Review Sony 90mm f/2.8 macro, cu Vlad Crihan

Postat de: F64 F64

De curând am avut ocazia să testez Sony 90mm /2.8 Macro. Ce am fotografiat? Ornamente de Crăciun, dar nu în modul acela clasic cu diafragma închisă la maxim, ci cu o diafragmă mai deschisă, puțin bokeh și o profunzime de câmp plăcută.

Înainte de a face trecerea la mirrorless am fost Nikonist convins, cu Nikon D750, iar ca obiectiv macro foloseam cu drag un Sigma 105mm f2.8, care mi se părea destul de ”user friendly”. Asta până să folosesc Sony 90mm Macro. Mi se pare că este cel mai ușor de folosit obiectiv macro pe care am avut ocazia să-l folosesc/testez. Sistemul de push and pull pentru a comuta între focusul manual și focusul automat mi se pare grozav. Ai posibilitatea de a face corecturi foarte rapide fără să iei mâna de pe inelul de focus și să comuți focusul manual. De asemenea, butonul de blocare focus m-a ajutat foarte mult la viteza de focalizare. În cazul fotografiilor de produs realizate de mine am folosit focusul blocat între infinit și 0.5 metri (produsele fiind relativ mari și pentru a le cuprinde în întregime în cadru era nevoie de o distanță mare într ele și cameră).

Am fost foarte curios cum este focusul și plăcut surprins să observ că este foarte rapid și complet silențios, iar împreună cu Sony A7 III am reușit să surprind cadre foarte sharp, fără a folosi un trepied.

Construcția obiectivului este foarte bună fiind în întregime metalică. Mi-ar fi plăcut ca filetul de la filtru să fie și el de metal și nu de plastic (astfel fiind mai fragil), dar dacă înfiletezi filtrul cu grijă nu ar trebui să apară probleme.

Un alt lucru care m-a împresionat a fost lipsa distorsiunilor fapt ce ajută foarte mult la fotografia de produs și scutește din timpul de editare.

În cadrul sesiunii de fotografie de produs am folosit 2 bliț-uri wireless, cu geluri galbene. Am fotografiat exclusiv cu focus automat întrucât am simțit că reușește să focalizeze fix pe punctul de interes și nu face hunting.

Calitatea imaginii a fost una impresionantă. Am atașat și un crop al unei fotografii pentru a vedea cât de sharp este. Bokeh-ul este unul plăcut și uniform având în vedere că are o diafragmă cu 9 lamele.

Puncte forte Sony 90mm f/2.8 Macro

  • Sharpness excelent
  • Bokeh plăcut
  • Distorsiuni minime
  • Calitatea construcției foarte bună
  • Lipsa aberațiilor cromatice

Puncte slabe Sony 90mm f/2.8 Macro

  • Prețul relativ mare
  • Vignetarea
  • Greutate

Articol și fotografii de Vlad Crihan.

Ornamente realizate de Artizan House.
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top