Noul lider de gamă PEN, Olympus E-P5, fotografiază excelent în mod interactiv

Olympus a anuntat astăzi, 10 mai 2013, lansarea camerei foto sistem PEN E-P5. Dacă un inginer optician, un expert în design sau un fotograf profesionist şi-ar imagina cum ar arăta camera sistem ideală, atunci aceştia ar putea descrie un produs cum este noul Olympus PEN E-P5.
Designul retro se evidenţiază prin potenţialul de a deveni clasic, iar tehnologia integrată este de referinţă. Viteza obturatorului de 1/8000 sec. este o premieră pentru clasa camerelor mirrorless, carcasa este complet metalică, iar senzorul Live MOS de 16-megapixeli este identic cu cel al camerei Olympus OM-D. Acestea asigură calitatea imaginii pentru E-P5, justificând în mod meritat moştenirea PEN. Olympus se mândreşte, de asemenea, cu portabilitatea şi utilitatea PEN. Având o greutate redusă, E-P5 dispune de WiFi încorporat, FAST AF şi control manual uşor accesibil, acestea fiind doar câteva dintre caracteristicile prin care se evidenţiază.
Corpul camerei va fi disponibil începând cu sfârşitul lunii iunie 2013. Este disponibilă şi o varietate de kit-uri, obiective interschimbabile, cât şi diverse accesorii (printre care şi vizorul electronic).


Putere şi portabilitate
Echipa de designeri Olympus PEN a fost premiată de experţii din industrie, dar şi de consumatori pentru crearea unei serii de camere contemporane cu aspect retro. Pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a faimosului PEN F, aceştia au dorit un concept retro distinctiv. E-P5 păstrează tradiţia PEN F cu aceleaşi linii armonioase, inscripţia elegantă Olympus şi conturul său frontal unic. Construcţia excelentă este o altă trăsătură care aduce aminte de designul clasic original. Şuruburile sunt vizibile doar la baza camerei, măiestria construcţiei fiind astfel evidentă. Pentru a individualiza şi mai mult aspectul camerei, se poate alege gripul ergonomic opţional, din lemn natural.
Stil şi esenţă
Pentru fotografii exigenţi, orice obiect de colecţie merită ales doar dacă nivelul de calitate al tehnologiei se ridică la cel al design-ului. De aceea Olympus a dotat E-P5 cu acelaşi senzor de imagine Live MOS TruePic VI de 16-megapixeli, integrat şi camerei OM-D. La testări, acest senzor a depăşit performanţa sistemului APS-C regăsit la unele camere DSLR, iar Olympus a ales tot ce-i mai bun din tehnologia sa optică de top pentru a obţine cele mai bune rezultate. E-P5 este prima cameră mirrorless cu obturator mecanic capabil să declanşeze la 1/8000 dintr-o secundă. Acesta foloseşte la maximum potenţialul obiectivelor sistem cu luminozitate ridicată, de mare viteză. Pot fi captaţi subiecţi cu mişcare rapidă, precum insecte în zbor sau, cu o diafragmă de 1:1.8, se pot crea imagini artistice cu fundal estompat, chiar şi în condiţii de iluminare puternică.
Un alt element distinctiv Olympus, cu referire la viteză, este FAST AF. Prin integrarea în E-P5 oferă fanilor fotografiei macro opţiunea utilizării unui punct AF foarte mic pentru selectarea parţială a unui subiect deja încadrat, de exemplu un singur grăunte de polen din centrul unei flori. Datorită duratei minime de expunere, E-P5 creşte şansele obţinerii imaginii exact aşa cum o doriţi.

Smart camera întâlneşte smartphone-ul
Noua cameră E-P5 are WiFi integrat. Facilitează încărcarea imaginilor pe internet prin intermediul unui smartphone. Însă, la E-P5, WiFi integrat înseamnă mai mult decât atât. Se poate folosi telefonul smart Apple sau Android pentru a controla camera de la distanţă, inclusiv funcţiile de autofocalizare şi declanşare. Se pot sincroniza ecranele telefonului smart şi cel al camerei pentru a vizualiza efectiv ecranul LCD al camerei pe telefon şi pentru a controla camera PEN prin atingerea ecranului telefonului, ca şi cum ar fi al camerei. Această funcţie este extrem de utilă la alegerea punctului de focalizare cu FAST AF, pentru auto-portrete şi fotografierea subiecţilor dificili, precum animale sălbatice care se pot speria dacă vă apropiaţi prea mult. Se poate controla temporizarea chiar de pe telefon, se poate permite accesul prietenilor la imaginile selectate şi, cu ajutorul noului soft Olympus Image Share 2.0, se poate folosi smartphone-ul pentru a include informaţii GPS.
Control confortabil
Cei pasionaţi de setările personalizate vor aprecia în special una dintre inovaţiile E-P5: sistemul 2×2 Dial Control compus din două comutatoare rotative şi un comutator liniar amplasate în spatele şi deasupra camerei pentru a fi uşor accesibile. La fotografierea manuală, comutatorul liniar amplasat în spatele camerei poate fi mutat cu uşurinţă într-una din cele două poziţii. În prima poziţie permite ajustarea diafragmei prin rotirea comutatorului amplasat în faţa camerei şi alegerea timpului de expunere prin rotirea comutatorului aflat pe spatele camerei. În a doua poziţie, comutatoarele rotative modifică valoarea ISO respectiv dominanta de culoare. Alternativ, poţi utiliza comutatorul liniar pentru atribuirea altor funcţii.
Noua cameră PEN surprinde cu multe alte caracteristici de top. Dintre acestea menţionăm Stabilizatorul de Imagine pe 5-axe, fotografierea secvenţială cu 9cps şi un vizor electronic înclinabil VF-4. Având un ecran cu 2.360.000 pixeli, vizorul VF-4 permite o încadrare mai simplă şi mai precisă. Acesta comută automat la detectarea ochiului.
Desigur, E-P5 este compatibilă cu toată gama Micro Four Thirds, care se măreşte acum cu versiunile de culoare neagră ale obiectivelor M.ZUIKO DIGITAL de 17mm 1:1.8, 45mm 1:1.8 şi 75mm 1:1.8.

Caracteristici de remarcat
• Design unic retro, corp complet metalic, fără şuruburi vizibile
• Cea mai bună calitate a imaginii pentru gama PEN
• Primul obturator mecanic cu viteză de 1/8000 secunde din categoria camerelor mirrorless
• WiFi integrat, conectabil şi operabil cu smartphone
• FAST AF cu Super Spot AF şi Touch Shutter AF
• 2×2 Dial Control – sistem de control personalizabil
• Stabilizarea imaginii pe 5-axe cu IS Auto
• Photo Story şi 12 Filtre Art
• Focus Peaking pe Asistenţă MF
• Fotografiere secvenţială cu 9cps

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.