Review Canon 60D

Aparatul foto DSLR Canon 60D continua seria x0D de la Canon, linia de aparate care a definit in mare parte conceptul de camera digitala serioasa si accesibila. Sunt foarte multi fotografi care au intrat in lumea megapixelilor digitali cu seria 10-20-30D – aparate care la vremea lor dominau piata semi-pro. Acum, Canon 60D, un aparat adresat celor care vor sa treaca de la seriile mai mici spre seriile pro, imparte piata semi-pro cu fratele mai mare si mai scump 7D.

Daca modelele Canon 40D si Canon 50D au fost in mare parte imbunatatiri si upgrade-uri ale “bunicutilor” 20D si 30D, Canon 60D redefineste din multe puncte de vedere seria. In mare parte probabil si din cauza ca Canon 7D-ul este vazut ca un mini-1D si poate si fiindca acest aparat foto DSLR, Canon 60D, se vrea un mini Canon 5D(continuand revolutia video HDSLR si oferind functii si tehnica moderna la un pret accesibil).

Asadar s-a renuntat la carcasa din metal pentru una din plastic de buna calitate, mai bun decat la seria Rebel. 60Deste primul DSLR Canon dotat cu ecran rabatabil pe 2 axe, la 160 grade (mai nou a aparut si 600D), extrem de util pentru a aborda unghiuri dificile si pentru filmare (in 1080p). Multe din butoane si setari s-au mutat intr-un meniu rapid (butonul Q). Joystick-ul mic a fost integrat in roata mare specifica modelelor EOS.

Am folosit destul de mult acest aparat in ultimele saptamani si am fost impresionat de ce poate face aceasta camera, raportat mai ales la pret si clasa aproape-semi-pro in care se afla.

Principalele caracteristici Canon 60D

18MP – senzor APS-C CMOS (factor crop 1.6x)
5.3 cadre pe secunda, in rafala
ISO 100 – 12,800
Stocare pe carduri SD / SDHC / SDXC (mai ieftine si in prezent destul de rapide)
RAW, mRAW si sRAW – cu posibilitatea de developare in camera
Filtre Creative (special effects)
Ecran articulabil de 3 toli
Nivela electronica
Control wireless al blizturilor tip Speedlight
Filmare 1080p HD cu control manual.

Review Canon 60D: Modul Foto

Pe langa fisa tehnica si testele de laborator – lucruri care pot fi utile atunci cand se achizitioneaza un aparat – foarte important este pentru mine sentimentul pe care un aparat foto DSLR  il transmite la utilizare. Cum este construita, din ce material, ergonomie, cum este gandit meniul, cat de simplu este de reglat in modul manual, etc…

Desi este o camera din clasa medie, acest aparat foto DSLR, Canon 60D,este foarte robust; carcasa se simte foarte bine in mana, iar faptul ca este o camera usoara mi se pare un avantaj in multe situatii. In afara de cateva butoane schimbate (Qmenu si roata multifunctionala, cu care m-am obisnuit destul de repede) pastreaza linia EOS, curba de invatare pentru utilizatorii Canon este foarte mica si este foarte intuitiv si usor de setat.

Test Canon 60D: ISO

Lista de functii ascunse in micul aparat este destul de lunga si calitatea imaginilor este foarte buna. Calitatea la ISO mare este asa cum ne-am obisnuit de la procesorul Canon Digic IV, adica utilizabila pana la iso 6400, cu toleranta chiar mai sus, iar RAW-urile pe 14biti chiar ofera multe detalii si posibilitati de postproductie uimitoare.

ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

  

Alte caracteristici DSLR Canon 60D

Faptul ca se pot prelucra RAW-uri direct in aparat sau ca se pot aplica filtre gen: corectia automata a vignetarii (pentru obiectivele suportate), Auto Light Optimizer (recupereaza detalii din umbre), Highlight Tone Priority (ajusteaza expunerea pentru a reda mai bine detaliile din zonele foarte luminoase), reducerea zgomotului (pentru cadrele luate la ISO ridicat sau cu expunere lunga) si efecte creative (Soft Focus, Toy Camera, Miniature Effect, etc.) inseamna ca se pot obtine imagini foarte bune direct din aparat.

