Sony Cyber-shot™ DSC-HX100V

 

Text si imagini: Sorin Voicu

Modelul de vârf al gamei Cyber-shot oferă o calitate excelentă a imaginii, un zoom mai mult decât generos, de 30x (27-810mm echivalent 35mm), filmare Full HD la 50 cadre pe secundă, fotografii şi filmare 3D, monitor LCD XtraFine TruBlack de 7,5 cm la o rezoluţie aproximativă de 921.000 puncte, fotografii panoramice, GPS. Este un aparat foto foarte bine conceput, care oferă foarte multe posibilităţi de fotografiere (motiv pentru care citirea manualului este obligatorie, asta dacă nu se foloseşte ghidul aparatului – butonul de pe spate jos cu simbolul semn de întrebare).

Senzorul CMOS Exmor R™ de înaltă rezoluţie, de 16,2 megapixeli, permite realizarea unor fotografii excelente pentru categoria din care face parte. Acest senzor CMOS iluminat din spate permite obţinerea unor imagini mai mult decât decente, cu suficient de multe detalii, chiar şi pe lumină slabă. Setat pe iAuto+, în spaţiu închis, pe lumină slabă, aparatul înregistrează mai multe cadre din care alege pe cea mai clară (nemişcată). Lucru deosebit de util mai ales dacă se foloseşte şi zoom-ul la maxim (distanţa focală maximă de 810mm).

Obiectivul folosit este un Carl Zeiss Vario-Tessar 30x zoom optic, ce acoperă o plajă focală de 27mm – 810mm. Din fericire, Sony a reuşit să doteze aparatul cu un sistem de stabilizare pe măsura obiectivului. Schimbarea distanţei focale se face prin butonul de zoom din jurul declanşatorului sau prin intermediul inelului de zoom de pe obiectiv, operaţie mult mai „naturală”. Zoom-ul nu este unul mecanic, ci electric. Schimbarea distanţei focale este mai fină atunci când se foloseşte inelul de zoom în locul butonului de zoom „clasic” pentru aparatele din gama bridge.

Distanţă focală 27mm:

Distanţă focală 810mm:

LCD-ul de 3 inci cu tehnologie TruBlack arată bine, redă imagini la rezoluţie mare (921.600 puncte), însă „te fură” la expunere. Adică ceea ce vezi pe monitor nu este totuna cu imaginea captată de senzor sau cu ceea ce se va vedea ulterior pe ecranul computerului personal. Lucru care de altfel s-au plâns şi alţi utilizatori pe forum-urile dedicate (în multe cazuri, folosirea histogramei nu este o metodă rapidă de a face un instantaneu). Ecranul este unul articulat, nu total, ci numai pe axa verticală. Aparatul dispune şi de un vizor electronic, cu o rezoluţie mai mică, de 201.600 puncte. Trecerea automată de afişare pe vizor la cea pe LCD şi invers este uneori prea lentă. Din fericire există posibilitatea de a dezactiva această trecere automată.

Filmarea full HD 1080 la 50 de cadre pe secundă oferă filmări la o calitate foarte bună. Inclusiv filmări 3D, ceea ce necesită însă un televizor pe măsură. Am apreciat în mod deosebit intervenţia asupra compensării de expunere în modul de filmare. Astfel, dacă în timpul filmării intervine o modificare a intensităţii luminii sau dorim să o modificăm la un moment dat, acest lucru se poate face destul de rapid folosindu-ne de funcţia de compensare a expunerii. De asemenea, putem interveni oricând asupra inelului de zoom. Zgomotul produs de motoraş nu este foarte deranjant. Bineînţeles, acesta se aude mai tare dacă este linişte în jur.

Sony HX100V oferă un sistem de autofocalizare în 9 puncte pe bază de detectare a contrastului şi un sistem de măsurare a expuneri cu trei moduri: expunere matriceală, preponderent central şi punct. Pentru persoanele care nu vor să îşi bată prea mult capul cu tehnica fotografică există posibilitatea de a selecta una dintre cele 13 moduri de scenă, în timp ce modurile Intelligent Auto şi Superior Auto pot recunoaşte o mare varietate de scene prestabilite, configurând automat aparatul în mod corespunzător. Modul Superior Auto poate însă folosi mai multe caracteristici decât modul Intelligent Auto, printre care modul de cadre multiple. Pentru cei care doresc un mai mare control, HX100V oferă binecunoscutele moduri semi-automate prioritate de timp, prioritate de diafragmă şi program. Nu lipseşte nici controlul complet manual.

Printre avantajele unui aparat foto de talia lui Sony Cyber-shot™ DSC-HX100V se numără:

– flexibilitate, atât în fotografiere, cât şi în filmare

– zoom generos

– numărul mare de moduri automate

– nu mai este nevoie de obiective adiţionale, eventual numai un Raynox pentru macro.

