Review Fujifilm X100S

Adrian Monoranu, Marketer, Public Speaker si pasionat de fotografie, a facut un review la aparatul foto compact premium Fujifilm X100s.

“Primul meu aparat de fotografiat a fost unul de plastic, cu film. Habar n-aveam ce e ala ISO si luam filmele dupa cum erau mai ieftine sau cu mai multe pozitii. Faceam aproape toate pozele cu blitzul pornit si aveam mereu niste baterii la indemana. Apoi, prin 2003 mi-am cumparat un Canon digital. Avea 2 megapixeli dar nu avea zoom optic. Apoi, in 2006 mi-am luat un Olympus foarte mic si simpatic. Il am si acum. Si pentru ca nu facea poze faine pe Auto am invatat sa folosesc setarile manuale. Apoi au urmat vreo 3 iphone-uri si am uitat aparatul intr-un sertar. Nu-mi mai folosea.

In 2011 mi-am cumparat primul DSLR si imi imaginam ca o sa fac cele mai faine fotografii. Am invatat in sfarsit ce este ISO, apertura, diafragma, shutter-ul, expunerea si alte treburi din astea. Apoi am cumparat al doilea DSLR pentru ca primul nu avea toate setarile la indemana si trebuia sa umblu prin meniuri. Apoi am cumparat de toate: obiective, grip, trepied, blitz extern, rucsac, acumulatori suplimentari (desi niciodata nu am ramas cu primul acumulator descarcat), kit de curatare etc. Si prin noiembrie anul trecut le-am vandut pe toate si mi-am cumparat un compact. Am scris la momentul respectiv de ce am facut asta, nu are rost sa ma repet. Pacat ca n-am fost suficient de inspirat sa-mi iau un aparat foto compact Fujifilm X100s. Iata de ce!

Prietenii de la F64 Studio mi l-au dat timp de 5 zile pentru un test. Am avut suficient timp sa ma joc cu el si am prins si cateva zile cu lumina buna pentru a-l testa. Pacat ca am prins cele mai geroase zile din iarna aceasta si datorita carcasei cu mult metal imi ingheatau repede mainile pe aparat neavand manusi. Totusi, m-am incapatanat sa-l scot la treaba pentru ca cine stie cand o sa ma mai intalnesc cu el. Sa trecem totusi la partea interesanta!

Review Fujifilm X100S

Fujifilm X100s este un aparat GENIAL! Si nu spun asta doar pentru ca imi place mie tare de tot, ci pentru ca cei de la Fuji au facut minuni. Chiar daca am fost si pe jumatate mai sunt nikonist (inca mai am compacta aia), am avut ocazia sa testez si Canon-uri si fara niciun dubiu, Fuji-ul asta compact m-a lasat fara cuvinte. Review-urile citite anterior pareau un pic cam exagerate si stiam, ca marketer, ca unele mai sunt si platite, tocmai de aceea nu ma asteptam sa fie atat de bun. De altfel, vara trecuta am fost pe la showroom-ul F64 si am studiat gama Fuji X dar mai mult aparatele mirrorless (X-Pro1, X-E1 etc) si mai putin X100s. Acum, dupa ce l-am folosit aproape o saptamana … weheheheheeeell, parca nu-mi venea sa-l mai trimit inapoi.

Probabil cel mai important punct forte al acestui aparat foto compact sunt culorile. Senzorul X-trans este perfect si toata tehnica pe care o are in spate il ajuta sa scoata cele mai bune culori. Cred ca Nikon si Canon inca mai au de lucrat la asta si, am citit prin alte review-uri, chiar si cei de la Leica. Am tras in interior si in exterior, am prins si zile inorate si zile senine, cu lumina sau fara, si aproape de fiecare data culorile au fost excelent redate. Aproape ca nu a fost nevoie sa editez pozele, saturatie perfecta!

De asemenea, la ISO mari s-a comportat foarte bine. Il ajuta si obiectivul foto de 23 mm f/2 care e suficient de luminos pentru a putea fi folosit in conditii de luminozitate scazuta. Am fotografiat la ISO 6400 si rezultatul a fost mai mult decat satisfacator in comparatie cu D7000-ul pe care il aveam anterior care chiar si pe la ISO 4000 scotea granulatii destul de urate. Si la capitolul sharpness lucrurile stau la fel de bine. Este atat de sharp incat nici nu mai ai nevoie sa lucrezi la editari. Am tras si la f/2 dar si la f/11 si se vede pe crop ca e super sharp. Desi apare pentru multi ca fiind un aparat de vacanta, eu va garantez ca e mult mai mult de atat. Daca as fi fotograf de nunta as folosi cu incredere un aparat foto compact X100s pentru portretele mirilor si alte fotografii specifice.

N-am folosit aproape deloc blitz-ul si modul macro. Nu sunt un mare amator de fotografii macro. Am vazut in alte review-uri insa ca se descurca binisor cu ambele, iar chestiile astea la un DSLR costa cam inca o data cat aparatul.

Cand am facut cursul de fotografie cu Dan Mititelu si ne vorbea despre fotografi care invatau pe dinafara cum si cat sa compenseze expunerea, cum umblau cu un film cu ISO fix si daca intra soarele in nori, adio poze pana la schimbarea filmului etc, mi se parea ca sunt vremuri de mult apuse. Dar cu Fuji X100s poti sa te simti exact asa. Evident, poti regla ISO cat de des vrei, dar dureaza mai mult, la fel trebuie sa invarti de rotitele acelea manuale pentru compensare si nu sunt la fel de responsive ca la DSLR-uri sau alte aparate si de asemenea apertura se schimba de pe obiectiv ceea ce e un pic mai anevoios decat la alte aparate, insa senzatia e bestiala!