Desi personal nu folosesc aceste functii si, la fel ca si multi altii, prefer controlul mai fin dintr-un soft de pe computer, toate aceste functii integrate in camera aduc DSLR-urile mai aproape de aspectul de imagine finala, care nu mai are nevoie de multe retusari ulterioare si asta nu poate fi decat un lucru bun – mai ales pentru cei care nu vor/ nu stiu/ nu au timpul necesar postproductiei.

Auto-Expunerea este precisa, exact ca la 7D- cu 63 de zone de masura, cuplat cu toate cele noua puncte de autofocalizare. In situatii variate camera a oferit imagini luminate foarte bine, rar fiind nevoie de compensare.

Am testat in mod special functia de control wireless a bliturilor Speedlight, in conditii de studio. Desi setarile care se pot face sunt limitate si nu exista controlul de la declansatoarele dedicate, aceasta optiune deschide o multime de posibilitati. Practic nu mai este nevoie de declansator sau de un blit cu functie master (destul de scump de altfel).

Cu Canon 60D, un blitz si 1-2 obiective bune si un gram de inspiratie practic nu exista motiv sa nu obtii imagini bune, indiferent de situatie – totul dintr-o mica geanta foto.

 

Pareri Canon 60D: Modul Video

Filmat cu Canon EOS 5D Mark II si EOS 60D

Daca pentru fotografie Canon 60D este o alegere ok, pentru video balanta se inclina si mai tare.

Pentru cei care abia incep aventura video cu camerele foto de tip DSLR, Canon 60D este probabil cea mai buna alegere in acest moment pentru a obtine o imagine full HD de calitate foarte buna; iar pentru cei care au deja o camera video serioasa sau un DSLR dintr-o clasa superioara (gen Canon 5D Mark II sau Canon 1D Mark IV) este camera B perfecta.

Un calcul scurt ne arata ca in circa 3000 de euro putem cumpara: un Canon 60D, 2-3 obiective decente (chiar mai multe daca luam in calul SH-uri sau obiective mai vechi cu focus manual), carduri, o lampa cu led, un microfon / reportofon digital si un trepied / monopied video. Este un kit cu care se pot face productii video la nivel ridicat, desi in acelasi buget nici nu incepi sa visezi la o camera video HD serioasa, fara accesorii.

Ecranul rabatabil este extrem de util la filmare, iar rezolutia ecranului face ca focalizarea (exclusiv manuala) sa fie facila. Capacitatile in lumina slaba, cu o imagine curata pana in iso 1000 si ok pana 2000, cu posibilitatea de a “urca” pana la 6400 in conditii extreme, combinat cu senzorul APS-C si profunzimea de camp pe care o ofera, fac ca filmarile cu EOS 60D sa arate mai bine ca cele iesite din multe camere video profesionale.

Odata depasite micile neajunsuri: sunetul (cu un microfon sau un reportofon), focusul manual (cu ceva ore de practica) sau stabilizarea (monopied, trepied, rig sau chiar steadycam sau macara), acest aparat foto DSLR 60D devine o camera video redutabila.

Este un aparat compact, versatil, modulabil si usor de strecurat in locuri unde o camera video nu ar avea loc.

Un mare avantaj pentru fotografi este faptul ca trusa video devine trusa foto, tot ce trebuie facut este comutarea unei rotite.

Aparatul captureza in FullHD 1080p (29.97, 25, 23.976 fps) si 720p la 50fps (in format PAL) sau 59.97fps (NTSC). Se mai poate filma si in format 480p, SD, dar este o functie careia nu ii vad rostul, nici macar cu optiunea de crop (7x) din senzor – calitatea imaginii este suficient de slaba incat sa nu aiba utilitate practica.

