Iordania, asediu… fotografic (I)

SENZAȚIONAL: ÎNTRE FOTOGRAFIE ȘI FILM…
În zece zile, în Iordania am făcut 11.655 fotografii (79,11 GO), împreună cu soția mea, dna. profesor Mihaela AGARICI ,“ȘCOALA DE ARTĂ” – București, “clasa de tehnică și artă fotografică și cincizeci de casete (ore) de film pentru T.V.R., programul I, sub auspiciile producătorului “BALKAN TRAVEL”. Voi reveni…
În periplul nostru cultural, ne-am trezit la “Muzeul regal al automobilului”, o adresă absolut insolită prin conținutul său. Ei bine, deși aveam toate “aprobările aprobate”, cineva de acolo NU A VRUT să filmăm. Cam cum e și pe la noi, “ce dacă e lege”? Dacă EL nu vrea… Cum dialogul era inutil, chiar și numai din cauza barierei/limbaj folosit ne-am hotărât să facem NUMAI poze! Corina HINCOV, producătoarea și prezentatoarea noastră a devenit repede actriță sui-generis, iar eu, ad-hoc, scenarist / regizor / monteur al viitoarelor imagini. În această situație, puțin inedită, am scos din memorie, ca dintr-un veritabil P.C. cu hard… infinit, SOLUȚIA!
I-am spus Corinei câte ceva despre “ședința foto” și ce să facă. Treaba cea mai complicată era lumina, la limită. Pe lângă noi, câțiva, ne supravegheau, vigilenți ca nu cumva să facem altceva decât… poze, poze care, evident, să nu ne iasă… Cum naiba ne-au lăsat să… respirăm? Cred că și acum, încă, visează că am feștelit-o.
Când DUMNEZEU a făcut LUMEA a fost mult mai darnic decât amfitrionii mei ioardanienii, specialiși în… bezne. De aceea aveam la dispoziție 3.200 I.S.O., fără discuție, și 1/10 – 1/40 la luminozitatea 4,5 a singurului obiectiv care era cu mine: 10/22 mm. f: 3,5-4,5 Canon (A.P.S.). Totul cu un singur obiectiv; evident, celelalte erau… la mașină, iar mașina FOARTE departeeeee! “Caprice nr. 24 în la minor”; cum s-a descurcat… Niccolo PAGANINI? Cu o singură coardă a ținut un concert! În 1827, PAPA LEON al XII i-a dat “Ordinul Spur de Aur”. Bine, PAGANINI și PAPA LEON au murit demult, iar un concert pe o singură coardă de vioară nu se compară cu… un DIASON cu un singur obiectiv!  Am folosit micuțul CANON 100 D de care sunt din ce în ce mai convins că trebuie să-l iubesc! Iată de ce, azi, acum, aș putea fi… Paganini de Iordania, iar DUMNEAVOASTRĂ, sala mea de concert pentru… un diason spontan.
Sigur, nebunii ăia de-au zis că “nu e voie” n-au citit prospecte și n-au aflat că azi, aparatul foto face, liniștit, filme. Cum soluția era la îndemână, prea ușor, m-am “rușinat” de neștiința lor; mi-am amintit că prin 1979 făceam DIASON! Am luat și ceva premii, prin Portugalia, la București, la Huși, la Herculane, la Iași etc. și chiar am scris, cu un colectiv, despre chestia asta în renumita colecție “FOTO-FILM”. Vremuri; “hei, tramvai, cu etaj și tras de cai”… Mai târziu, la teatrul BULANDRA, “Grădina Icoanei”, prin 1982, cu Irina PETRESCU, Florian PITTIȘ, Marcel IUREȘ ș.a. participam la un inedit spectacol “POEZIA MUZICII TINERE” – BEATLES, cu 380 de diapozitive (diason) și două proiectoare preparate pentru “fondu”: tehnică de proiecție prin topirea imaginii anterioare și apariția celei următoare. În acest fel, pentru un moment bine definit se formează, prin suprapunere, o a treia imagine: prima, următoarea și contopirea (estomparea) celor două, ca una ireală, provizorie. Ei bine, privitorul și-o revendică instantaneu, crede că este viziunea sa, idea sa, intrinsec! De aici acceptarea unei fotografii subite, ireale, provizorie și o participare afectivă de mare intensitate. Emoție! Mi-am amintit acestea și, după douăzecișicinci de ani, iordanienii, cu… insolitul și ineptul lor “nu e voie”, m-au făcut să fiu, pur și simplu, inedit, proapăt, nou, în… folosirea creativă a vechiturii… DIASON! Mai mult, vreau să recidivez, să mai FAC, să reabilitez un fel de folosire a fotografiei, în puritatea ei, ca… soră (!?) a filmului, dar, de sine stătătoare. Diasonul poate renaște ACUM, grație performațelor tehnologice. Sigur, ca în toate lucrurile, și aici există reguli de facere care așează munca în colțul… plăcerilor și al izbânzii. În anul școlar de la “ȘCOALA DE ARTĂ”, la clasa unde predau “tehnică și artă fotografică”, voi face câteva ore despre DIASON. La fel și noțiuni de filmare cu aparatul foto.


17 oct. 2013
Paul AGARICI  

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.