Distribuție de excepție în noua expoziție Actorii și Fotograful de la Cărturești

Portretistul Simion Buia revine cu o expoziție de fotografie din seria „Actorii și Fotograful” în care protagoniști sunt 17 actori de excepție din Craiova, Cluj, Brașov și București. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 21 ianuarie – 2 februarie, în ceainăria librăriei Cărtureşti din București, str. Arthur Verona nr. 13-15. Vernisajul are loc luni, 28 ianuarie, ora 20:00. Portretele expuse completează galeria marilor actori români pe care artistul Simion Buia îi fotografiază, îi expune şi îi va cuprinde într-un album de artă.

Actorii și Fotograful este un proiect personal al fotografului Simion Buia. A pornit la sfârșitul anului 2007, când, spune fotograful Buia: „Au murit doi mari actori, Adrian Pintea și Florian Pittiș. Am observat atunci că la televizor și în mass-media nu erau prezentate fotografii de portret, ci mai degrabă imagini “rupte” din scene de teatru sau film. M-am gândit la utilitatea unor portrete gen CINÉ-VERITÉ (metodă în cinematografie care își propune să surprindă o realitate cât mai nealterată, mai puțin artificială – conform DEX). Așa că în micul meu studio din Ecaterina Teodoroiu am invitat, rând pe rând, marii actori români la sesiunea foto. Printre primii i-am portretizat pe: Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Florin Zamfirescu, Șerban Ionescu, Dan Condurache, Coca Bloos, Alexandru Repan, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, Dorel Vișan, Oana Pellea, Dorina Lazăr. Alți actori au fost fotografiați la ei acasă: Constantin Codrescu, Ștefan Radof, Valentin Uritescu, Mircea Andreescu, Senkálszky Endre, Csíki András, iar pe câțiva dintre ei la teatrul de care aparțin, înainte sau după repetiții: George Mihăiță, Valentin Teodosiu, Virginia Itta Marcu, Valer Dellakeza, Ilie Gheorghe, Anton Tauf. Pe doamna Melania Ursu am fotografiat-o între două cursuri pe care le ținea la Facultatea de Actorie din Cluj. Interesul meu este să prezint actorul în oglinda cotidianului, nu pe scenă, nu în luminile rampei. Omul-actor, actorul-om.”

Simion Buia a organizat, până acum, 8 expoziții de fotografie în București, Timișoara, Cluj, Constanța, portretele actorilor apărând în printuri mari realizate pe Fine Art Canvas sau pe hârtie Baryta. În 2010, proiectul „Actorii și Fotograful” a fost premiat cu Mențiune la Gala Societății Civile, fapt ce l-a determinat pe autor să continue portretizarea celor mai cunoscuți actori din România.

Acum, în ianuarie 2013, Simion Buia aduce în fața publicului viziunea sa asupra unor actori populari din București, dar și a altora la fel de talentați însă mai puțin cunoscuți, deoarece ei joacă în teatrele dinafara capitalei. Actorii craioveni sunt: Valer Dellakeza, Emil Boroghină, Ilie Gheorghe și actorul păpușar Alexandra Davidescu, cei brașoveni sunt: Mircea Andreescu și Virginia Itta Marcu. Clujenii sunt reprezentați de Melania Ursu, Anton Tauf, Miriam Cuibus, Senkálszky Endre, iar bucureștenii de: Vladimir Găitan, Radu Gheorghe, Dumitru Rucăreanu, Valentin Uritescu, George Mihăiță, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu.

Portretele celor 17 actori sunt de văzut pe simeze cu sprijinul Leykom și Romanian Paper Distribution și online pe www.actoriisifotograful.ro.

Simion Buia a studiat estetica fotografiei la Kunstakadémie Düsseldorf şi jurnalismul la Faculté Libre de Paris et d’Ile de France. Îndrăgeşte portretul ca gen fotografic, organizează periodic expoziţii prezentând mari actori români – „Actorii și Fotograful” (www.actoriisifotograful.ro), şi măşti veneţiene realizate la Carnavalul de la Veneţia – „Maschere di Venezia” (www.mascheredivenezia.ro). Ca mentor, împărtăşeşte din experienţa sa profesională altor fotografi amatori sau avansaţi în workshopuri şi cursuri de fotografie, iar din 2010 coordonează Academia de fotografie (www.academiadefotografie.ro).

Afis A3 expozitie_900 pixeli

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.