La Lucru Cu Sony SLT Alpha 77

Printr-o fericita intamplare , am devenit posesorul  modelului de top de la Sony …ALPHA 77. Si daca tot detin acest model aparut de curand , m-am gandit ca pot fi de ajutor comunitatii fotografilor din Romania.  SONY ALPHA77 este un aparat robust, gandit pentru lucrul in conditii dificile..tinand in mana aparatul , am vazut ca se aseaza bine in podul palmei, permitand si accesul rapid la tastele pentru control fara a fi neaparat necesar un grip vertical ,mostenind din ergonomia aparatelor  Minolta –DYNAX 5 si 7. Aparatul poate sta linistit langa rivalii lui din gama profesionala , daca ne gandim la dotarile standard. Vizorul EVF…de departe a fost o descoperire majora pentru mine, obisnuit cu vizorul optic de la alte aparate..tin sa mentionez ca nu am facut un cult pentru o anumita marca…asa ca am schimbat de-a lungul anilor destule aparate de la toti producatorii din domeniul foto…incepand cu cele clasice pe film….Dar sa revin- vizorul  electronic este unul din elementele care m-au facut sa cred si mai mult ca vremurile se schimba mai repede decat ne asteptam, nu doar in domeniul foto..calitatea sistemului OLED este fantastica!! Fotograma si datele despre diversi parametri sunt afisate in cel mai real mod cu putinta. Acest vizor isi face treaba cu brio !! Acum cateva cuvinte si despre lcd..fiind pasionat de fotografia in format 16:9 am cautat de mai mult timp un aparat reflex care sa indeplineasca aceasta conditie…si sincer, ma bucur ca am intrat in posesia SONY ALPHA 77. Si in vizor si pe LCD pot vedea exact compozitia in format widescreen !! un mare avantaj al vizorului OLED fata de cel traditional…Avand si cateva aparate compacte –SAMSUNG EX 1, SONY T 300 prin comparatie, am vazut ca LCD-ul de la SONY ALPHA 77 este exact ce trebuie pentru a vizualiza in conditii optime datele si fotografia facuta. In plus , este extrem de usor de schimbat pozitia lui, datorita sistemului de articulatii .

Noul val a venit..12 cadre pe secunda…da!! am fotografiat in rafala si pot spune ca este ce trebuie pentru un fotograf avizat… Speram de mai mult timp sa am un aparat asemanator cu cele ale fotografilor de la marile agentii de presa..veti spune ..la ce bun? Ei bine,uneori v-ati dorit sa fi avut si aceasta functie.. .O noua generatie, un nou concept…si o noua abordare tehnica a ideii de aparat cu lentile interschimbabile. Alte  functii interesante sunt panorama/3D /HDR…si multe altele accesabile din meniu. Inca un aspect –la fotografierea in sali de spectacol , zgomotul facut de declansarea aparatului este la un nivel mai mic ,datorita oglinzii fixe.

O functie cu adevarat folositoare pentru mine este cea de extender digital de focala—preluata mai mult ca sigur de la camera video SONY Z7 cu care lucrez zilnic, fiind cameraman in Televiziunea Romana. Simplu—cei 200mm ai unui obiectiv devin 340mm la extender X 1,7 si 400mm cu extender la X2..fara a pierde nici o treapta din diafragma….Si fiindca aminteam de meseria mea, pot spune ca la capitolul filmare, SONY ALPHA 77 sta foarte bine si datorita noului senzor de 24mpx …abia daca se mai simte acel efect jelly..cand se face o panoramare rapida in ax orizontal. La partea de sunet …ceva imprumutat de la camerele video compacte SONY—2 microfoane integrate –stereo si o intrare de sunet pentru jack de 3,5mm, ideala cand se doreste folosirea unui microfon extern. Din testele de filmare am constatat ca microfoanele incorporate se comporta bine ,captand ceea ce trebuie, fara prea mult zgomot de fond.  Folosind un microfon extern, captarea sunetului este mult mai buna, fara a avea grija de eventualele zgomote de la obiectiv, atunci cand se face focusul in mod auto. Sper ca la urmatorul model , cei de la SONY sa introduca si functia(functiile) de control in mod manual –afisarea pe display a  nivelului de sunet…si mufa pentru casti …deja concurenta a iesit la rampa cu aceste imbunatatiri….

Spuneam la inceput ca aparatul sta bine in mana si fara grip…dar totusi am achizitionat un grip vertical si pot spune ca s-a  produs o fuziune perfecta intre aparat si grip…acum am mai multa autonomie datorita celor 2 acumulatori,display-ul afisand cata energie mai am din fiecare acumulator…iar declansarea pe verticala e o placere ..!!