Test  Video

Avantajul filmarii la 50 sau 60 de cadre pe secunda este ca, pe langa faptul ca ofera o imagine mult mai clara si cursiva pentru imaginile cu multa miscare in ele, se poate realiza o incetinire, asa numitul slow-motion, dupa cum se poate vedea in clipul urmator:

Film Slow-Motion

Gasiti in clipul de mai jos o colectie de imagini capturate in ultimele saptamani, in diverse situatii: lumina slaba (incandescenta, neon), conditii de studio (3200k), lumina zilei; ISO a fost setat intre 100-3200 si de asemenea in clip exista un test de iso:

TIP: pentru a folosi un Picture Style propriu, incarcat prin EOS Utility, in modul video, trebuie selectat meniul Quick (Q) si de acolo in User Defined 1/2/3 se seteaza folosind roata de selectie stilul dorit.

Bile albe:

Mod video 1080p si 720p, MOV H264, cu reglaje manuale
Intrare de microfon (jack mic 3.5mm), monitor de sunet (desi doar in meniu, nu si pe ecran in timpul filmarii)
Posibilitate de dezactivare Auto Gain Control
Multicontroller: un pic mai greu de manuit la inceput din cauza obisnuintei de la modelele Canon anterioare, dar foarte practic si ergonomic – mai putine miscari ale degetului
Ecran rabatabil cu rezolutie foarte mare (1.040.000 pixeli) si live view;
Control wireless al blitzurilor
Iesire si control pe HDMI
Buton de blocare roata comutare moduri
Buton dedicat pentru Live View / Video On-Off
Iso bun la sensibilitati mari
Nivela electronica usoara si compacta
Buton Q – quick settings
Prelucrare raw in camera si filtre creative
Baterie LP-E6 ca la 5D Mark II si 7D, cu afisarea capacitatii in trepte de 1%
Bateria “tine” cca 1500 de fotografii si cca 2 ore pe filmare.

Bile negre:

Roata de comutare programe nu se invarte 360 grade
Filtrele creative nu se pot aplica decat pe o singura poza, nu pe grupuri de poze sau foldere
Nu se poate filma in orice mod – doar in modul dedicat video (ar fi util in modurile A sau TV macar)
Nu se poate folosi WB Shift in modul video
Fotografiile in modul video au format 16:9
Controlul sunetul se face anevoios din meniu si nu are monitorizare pe ecran
Mufe greu de accesat cand LCD-ul este deschis in lateral
Nalansul de alb nu mai are buton dedicat (se acceseaza din meniu)
Nu are micro ajustari pentru corectarea focusului obiectivelor.

Concluzii la Review Canon 60D:

Daca doriti o camera peste seria Rebel si nu va trebuie functiile in plus ale 7D-ului (corp din magneziu, rezistenta mare la vreme rea, viteza in plus la declansare si autofocus), 60D este camera ideala de la Canon in acest moment. Fiindca folosesc acelasi senzor, calitatea efectiva a imaginii intre 550D600D60D si 7D este extrem de apropiata – singurele lucruri care le separa sunt constructia, ergonomia, cateva functii in plus si pretul.

La un pret accesibil pentru multidutinea de caracteristici oferite, 60D este in acest moment un best-buy, atat pentru fotografie, cat mai ales pentru video FullHD.

Galerie video la Canon 60D:

In final, o galerie cu filme realizate in totalitate sau in cea mai mare proportie cu camere de tip DSLR, cu Canon EOS 60Dimpreuna cu Canon 5D Mark II:

Paul, Percutionist

Transfagarasan Winter Spikes

Gravicety

Articol realizat de Alex Serban

[products ids=1039047]

 

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • As dori un sfat de la dvs.: intre Canon 60D si 100D, pe care l-ati recomanda?

  • Am un Canon 500D cu obiectiv Sigma 18-250 f3.5-6.3 DC OS. Asi vrea sa-mi spuneti daca asi obtine poze semnificativ mai bune cu acelasi obiectiv dar pe un 60D.

  • La puncte minus ar trebui trecut si sistemul punctelor de auto-focus
    (prea putine si nu foarte precise la diafragme mari).
    Deci nu prea merita investit in obiective f/4 sau f/2,8 pentru acest aparat,
    pentru ca nu pot fi folosite la performanta maxima pentru deschideri sub f/5,6.
    Asta cel putin comparativ cu 7D sau cu Nikon D300.
    Din pacate, aici Canon a gresit, pre-destinand acest aparat utilizatorilor ne-profesionisti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.