Caracteristici tehnice:

Rezoluţie efectivă: 16.2 megapixeli

Senzor: 1/2,3″ BSI – CMOS Exmor R™

Profil de culoare: RGB

Format fişiere: JPEG, AVC/H.264

Rezoluţii: maxim 4608 x 3456

Înregistrare video: 1920 x 1080 @ 50P

Zoom optic: 30x

Distanţă focală: 4.8-144 mm (echivalent format 35mm: 27-810mm)

Distanţă minimă de focalizare: wide la 5 cm, tele la 120 cm, mod macro la 1 cm

Diafragmă maximă: f/2.8 – f/5.6

Tip focalizare: autofocalizare TTL în 9 puncte

Sensibilitate ISO: Automat / 100 / 125 / 160 / 200 / 250 / 320 / 400 / 500 / 640 / 800 / 1000 / 1250 / 1600 / 2000 / 2500 / 3200

Timp de expunere: 2 – 1/4000 s

Măsurare expunere: multipunct (matriceală), preponderent centrală, punct

Moduri de expunere: sensibilitate înaltă, instantaneu soft, peisaj, portret în amurg, amurg,  gastronomie, plajă, zăpadă, artificii, animăluţe, piele fină, mod crepuscul cu aparatul ţinut în mână, anti-mişcare

Balans de alb: automat (inteligent), zi, înnorat, fluorescent 1, fluorescent 2, fluorescent 3, incandescent, blitz, o singura apasare, setare printr-o singura apasare

Timp de pornire: 2,3 secunde

Capacitate rafală: 10 cadre pe secundă

LCD: TFT de 3 inci şi 921.600 puncte

Dimensiuni: 121.6 x 86.6 x 93.1mm

Greutate: 525 g

Acumulator: Litiu N, NP-FH50

Durată de utilizare cu acumulatorul încărcat la maxim, în condiţii normale: 303 de fotografii, 150 min. de filrmare (standard CIPA cu ecranul LCD aprins)

Limbă meniu: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, portugheză, olandeză, suedeză, norvegiană, daneză, finlandeză, poloneză, cehă, maghiară, turcă, greacă, bulgară, croată, română

Test ISO:

Detalii:

ISO 100

ISO 200

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

Ce mi-a plăcut:

– zoom-ul foarte generos

– materialele de foarte bună calitate folosite la exterior

– focalizarea lentă în modul de filmare

– sistemul de stabilizare

– modulul GPS, care împreună cu FastStone Image Viewer şi x Google Earth îţi arată locul exact în care ai făcut fotografia

– posibilitatea de a personaliza butonul CUSTOM

– posibilitatea de a fotografia foarte uşor panorame

– inelul cu funcţie dublă din jurul obiectivului

– viteza de fotografiere în rafală la rezoluţia maximă (chiar dacă numai un număr maxim de 10 cadre)

– modurile hand-held twilight (fotografiere în lumină crepusculară, cu aparatul ţinut în mână) şi anti-motion blur (evitarea imaginilor neclare) – aparatul captează un număr de imagini în succesiune rapidă, după care le combină într-un singur cadru, rezultatul fiind o imagine cât se poate de clară şi cu zgomot de imagine cât mai mic.

– o chestie numită Defocus (mod în care aparatul prelucrează imaginea astfel încât fundalul devine mai neclar, un efect de simulare al uni câmp de profunzime mic)

– modul alb negru:

– detaliile oferite de senzor (nu este vorba de capătul maxim al distanţei focale, poziţie în care detaliile sunt mai scăzute, la acest lucru contribuind şi calitatea puritatea aerului sau temperatura ambientală – efect de fata morgana)

Ce nu mi-a plăcut:

– cei 16,2 megapixeli pe un senzor de numai 1/2.3 inci (mult prea mulţi înghesuiţi pe o suprafaţă atât de mică)

– mişcarea limitată a ecranului (aşi fi preferat un ecran complet rabatabil, chiar dacă acest lucru ar fi micşorat dimensiunea acestuia)

– expunerile uneori eronate în lumină dificilă

Am avut ocazia să folosesc aparatul cu ocazia unei mici excursii în Deltă. Ce a ieşit? Vedeţi mai jos.

Recomandat pentru toţi cei care nu au nevoie de aparat foto profesional full frame pentru a face fotografii, pentru amatorii care pun mult accentul pe flexibilitate şi plăcerea de a face poze, nu opere de artă.

Alte recomandări: citiţi cu atenţie manualul, învăţaţi să butonaţi aparatul cu ochii închişi, ar fi bine să cunoaşteţi limitele aparatului foto şi să evitaţi punctele slabe ale acestuia, bineînţeles, după ce le descoperiţi singuri.

Inadecvat pentru fotografii profesionişti cu accent pe detalii, pentru toţi aceia care se închină tehnologiei de vârf şi care pun accentul pe examinarea unei fotografii utilizând lupa (cel puţin la 100%).

Filmuleţ test

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • CUM REGLEZ GPS-UL?numai pe londra ,paris apare

  • mai nea voicule ,daca tot faci review-uri da un raspuns si la fraierii care le citesc.

  • 😡

  • Buna. Detin acest aparat si as avea si eu o intrebare legat de el:
    In multe poze facute cu blitz in interior mai ales persoanele fotografiate au pete rosii pe fata sau apar inrosite sau toata poza prezinta mult rosu , nu stiu cum sa explic dar sincer incep sa cred ca are o defectiune. Sau sa fie doar "amatorismul" meu combinat cu functia auto?
    Multumesc mult

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.