In continuare voi face o descriere scurta a dotarilor tehnice :

-corp din aliaj magneziu /plastic turnat /cauciuc

-senzor 24 megapixel  format aps-c HDMOS

-focus cu 19 puncte cu detectie de faza/autofocus permanent in mod video

 -ISO de la 50 la 12800 cu extindere pana la 25600 iso.

-12 fps /mod high speed/fps mod continuu-viteza mare/3fps continuu- viteza mica

-buffer-13 JPEG EXTRA FINE/18JPEG FINE/18JPEG STANDARD/13 RAW/11RAW+JPEG.

-display 3inch super luminos extrafine LCD –articulat in 3 axe.

-vizor OLED-vizare 100%  rezolutie 2,3 mpx –toate informatiile in vizor.

-programe-M/A/S/P ,Panorama, 3D panorama,picture effect..

-rezolutie video- fullhd- avchd/ mp4-mov.

-durata acumulator –aproximativ 500 fotograme cu lcd oprit.

-iesire HDMI/intrare microfon stereo/gps.

-upgrade rapid cu ultima versiune de soft.

Nu am intrat in descrierea detaliata a tuturor functiilor, ele fiind disponibile pe internet. La capitolul autonomie pot spune ca dupa o zi de fotografiere-420 fotograme raw/jpeg, la minus 7grade , mai aveam disponibil inca 3% din energia acumulatorului. Si acum ,  ce poate SONY sa imbunatateasca pe viitor….usa de la slotul de card nu are siguranta..se poate deschide relativ usor/ doar un slot de card ..fara posibilitate de backup. Un capitol separat este cel al sensibilitatii ISO.. despre care exista discutii pe forumuri pe tema  rezolutie senzor versus sensibilitate.Parerea personala este ca de la ISO 6400 , imaginea incepe sa aiba granulatie si se impune obligatoriu, tratamentul cu un software. Discutand despre aparat cu diversi prieteni ce detin alte marci de aparate , a rezultat ca  diferentele constructive sunt in favoarea modelui SONY A77, iar la capitolul financiar , dotarile si tehnologia folosita in aparat merita investitia …Nu uitati, stimati pasionati de fotografie, nu exista un aparat perfect…exista doar lumina cu care lucrati..

Aparatul SONY Alpha 77 este piatra de temelie pentru  noua abordare tehnica ce trebuie privita ca un beneficiu pentru industria de echipamente foto. Per total, asteptarile mele au fost depasite cu mult de cand am inceput sa ma imprietenesc cu noua achizitie. 24mpx, design industrial de exeptie,12fps, un vizor electronic clar si luminos, un display ideal pentru vizualizarea LIVE VIEW…o focalizare sigura si rapida a unui subiect in miscare…functii ajutatoare in meniu. Per total o noua reusita a celor de la SONY.

Autor –Alexandru Ciornei.

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Salut, excelent material Alexandru.
    De cateva saptamani sunt posesorul unui astefel de aparat si as dori sa te intreb despre functia descrisa de tine in material si anume despre extenderul digital de focala. Nu gasesc in manual detalii despre aceasta functie. poti detalia putin? Cum se activeaza?
    Multumesc.

  • Multumesc Alexandru pentru efortul tau . Descrierea este foarte bine facuta . Ar fi interesanta inventia unei camere de luat vederi care se electronic-adapteaza ( sonor-vizual )conlucrarii cu alta ( identica ) care sa lucreze din profil ( cu posibilitatea unei rotiri a bazei proprii de ~30 de grade , aceasta , in mod simultan cu fixat-axarea centrului imaginii ) . Marian .

  • Bună. De 2 săptămâni tot încerc sa aleg intre un Nikon D7000 (mai am un D90) si un Alpha 77. După ce am citit articolul par sa inclin spre Alpha 77. Am vrut sa-l testez la Sony Center (Polus Center Cluj) dar spre surpriza mea (dupa 100 de km facuti special pt. asta) nu-l aveau. Era doar un Alpha 57 la care nu aveau… baterie (sau bunăvoință). Așa că aștept deocamdată (e o sumă destul de mare pt. un bugetar și nu aș vrea să-l cumpăr înainte de a-l proba).

  • Interesant articolul. Pe cand un "hands-on" cu noul Sony Nex-7? Mai ales ca a poposit si pe meleagurile noastre?

    • Buna ziua. Va multumesc pentru apreciere. Daca voi fi solicitat , cu siguranta voi incerca sa fac si pentru Sony Nex7 o descriere .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.