns să cunosc țări, locuri, personalități pe care le admiram și cu care n-aș fi avut ocazia să intru altfel în contact.
#5 De-a lungul timpului ați abordat teme diverse despre care veți discuta în cadrul seminarului de la „Bucharest Photo Week”. Printre acestea se numără peisajul urban și cel rural, nudul fotografic și portretistica. Care este preferata dumneavoastră și de ce?
Nu am o preferință anume. Mă consider un fotograf în adevăratul sens al cuvântului, care folosește în munca sa câte ceva din fiecare tehnică; vorbim practic de principalele teme pe care istoria vizuală a artelor plastice le-a abordat de la începuturi: peisajul, portretul, nudul și scenele de viață cotidiană a oamenilor. Atunci când realizam proiecte de fotojurnalism, am avut ocazia să surprind frânturi din războiul din Nicaragua. În urma acelei experiențe, am hotărât că între a fotografia Eros și Thanatos, aleg Erosul, adică viața.
#6 Vă mai amintiți care a fost primul aparat de fotografiat pe care l-ați avut?
Desigur! Un Pentax Spotmatic, de 35 mm.
#7 Și acum? Ce aparate de fotografiat preferați?
Continui să lucrez atât cu aparate pe film, precum Nikon și Hasselblad, dar și digitale, ca Nikon și Canon.
#8 Nu am putut să nu observăm că sunteți o persoană activă în mediul online, în special pe Facebook. Cum vă raportați la publicul care este în general prezent pe aceste rețele sociale?
Nu mă consider neapărat ceea ce dumneavoastră numiți un utilizator activ. Activitatea mea pe Facebook constă mai mult în a partaja lucruri pe care le consider interesante și care merită să a fi împărtășite.
#9 Când ați lansat cartea „El rostro de las letras” spuneați că pentru dumneavoastră privirea celui căruia îi faceți portretul are un rol esențial. Cum procedați atunci cănd nu reușiti să dialogați astfel cu personajul?
În întreaga munca pe care o desfășor fac tot posibilul pentru a ajunge la acest dialog-al-privirilor, care consider că definește un portret fotografic, din punctul meu de vedere. În majoritatea cazurilor mi-a reușit, este un adevărat proces de seducție cu persoana pe care o fotografiez.


***
Nu rata prezentarea din magazinul F64, dar nici celelalte două evenimente:
Expoziția de la Biblioteca Națională a României, cu portretele lui Emil Cioran va fi deschisă publicului în perioada 15 septembrie – 31 octombrie, cu vernisaj pe 15 septembrie.
Albumul lui Rogelio Cuéllar, El rostro de las letras, operă retrospectivă care reunește portretele a 155 de scriitori de renume mondial, cu precădere latino-americani, va fi prezentat de autor și editoarea María Luisa Passarge, directoarea „La Cabra Ediciones”  pe 17 septembrie la Librăria Cărturești Carusel (str. Lipscani 55), începând cu ora 20:30. 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.