Review la obiectivul foto Fujifilm Fujinon XF 35mm f1.4 R

Bogdan Tache, fotograf vanator de lumina, a testat obiectivul foto Fujifilm Fujinon XF 35mm f1.4 R la fotografierea unui festival de teatru in Braila. Cititi articolul mai jos.

La sfarsitul anului trecut a trebuit sa fotografiez un festival de teatru: 5 zile cu cate 3 spectacole in 3 sali diferite, zilnic. Treaba destul de grea la care aveam nevoie de un obiectiv foto  foarte luminos cu care sa ma pot descurca in timpul spectacolelor in salile fara lumina. Cei de la F64 m-au ajutat oferindu-mi pe toata perioada festivalului un obiectiv foto  Fujinon XF 35mm f1.4 R pe care sa il cuplez la aparatul meu Fuji X-E1.

Am fost initial destul de sceptic. Focala de 35mm nu este o focala care sa ma atraga pe aparatele crop. Nu este nici wide si nici pentru portrete. E undeva la mijloc.

Am avut insa placuta surpriza sa ii constat beneficiile. De multe ori a trebuit sa fotografiez din lojele laterale, de la o distanta mai mare iar 35ul care pe APS-C este de fapt un 53mm a fost numai bun.

Fujinon XF 35mm f/1.4 R obiectiv foto

Caracteristici obiectiv foto Fujifilm Fujinon XF 35mm f1.4 R

Obiectivul este foarte solid, fiind construit din metal. Asta mi-a dat incredere in robustetea lui. Un lucru care poate sa placa sau nu, dupa gusturi, este parasolarul. Este metalic si are forma aceea tesita a vechilor parasolare de la obiectivele Leica. Recunosc faptul ca mie nu imi place acel design, dar e strict chestie de gust. Asimilarea vizuala cu Leica trezeste nu numai nostalgii dar si aspiratii asa ca poate fi chiar interesant.

De asemenea obiectivul nu influenteaza deloc culorile cu care Fuji a facut istorie. Culorile Fuji, cunoscatorii stiu ce spun. Am testat si obiectivul foto Carl Zeiss 32mm f1.8 si primul lucru pe care l-am observat a fost acela ca raceste foarte mult tonurile de culoare in fotografie. 35ul de la Fuji nu o face iar asta m-a bucurat. 

Obiectivul nu este unul usor. Pare mai greu decat alte obiective cu care am lucrat. Cu toate astea este destul de bine echilibrat cu corpul aparatului, fara sa dea vreodata senzatia ca aparatul da sa pice in lentila. Inelul de focus este foarte lat si se misca extrem de fin. Obiectivul este dotat si cu inel pentru modificarea diafragmei. Il poti seta pe A (auto) sau poti selecta in trepte de cate 1/3 oricare dintre valorile cuprinse in plaja 1,4 – 16.

La fiecare treapta selectata, inelul scoate un click specific si opune o usoara rezistenta pentru a te atentiona de modificarea facuta. Obiectivul comunica cu aparatul, asa incat informatiile ti se vor afisa atat pe display-ul aparatului cat si in vizorul electronic, dupa caz.

Distorsiile optice sunt neobservabile cu ochiul liber. Eu am remarcat minora distorsiune optica abia cand am facut corectia automata in softul de editare. Nesemnificativa oricum. Vignetarea este foarte bine tinuta sub control. La o evaluare ochiometrica, as zice ca obiectivul produce o vignetare de -0,3 EV ceea ce iarasi este foarte usor de corectat in procedura clasica de postprocesare.

In ce priveste aberatiile cromatice, obiectivul are tendinta usoara a unor aberatii de violet si albastru dar numai in cazul in care in procesul de editare se ajunge la contraste foarte dure. Altfel, sunt insesizabile.

Obiectivul Fujinon XF 35mm f1.4 R este dotat cu o diafragma cu 7 lamele cu capete rotunjite. M-a impresionat bokehul foarte placut si pronuntat. Este cel mai frumos bokeh obtinut de la un obiectiv cu care eu am lucrat pana acum, iar cei care sunt incantati de acest aspect vor fi foarte fericiti la achizitia obiectivului.

Sharpnessul la obiectivul foto Fujifilm Fujinon XF 35mm f1.4 R

In ce priveste sharpnessul, obiectivul este destul de soft pe margini la f1.4 si foarte putin soft in centru. Incepand cu f2 centrul devine sharp iar marginile incep sa fie din ce in ce mai sharp. La f4 obiectivul isi arata din plin calitatile iar de la f5.6 este bisturiu. Asta insa veti putea observa pe crop de 100%. Cu ochiul liber doar un ochi experimentat poate vedea diferentele.

Obiectivul foto Fujinon XF 35mm f1.4 R nu este unul Macro prin urmare la acest capitol nu am ce comentarii sa fac. Concluzionand, obiectivul este un prime interesant, foarte bun in situatii de lumina foarte slaba. La f1.4 disociaza remarcabil subiectul de fundal cu un bokeh extrem de placut. De la f2 este foarte sharp in centru, urmand ca de la f4 sa fie foarte sharp pe toata suprafata lentilei. Vignetarea aproape ca e inexistenta, la fel si aberatiile optice iar cele cromatice sunt bine tinute sub control fiind vizibile doar la contraste foarte mari. Autofocusul este in limitele cunoscute gamei Fuji X, singurul fapt oarecum deranjant fiind un clantanit care intr-o prima faza m-a surprins. Este un clantanit destul de zgomotos pe care sistemul de focalizare interna a obiectivului il scoate in momentul in care se blocheaza pe focus.

obiectiv foto Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R

Initial am crezut ca fiind o lentila de teste, a fost fortata de diversi fotografi si s-a mai uzat. Am cautat apoi un pic pe internet si am descoperit ca asta este o caracteristica a obiectivului si nu neaparat un defect. Focusul insa este foarte precis, nefacandu-mi niciodata probleme din acest punct de vedere. Un alt fapt pe care il pot trece la bile albe este acela ca elementele frontale ale obiectivului nu se rotesc in procesul de focalizare, fapt care il poate face foarte confortabil pentru cei care obisnuiesc sa foloseasca filtre ND sau de polarizare circulara.

Raportul calitate pret este unul bun, asta si pentru ca nu prea avem cu ce sa il comparam in gama sa.

[products ids=1046465]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.