Test cu Canon 7D și 18-135mm la ceremonia de Ziua Aviației din București

20 iulie este declarată Ziua Aviației Române, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul fiind ocrotitorul aviatorilor militari români.
Cu ocazia Zilei Aviației au avut loc pe durata weekend-ului diverse activități și ceremonii pe aerodromuri din diferite locații ale țării. Show-uri aviatice au atras un număr mare de oameni de toate vârstele care au privit cu sufletul la gură demonstrațiile pline de măiestrie.
Exact așa a fost și în București unde pe 20 iulie de la ora 18 a început ceremonia cu ocazia acestei sărbători. În compania mai multor regimente ale aviației militare, au zburat deasupra Bulevardului Aviatorilor aeronave precum MiG-21 LanceR, IAK-52, elicoptere IAR-330 și C-27 J Spartan. A fost o ceremonie frumoasă care te-a ținut preț de câteva minute cu ochii doar către cer. Din păcate demonstrația aviatică a fost cam scurtă, dar probabil așa a fost gândită ținând cont că este vorba de un zbor deasurpa orașului.
Trecând la partea foto, am ales ca la acest eveniment să fotografiez cu un Canon 7D și un obiectiv all-around de 18-135mm. Am jucat rolul unui pasionat de fotografie care se află la eveniment din propria-i dorință și obține câteva cadre mai mult sau mai puțin reușite. Încearcă, experimentează, iar apoi vede rezultatele.
Am făcut testul cu acest kit pornind de la ideea că în momentul de față se află la o promoție atractivă. Body-ul cumulează o reducere de aproape 1.200 de lei, ceea ce nu-i de ici de colo, chiar și pentru un aparat foto lansat în 2009.
Canon 7D este un D-SLR din segmentul mid-level. Următorul pas de la el, din punctul meu de vedere, ar fi trecerea la full-frame. Așa că și în momentul de față poate fi un bun intermediar între crop și full-frame.
Are un senzor de 18 megapixeli, sistem de focalizare în 19 puncte, sensibilitate ISO de până la 6.400, fotografiază în rafală cu 8 cadre pe secundă și filmează full HD cu o cadență de 25 de frame-uri (1080p, 30fps).
Construcția corpului îl face să fie confortabil de ținut în mână, iar butoanele îți oferă acces rapid la toate funcțiile principale. În ceea ce privește construcția și ergonomia, un impediment ar putea fi slotul de card CF care nu mai este de foarte mare actualitate. Deși prefer CF-urile și folosesc astfel de carduri pe aparatul meu cu care fotografiez zi de zi, consider că în momentul de față SD-urile sunt cele mai recomandate: sunt mici, au capacități de stocare identice cu CF-urile și viteze de scriere/citire la fel de mari.

Fotografiile realizate cu Canon 7D

Dar haideți să privim fotografiile realizate. Țin să precizez de la început că toate cadrele au fost făcute în formatul .RAW, iar apoi procesate în Adobe Lightroom: am ridicat din umbre pentru efectul „fade”/„șters” din unele fotografii, am recuperat din zonele arse, am făcut conversie în alb-negru la altele, am mărit puțin saturația culorilor, iar apoi le-am redimensionat. Cam aceștia au fost, în mare, pașii făcuți.
Totuși, pentru a putea trece prin o parte din acești pași am avut nevoie de imagini care să conțină suficiente detalii încât să pot corecta umbrele/zonele luminoase după bunul plac. Senzorul redă imagini cu o latitudine (plajă) dinamică suficient de largă încât să poți recupera apoi detaliile din zonele arse (supraexpuse) sau cele întunecate (subexpuse).
În realizarea fotografiilor m-a ajutat mult și faptul că am putut declanșa în rafală cu 8 cadre pe secunde. Mi-a fost util și faptul că puteam modifica modul de fotografiere în rafală, având două opțiuni: cea normală (în care numărul de cadre pe secundă scădea la 4-5-6) și cea „high” (în care numărul de cadre pe secundă era maxim, adică 8). Motiv pentru care atunci când au trecut aeronavele deasupra mea am fotografiat pe modul high, cu 8 cadre pe secundă, iar în rest pe modul normal, neavând nevoie de o declanșare la o cadență atât de mică.
Totodată am mai observat că sistemul de focalizare este rapid și precis chiar și când fotografiezi la viteza maximă de declanșare. Poate pentru că am ales să focalizez doar în punctul central. Ar putea fi o explicație. Cert e că sistemul de focalizare n-a dat greș.
În ceea ce privește obiectivul pot spune că 7D-ul merită mai mult. Mult mai mult. 18-135-ul s-a descurcat bine, am reușit să-mi fac treaba și am fost mulțumit. Singurul lucru care m-a deranjat a fost la nivelul detaliilor spre 100-135mm. Contează și lumina, dar în situația în care am fotografiat am observat că s-au cam pierdut din detalii. Probabil pentru că 18-135-ul a fost făcut pentru aparate din segmentul entry-level, mai degrabă. Totuși, poate fi o alegere bună pentru început. Pentru acomodarea cu aparatul și cu tot ce poți face cu el.
Acum vă invit să vedeți fotografiile. A fost un test rapid în urma căruia am identificat o serie de avantaje pe care le-ar putea avea o persoană care dorește în momentul de față să facă pasul către Canon 7D. E un moment bun și o alegere pe măsură.
Test foto cu Canon 7D
Test foto cu Canon 7D
Test foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7DTest foto cu Canon 7Dtest-canon-7d-ziua-aviatiei-101Test foto cu Canon 7D

articol de Dragoș Asaftei

[products ids=45108361]

Alți fotografi au mai citit și:

7 Comments

  • Frumoasa parada, pacat de se retrage in plina glorie.

  • La evenimentele aviatice nici nu ma mai obosesc sa incerc sa pozez aparatele in zbor, prefer sa le filmez. Nu de alta dar la ce echipament am si la ce viteze au sansele sa prind niste cadre bune sunt minime. Asa, filmul pot sa-l si derulez inapoi.

  • Cand aflam la cine a ajuns imprimanta de la concursul “Cumpara orice obiectiv Sigma si poti castiga imprimanta Epson L110” ???

  • ' În ceea ce privește obiectivul pot spune că 7D-ul merită mai mult. Mult mai mult. 18-135-ul s-a descurcat bine, am reușit să-mi fac treaba și am fost mulțumit. ' Ma bucur foarte mult ca ati mentionat cat de important este obiectivul . 7 D este o camera uimitoare daca are obiective de calitate. Sa zicem un obiectiv foarte bun este Canon EF 24-70mm f/4L IS USM. Stiu inseamna ceva bani, insa calitatea imaginii este data de obiectiv. Iar acest tele Canon EF 70-200mm f/4L IS USM reda culori impecabile. Camera Canon 7D este preferata mea la momentul actual, raportat Calitate/Pret

  • Mulțumesc frumos, înseamnă mult venind din partea dumneavoastră! 🙂

  • Excelente imagini, felicitări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.