Berea trece, halbele raman

Bunicul meu obisnuia sa spuna: “Berea te face sa te simti asa cum ar trebui sa te simti fara sa o bei”. Mereu imi aduc aminte de vorba asta cand ii vad halba in dulapul din bucatarie. O iau de pe raft si imi plimb degetele peste ciobiturile si zgarieturile adunate in atatia ani. Fiecare imi spune cate o poveste: aici s-au casatorit ai tai, aici te-ai nascut tu, aici a baut aldamasul dupa iapa cea alba, aici, unde-i asta mai adanca, s-a suparat bunica-ta cand l-a gasit dormind in fan in timp ce vaca zbiera de foame in grajd.

Astazi este atat de cald incat mi s-a facut un dor nebun dupa zapada de asta iarna. O briza racoroasa iese din frigider impreuna cu berea tamaduitoare, iar in halba bunicului iarna incepe sa curga in valuri spumoase. In timp ce astept sa se aseze spuma ma uit cum se formeaza broboanele de condens pe sticla aburita. O ridic cu grija si inainte sa iau prima inghititura arunc un ochi prin ea la caldura infernala de afara. Lucirile aurii imi aduc aminte de zilele de vara la fan. Bunicul sprijinit in coada coasei la capatul brazdei bea cu sete apa adusa de mine de la izvor. Beau impreuna cu el si el bea impreuna cu mine.

Imi sterg cu mana spuma din mustata si ma apuc de lucru. Spal halba cu detergent de vase, o clatesc bine si o usuc cu prosoape de hartie. O asez intr-o cutie de carton si o pulverizez generos cu dulling spray, apoi o stropesc cu efect de roua. Daca nu il gasesti la f64, il poti inlocui cu sirop de porumb dulce, sau glicerina. Poate fi pulverizata si apa, dar are tendinta sa curga si desigur se evapora mult mai repede.

In fotografia culinara de multe ori se folosesc inlocuitori in locul bauturilor adevarate, pentru a avea control asupra culorii si transparentei, insa in cazul bauturilor acidulate lichidul original produce poate cele mai bune rezultate. Recipientul trebuie insa deschis si continutul turnat in pahar la final, cand scena este pregatita. Bauturile la pet de doi litri nu sunt recomandabile, chiar daca sunt mai ieftine. Odata desfacute vor pierde rapid bioxidul de carbon si implicit si abilitatea de a face bule sau spuma.

Berea nu este toata la fel, unele sortimente cum ar fi Guinness, formeaza o spuma mai densa si isi pastreaza coroana un timp mai indelungat. Pot fi folosite diverse trucuri pentru prelungirea timpului de dezintegrare a spumei, cum ar fi bomboanele Mentos, sau stabilizatorii alimentari, exista chiar si metode de a creea spuma falsa. Eu prefer sa folosesc bere de calitate, cu spuma densa, stabila. Lichidul trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a nu creea condens pe suprafata recipientului.

Mi-am zis ca e bun un fundalul negru pentru ca vine cu un neajuns, berea ii va imprumuta culoarea, asa cum se vede in fotografia de mai jos. Insa voi avea prilejul sa ma dau mare cu ce am invatat si eu de la altii.

Fara discutie si berea bruna are meritele ei, insa voi aprinde lichidul magic cu ajutorul unui cartonas alb de dimensiunile halbei, asezat in spatele ei si luminat separat de un blit cu reflector si voleti.

Spuma si halba sunt luminate din partea stanga de un blit Elinchrom D lite it 4 cu softbox de 66cm si din partea dreapta de un panou reflector alb.

Halba este asezata pe marginea din spate a blatului din sticla neagra, iar cartonasul alb este prins in spatele ei de o clema Manfrotto Spring Clamp 175. Clema este prinsa in varful unui brat articulat Manfrotto 196 AB 2, asezat pe un Manfrotto Backlite stand. Un alt blit Elinchrom D lite it 4, cu reflector de 21″ si voleti, lumineaza cartonasul, de deasupra mesei de pe un Manfrotto Light Boom 085BS.

Torn bere pana la jumatatea halbei cu o palnie, las spuma sa se aseze, timp in care verific compozitia cu un cadru de test. Apoi torn si restul de la inaltime pentru a scoate la suprafata spuma din adancurile halbei.

Lucirile aurii imi aduc aminte de serile de vara la pescuit pe malul Dambovitei.

– Nepoate ia-ti ceva de baut si fa-te incoa!

– Acu’, acu’, mai am ceva de facut p-acasa si vin …

Fotografiile de mai jos le-am facut pentru a le raspunde celor care m-au intrebat ce material am folosit pentru a obtine reflexia. Este vorba despre o bucata de sticla transparenta de aproximativ 4mm pe care am vopsit-o cu negru mat pe una din fete.

Alți fotografi au mai citit și:

9 Comments

  • Mi s-a facut pofta de bere doar uitandu-ma la poze. Foarte reusite!

  • Foarte bun acest tutorial! chiar am avut ceva de invatat din el, plus o bere rece.

  • Bun si pentru a fotografia un smoothie 😉

  • Va rog spuneti-mi cum se procedeaza sa imi iasa si mie reflexia ca in poza dvs . Am un geam de sticla cu o coala neagra sub. dar nu imi iese chiar asa . Din ce unghi trebuie fotografiat ??

    • Buna ziua, am atasat articolului inca doua fotografii cu bucata din sticla pe care am asezat halba. Cubul l-am folosit doar pentru a fotografia sticla si nu are niciun rol in schema de lumini folosita pentru acest articol. Sticla este absolut normala, transparenta si are aproximativ 4mm grosime. Una dintre fete am vopsit-o cu vopsea neagra mata.

  • […] timp poti prepara paharul, asa cum am aratat in articolul de aici. Ai nevoie de dulling spray si efect de roua. Mai departe, am rotit buza paharului prin putina […]

  • Dl Stefan Popescu, MEREU SURPRINZATOR ! MULTZUMIRI… Am mai invatzat ceva…

  • Bun articol ! l-am citit cu placere si am mai invatat ceva.

  • Excelent! Pe caldura asta….
    Multumim.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.