(c) Dragoș Asaftei – Test Tamron 90mm f4.5

Test Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro cu Dragoș Asaftei

Sunt pasionat de fotografiile macro/close-up de când am descoperit dragostea pentru fotografie. De fapt, prin imaginile de acest fel am aflat că-mi place să fotografiez și că-mi doresc să aprofundez domeniul ăsta, motiv pentru care am ales să testez obiectivul Tamron 90mm f/2.8 Macro.

La început am avut un compact, în fața căruia puneam o lupă ca să pot fotografia mai aproape de subiect. Apoi am avut primul D-SLR care, spre surprinderea mea – pentru că nu știam prea multe detalii tehnice pe atunci, nu îmi permitea să fotografiez la fel de aproape cum o făceam cu aparatul compact. Culmea. Bulversat, am început să învăț mai multe despre partea tehnică și să înțeleg, de fapt, cum funcționează totul și ce determină distanța de focalizare. M-am prins apoi că s-ar putea să fie o idee bună să inversez obiectivul pe aparat. Așa am făcut primele mele imagini macro cu un 18-55mm. Am continuat așa vreme bună timp în care, cu toate improvizațiile făcute, mi-am dat seama cât de util mi-ar fi, de altfel, un obiectiv macro dedicat.

Am probat mai multe, am fotografiat cu ele, iar la vremea aceea alesesem un Nikon 40mm f/2.8 Macro pentru că se potrivea la fix cu bugetul pe care îl aveam. Avantaj: buget. Dezavantaj: trebuia să mă apropii mult prea mult ca să obțin raportul de 1:1. Era ok pentru lucruri statice, dar mă cam încurca la fotografiatul vietăților.

După câțiva ani de pauză cu fotografia macro, am testat acum noul Tamron 90mm f/2.8 Macro, care face parte din „gama rebranduită”, cum îmi place să zic, a companiei care trece printr-o schimbare extrem de importantă, făcând – din punctul meu de vedere, pasul la nivelul următor.

Dacă nu ai răbdare să citești mai departe, deși îți promit că n-am să o lungesc, te invit de pe acum să te uiți la imagini. Îți zic, dacă vrei să faci pasul către un obiectiv macro dedicat, Tamron 90mm f/2.8 este o variantă foarte bună. Mai ai variante: Nikon, Canon, Sony, dar acest obiectiv macro, vine cu un preț mai bun și cu niște rezultate care sunt chiar peste așteptări. Cel puțin așa le-aș cataloga, după ce am privit în detaliu imaginile.

E bine de știut că toate fotografiile au fost trecute prin Lightroom pentru export la o dimensiune mai mică și ajustate minimal la nivel de expunere/contrast. În denumirea fotografiilor veți găsi și valoarea diafragmei la care au fost realizate.

Să începem cu caracteristicile principale ale obiectivului:

  • Distanță focală de 90mm pe Full Frame, 135mm pe crop DX Nikon și 144mm pe crop Canon.
  • Diafragmă maximă de f/2.8 la distanța maximă de focalizare. La distanța minimă începe de la f/5.6.
  • Distanța minimă de focalizare este de 30cm. Scăzând lungimea obiectivului + grosimea aparatului, poți să te apropii la 15cm de subiect și să obții raportul de mărire Macro de 1:1.
  • Are sistem de stabilizare optică a imaginii.
  • Blocul optic e compus din lentile tratate eBAND, BBAR și fluorină, substanțe menite să protejeze la aberații cromatice și alte defecte optice, menținând calitatea bună a imaginii.
  • Obiectivul e izolat la umezeală și praf.
  • Cântărește aproximativ 600 de grame.

Calitatea optică