Sigur, poti pune ISO auto, apertura la fel si de asemenea si timpul de expunere dar e pacat si stii asta numai uitandu-te la aparat. Unii spuneau ca-i lent dar nu-i deloc adevarat. E cat se poate de rapid si chiar pe low-light se descurca admirabil, mai bine decat multe DSLR-uri si in orice caz mai bine decat majoritatea mirrorless-urilor pe care le-am avut in maini. Este un aparat perfect si pentru cei care vor sa invete fotografie the hard way si mi-ar fi placut sa incep cu un astfel de echipament, nu cu unul care te incurajeaza sa-l folosesti pe modul Auto. Am suficienti prieteni care au DSLR-uri si mirrorless-uri si habar n-au ce inseamna modurile A, S sau P si nici ce-i aia apertura sau timp de expunere, iar aparatul acesta este perfect pentru ca te obliga sa inveti toate astea.

aparat foto compact Fujifilm X100S

Am lasat pe final un punct esential, poate si pentru ca sunt un om de marketing si judec produsele si prin prisma strategiei de pozitionare pe piata pe care o au in spate. Probabil unul din cele mai tari atu-uri ale lui Fujifilm X100s este aspectul. De altfel intreaga gama Fuji X se apropie foarte mult de design-ul aparatelor clasice, pe film si asta se pare ca e foarte la moda in ultimii 2-3 ani. Ganditi-va ca Fuji X100, predecesorul lui X100s a fost lansat pe piata inca de acum 4 ani, in 2010, iar Nikon a lansat Df-ul abia anul trecut. Este foarte bine suprapus pe cerintele consumatorilor si cred ca in momentul de fata, gama X concureaza doar cu OMD-urile de la Olympus. Fara indoiala ca Fuji a vandut foarte bine X100 si X100s si datorita aspectului.

Trebuie sa va povestesc si cate ceva despre minusuri pentru ca exista si acestea. Acumulatorul este slab, se descarca foarte repede, nu cred ca apuci sa tragi 200 de cadre si e dus. De asemenea, te poti trezi ca de la 3 linii se duce direct pe rosu si se inchide fara sa mai poti face nimic, mai ales daca e frig afara. E bine sa cumparati un acumulator de rezerva. Si cea mai ciudata chestie, si stupida in opinia mea de marketer, este incarcatorul. Probabil ca cei de la Fuji n-au facut un incarcator special pentru fiecare acumulator si pentru ca acestia au dimensiuni diferite, atunci cand iti cumperi aparatul primesti un accesoriu suplimentar, o bucatica de plastic, cu care sa fixezi acumulatorul in incarcator daca primul este mai mic. Probabil au apelat la acest artificiu din cosiderente de pret dar pentru utilizator e o experienta complet neplacuta, mai ales in raport cu pretul platit. Am aflat de pe formuri ca se gasesc incarcatoare after-market care sunt special construite si nici nu costa prea mult, so problem fixed!

In concluzie, Fujifilm X100s este un aparat foto compact, solid, suficient de usor incat sa nu fie o povara, perfect pentru vacante si suficient de discret pentru fotografia de strada. Incape intr-un buzunar, are un obiectiv foarte bun, un flash rapid care este mereu gata sa declanseze fiind in body-ul aparatului si un senzor absolut GENIAL! Il recomand celor care isi doresc amatorilor sa cumpere o compacta premium dar si fotografilor care s-au plictisit sa care 4-5 kg de aparatura dupa ei. La un pret de aproape 5400 lei poate parea destul de inaccesibil dar nu e chiar pentru oricine si nu vorbesc neaparat dpdv financiar. Sigur, sunt multe alternative, chiar si in interiorul gamei X de la Fuji, ca sa nu mai vorbim de alti producatori, dar X100s este un aparat aparte si va asigur ca merita efortul.

PS. Cred ca un alt mare plus este ca nu e foarte atractiv pentru hotii nepriceputi. Sigur un DSLR pare mai apetisant si risti sa ramai fara el daca ajungi in zone mai rau famate insa nu cred ca un X100s va atrage prea multe priviri si daca o va face, multi il vor confunda cu un aparat pe film (mi s-a intamplat) si nu vor crede ca valoreaza prea mult.”

review de Adrian Monoranu

Ce credeti despre folosirea unui compact premium? Ce avantaje are fotografiatul cu compacte? Dar dezavantaje? Lasati-ne parerea voastra intr-un comment. 

[products ids=125003322]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Eu am avut un traseu asemanator. Compacta – Bridge Fuji – Bridge Panasonic – DSLR Sony A200 – A580 – A77. Dupa asta, am redus dimensiunile. NEX 5N – Fuji X-E1. Dupa care am avut marele tupeu sa cumpar un X100S. Am vandut tot restul si am ramas cu X100S.
    Despre aparat, nu am ce sa spun suplimentar fata de cele spuse pe tot internetul.
    Sublim.

    • Cred ca acolo o sa ajung si eu in curand. Acum am o alta compacta dar in curand fac trecerea catre X100s. Deeeeesi, imi face tot mai mult cu ochiul si un XT-1. ;;)

  • ….o fii minunat….dar la pretul asta….cu jumatate de iubire poate va ganditi si la o prezentare de …Nikon….deoarece nikonistii "tresar" cand le povestesti si le areti imagini cu asemenea aparate….in rest….totul e frumos cand se termina cuo privire asa de sugestiva ,de ganditoare….Multumiri….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.