Tipuri de obiective foto pentru fotografia de peisaj

Fotografia de peisaj prezintă o mulţime de provocări atât la nivel tehnic, cât şi artistic. Săptămâna trecută am trecut prin cei zece paşi de urmat ca să faci o fotografie de peisaj bună, iar săptămâna asta ne oprim asupra unor aspecte mai tehnice: ce fel de obiective foto putem să folosim pentru fotografiile cu peisaje.

Colegul nostru Vladimir Chetroiu s-a căţărat pe o clădire de birouri în Pipera şi s-a jucat cu diferite obiective foto. Rezultatul îl puteţi vedea mai jos.

1) Obiectiv foto Canon 17-40mm, cu focală 17mm 
Avantajul unui astfel de obiectiv în fotografiile de peisaj este unghiul mare de cuprindere. Deformarea mare spre medie pe care o obţii cu această focală poate fi privită ca un avantaj, dar şi ca un dezavantaj, în funcţie de ce îţi doreşti.

În mare, focală de 17mm este probabil focala cea mai indicată pentru fotografia de peisaj.

 focala 17mm, obiectiv 17-40mm
Obiectiv foto wide de 17-40mm, 17mm

2) Obiectiv foto fix 50mm 
Obiectivul fix de 50mm e mic şi, chiar dacă este singurul pe care îl ai la tine, poţi face o fotografie de peisaj reuşită. Obiectivul foto este foarte luminos, deci poţi face o expunere mailungă chiar seară fără trepied datorită deschiderii mari a diafragmei.

Dezavantajul la un obiectiv foto fix de 50mm în fotografiile de peisaj este că nu ai la dispoziţie un unghi prea mare de cuprindere. Deci nu poţi înghesui prea multe în el.

Fotografia de peisaj obiectiv fix de 50mm
Obiectiv fix de 50mm

3) Obiectiv foto Canon 70-200mm, focală 200m 
Obiectivul tele 70-200mm este util pentru fotografi de sport sau portret mai degrabă. Pentru fotografiile de peisaj se pretează mai mult pentru peisajele aflate la distanţă de tine. Mai ales lafocala 200, este greu să fotografiezi un peisaj care se află în imediata apropiere.

Obiectiv tele 70-200mm, focala de 200mm
Obiectiv tele 70-200mm, focala de 200mm
4) Obiectiv foto Canon 150-500mm, cu distanţă focală de 500mm 
Obiectivul foto 150-500mm este un obiectiv extrem, pentru fotbal sau evenimente sportive mari. Fotografia de peisaj nu prea rezonează cu acest tip de obiectiv foto din cauza încadrării extrem de strânse.

150-500mm, focala de 500mm
Obiectiv super tele 150-500mm, focala de 500mm

5) Obiectiv foto fisheye 
Dacă vrei să “prinzi” un peisaj inedit sau întreaga atmosfera dintr-un loc, obiectivul fisheye este cel pe care îl cauţi. Surprinde peisajul pe care îl fotografiezi într-o singură fotografie,care creează un sentiment de spaţiu extins.

Fotografia de peisaj, obiectiv fisheye, 8mm
Obiectiv fisheye, 8mm

Toate fotografiile au fost realizate cu un aparat foto DSLR Canon 5D Mark IIExistă un tip de obiectiv foto pentru orice dorinţă a fotografului, precum şi obiective foto care înglobează mai multe funcţionalităţi. Dacă tot eşti nedumerit asupra obiectivului foto pentru peisaj care ţi se potriveşte, consultanţii F64 sunt fericiţi să te ajute cu sfaturi de specialitate!

Vlad ne explică mai multe despre utilizarea obiectivelor foto testate şi descrise mai sus: 

[products ids=101904,125007312,65809131,106742]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • serios bai f64, expunere lunga fara trepied? 🙂 fotografie de peisaj sau fotografie de lumini/forme neclare?!

  • Citez:
    "Obiectivul foto este foarte luminos, deci poţi face o expunere mailungă chiar seară fără trepied datorită deschiderii mari a diafragmei. "
    F64, aveam pretentii…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.