Tokina 100mm 2.8 Macro intr-o organizatie perfecta
Chiar daca aspiram catre o societate sau o organizatie perfecta din punct de vedere operational aceasta idee a ramas doar o utopie imprimata pe paginile cartilor de filosofie. In natura, in schimb, acest fenomen se desfasoara de milenii bune iar un exemplu elocvent este o colonie de albine. Acestea isi impart indatoriile cu exactitate in functie de situatia ivita, fac sharing prin feromoni si participa la team building-uri zilnic. Nivelul de comunicarea este al doilea dupa cel uman, sau cel putin asa zic specialistii.
Albina lucratoare
Regina se diferentiaza printr-un torace mai lung si aripi mai mai putin dezvoltate. Find it!
Putem spune ca am reusit cu acest obiectiv sa imbin fotografia macro cu cea corporate.
Orice membru al coloniei, la doua zile dupa ce iese din stadiul de larva, intra treptat in activitatea stupului. Primul “job” este acela de a avea grija de larvele in formare, ulterior participa la cladirea interioara a stupului zidind cu propolis micile brese pe unde pot aparea daunatori, apoi in functie de devotamentul de care dau dovada sunt promovati la statutul de culegatoare sau paznic al intrarii.
Albert Einstein a spus la un moment dat ca daca albinele ar disparea de pe fata Pamantului, atunci omul ar mai supravietui cel mult 4 ani pe planeta. Fara albine, a spus celebrul fizician, nu mai exista polenizare, fara de care nu mai exista plante, nu mai exista animale, nu mai exista… oameni. Nu stiu cat de adevarat este, Einstein nefiind un entomolog, dar cu siguranta dominoul ecosistemului s-ar zgudui putin daca aceasta piesa ar cadea.
Cu aceasta imagine generala am intrat intr-o ferma apicola pentru a observa indeaproape activitatile acestei colonii. Bineinteles ca am fost relativ pregatit. Spun relativ, deoarece aveam un obiectiv de macro, Tokina 100mm 2.8 care s-a comportat excelent, dar din pacate nu am avut de la inceput si o masca de protectie. In momentul in care scriu acest articol umflatura de pe gat a inceput sa se retraga :).
Ac ramas dupa intepatura
Obiectivul de macro se dovedeste a fi una dintre cele mai bune alegeri raport calitate pret . Asa cum ne-a obisnuit Tokina, invelisul exterior este de calitate facut din materiale durabile. Ofera o calitate optica superioara iar rezolutia este excelenta. Din pacate auto-focusul este putin mai lent, iar atunci cand simti amenintarea a o mie de ace te incearca o reactie similara cu a lui Usain Bolt la auzul pistolului de start.
Dar pentru orice exista o rezolvare – comutarea din auto in manual focus se face prin deplasarea inelului destul de rapid, astfel iti poti lua cadrul si te poti indeparta incet. Pentru orice alte conditii, putina rabdare va conduce spre rezultatul dorit.
Culegatoare cu polen
Paznic al stupului
Bokeh-ul din dotare si practic absenta distorsiunilor il face un obiectiv care nu este musai sa-l folosesti pentru macro ci chiar si pentru cadre portret. Pentru o focalizare rapida, in acest caz, exista un switch de comutare de la “full” la “limit” evitand astfel fenomenul de “hunting” al focusului.
Apicultor care supravegheaza pregatirile de iernare ale stupului
Unii specialisti l-au considerat competitiv din punct de vedere al imaginii finale cu Nikon 105 mm macro iar acest lucru mi-a starnit interesul de a testa si Nikon-ul in aceeasi organizatie dar voi astepta primavara cand vor fi mai multe albine, mai protective, mai pline de vitalitate. Si atunci voi purta masca de la bun inceput…
Un articol de Alex Frusina, consultant F64
Echipament utilizat:
[products ids=102185,1039166]
2 Comments
Din pacate, imaginile sunt soft, cu un contrast redus.
Un review care reuseste sa imi starneasca dorinta de achizitie. Pacat ca produsul este indisponibil 😀
Pot sa va sugerez o sincronizare pe viitor intre review si existenta unui stoc generos?