Patru dintr-un foc: Tamron SP 90mm, 35mm, 45mm și 85mm (I)
- F64
- 11minutes read
Compania Tamron a adus pe piață o nouă serie de obiective, marcând o dorință de a atinge un nou nivel de performanță. Noua gama SP (superior performance) promite să întrunească toate așteptările prin noile sale obiective de 90mm, 35mm, 45mm și 85mm care vin și cu un design regândit.
Astăzi vom povesti despre Tamron 90mm Macro care este la a treia generație și a doua generație cu VC. Obiectivul 90mm macro este unul cu tradiție și oferă o experiență puternică. Are un raport real 1:1 de reproducere și poate fi folosit la distanțe diferite, putând astfel ține și locul unui obiectiv normal.
Cu cât distanța focală este mai mare cu atât distanța de lucru macro 1:1 este mai mare, fiind astfel în beneficiul fotografilor de natură, care pot surprinde cu o mai mare ușurință insectele.
90mm macro VC este atipic în oferta producătorilor de obiective macro, fiind puțin mai wide prin comparație cu des întâlnitul 100mm, dar diferența dintre 90mm și 180mm este evidentă.
Deși mulți fotografi privesc un asemenea obiectiv strict din perspectiva de “close-up”, el nu este de neglijat atunci când vine vorba de alte genuri de fotografie precum portretul și tele-foto-jurnalismul. Pentru portrete, 90mm oferă o perspectivă deosebită chipului uman, iar cu o distanțî rezonabilă poate fi folosit pentru a fotografia grupuri mici și portrete de familie.
Tamron de 90mm este grozav și în fotografia de nuntă, căptând detaliile rochiei sau ale verighetelor și este la un click distanță de o fotografie de portret în biserică.
Chiar dacă f/2.8 nu este o diafragmă foarte luminoasă pentru obiectivele fixe, ea este foarte comună obiectivelor macro. În combinație cu distanța focală de tele și capacitatea macro, f2.8 izolează foarte puternic subiectul, astfel încat de multe ori f16 devine util. Adăugând la toate acestea stabilizarea de imagine VC, obiectivul este o alegere echilibrată. VC-ul nu va opri tremuratul unei flori în vânt, ci va ajuta la reducerea trepidațiilor în urma declanșării camerei DSLR, fotografierea macro din mână va deveni mult mai ușoară. Nu necesită trepied până la limita de 1/10, iar în condiții optime VC-ul poate compensa până la 3.5 stopuri.
Revenind la f/2.8, sunt mai multe aspecte importante de luat în vedere:
- Imaginea este clară din centru până în colțul imaginii, iar rezultatele sunt mai bune pe masură ce diafragma este închisă.
- Vignetarea puternică la f2.8 este normală, de aproape 2 stopuri și se reduce la f8.
- Controlul aberațiilor cromatice și al efectului de flare este îmbunătățit față de versiunea anterioară, putând fi reduse și eliminate prin soft-urile de editare. Adobe este updatat cu profilele obiectivului.
- Optica dedicată macro face ca distorsiunile de imagine să fie minime, spre zero. Este foarte greu să găsești o imagine deformată cu acest obiectiv.
- Cele 9 lamele ale diafragmei, creează un bokeh foarte plăcut, specific obiectivelor macro. Nu degeaba este apreciat și de pasionatii de portret.
- Folosirea obiectivului în situații diferite de fotografiere este marcată de butonul AF cu setări full AF 30cm la infinit, 50cm la 8m, 30cm -50cm.
Două accesorii pot transforma acest obiectiv: un tub de extensie pentru macro mai puternic decât raportul 1.1 și un teleconvertor 1.4x sau 2x, care îl transformă în 126mm f/4 VC sau 180mm f/5.6 VC.
Tamron a adoptat un design exterior nou pentru cele 4 obiective. O carcasă simplă neagră, un inel auriu, montură metalică, inel de focus cauciucat și lat pentru priza de mână, împreună cu inelele de cauciuc împotriva intemperiilor, vaporilor de apă și de praf. Cu cele 610 grame, este un obiectiv ușor și compact față de celelalte modele, chiar și cu parasolarul montat, prezent în cutie.
Marea noutate pentru Tamron New SP este accesoriul usb TAP-in Console, prin care se poate updata obiectivul cu noile funcții firmware și adjustarea focusului. Obiectivul este disponibil pe monturile Canon, Nikon și Sony ( cu mențiunea că fără VC, aceasta fiind încorporată în aparat).
Un accesoriu foarte util pentru update-ul de firmware și ajustării de focus, fără a mai fi nevoie să trimiți obiectivul în garanție/service. Atașând Tamron Tap-in Console și deschizând software-ul dedicat Tamron TAP-in Utility, poți updata firmware-ul pentru Tamron 35mm, 45mm, 85mm, 90mm și 150-600mm G2, dar și customizarea diferitelor funcții ale obiectivelor cu necesitățile fiecărui utilizator.
Aplicația Tamron folosește accesul la internet pentru a găsi imediat ultimele îmbunătățiri de soft pentru obiectiv și poate fi făcut de către orice utilizator acasă, de la calculatorul personal. În setările TAP-in Utility, focusul poate fi ajustat pentru fiecare obiectiv în parte, chiar și pentru două modele identice 35mm, software-ul făcând diferența între cele două prin numărul de serie.
Focusul poate fi ajustat pentru 3 zone: aproape, mediu și la distanță. Pentru obiectivele zoom, ajustarea poate fi facută pentru maxim 8 segmente, asta înseamnă maxim 24 de zone. Obiectivele fixe au un singur segment. Ajustarea se poate face până la +/- 20mm, evitând disfuncționalitățile Back Focus/ Front Focus.
Pentru obiectivele cu buton Focus Limiter este posibilă ajustarea distanței de focus minime și maxime după preferințe ( de exexemplu. 30cm/ infinit poate fi personalizat pentru 80 cm/3m ). Prin această metodă de limitare, focusul poate fi mult mai rapid, evitând “hunting-ul AF”. Pentru orice obiectiv cu Full time focus manual, se poate seta modul On sau Off. Suplimentar se poate optimiza sensibilitatea inelului de Focus în setare Low, Normal sau High.
Pe perioada de test, obiectivele Tamron SP 35mm, 45mm și 90mm macro nu au necesitat nici un update, ele venind din fabrică cu soft-ul actualizat. Iar despre back-front focus, nici o grijă și problemă în lucrul cu 5D mark III. Singurul update necesar a fost pentru Adobe Lightroom.
Ce mi-a plăcut la Tamron 90mm Macro
- Calitate bună a imaginii pe toată suprafața senzorului
- Protecție împotriva intemperiilor
- Focus AF rapid și silențios
- Stabilizare de imagine VC silențioasă și performantă
- USB Tap-in console
- Garanție 5 ani
Ce nu mi-a plăcut
- Aberațiile cromatice ( dar pot fi eliminate prin soft-ul de editare )
- Flare-ul
- Fără toc de protecție
- Diametrul filtrului de 62 mm ( 67mm și 77 mm sunt mai uzuale )
- Evident mai scump decât generația anterioară
- Montura Pentax nu este prezentă pentru noul Full Frame, Pentax K-1
Un articol si fotografii de: Gheorghita Rafaila.