De ce există Canon 760D dacă avem 750D?

Postat de: Alex Frusina Alex Frusina

Este o întrebare care m-a frământat ceva vreme și în afară de câteva mici diferențe pe care le puteam observa în specificatii îmi era greu să înțeleg de ce a fost nevoie să apară pe piață un astfel de model. Însă, pentru început voi prezenta punctele comune pe care le au Canon 750D și 760D. Ambele în momentul de față fiind excelente ca raport calitate-preț.

Aparatele 750D/760D întrerup oarecum evoluția înceata a aparatelor dSLR produse de companie din această serie. Începând cu 2010, de la apariția lui 550D, rezoluția senzorului înghețase la cota de 18 megapixeli, iar imbunătățirile aduse la 600D, 650D, 700D nu erau câtuși de puțin revoluționare.

Apariția celor 2 aparate, 750D și 760D aduce un senzor nou nouț de 24.2 megapixeli și un alt senzor performant 7560 pixel + IR pentru o măsurare mai precisă a expunerii. Ambele vin cu focalizare în modul live view, aceasta a fost mult îmbunătățită cu ajutorul noului senzor față de modelele precedente, iar acum ai deja posibilitatea urmăririi subiectelor în timp ce filmezi. Cei de la Canon chiar spuneau la vremea respectivă că acest sistem de focalizare este foarte apropriat de sistemul Dual Pixel găsit pe aparate ca 70D, 80D sau 7D mark II. Punctele de focus au crescut de la 9, cât avea predecesorul lor, la 19, la fel ca și 70D care este un model de clasă superioară. Sunt și primele din clasa lor care au Wi-Fi și NFC ce permite controlul de la distanță și un transfer rapid al datelor.

Toate aceste atuuri aduc clasa entry-level a celor de la Canon la un alt nivel, mult mai adaptat cerințelor vremurilor actuale.

Acum vom separa 750D de 760D și vom vorbi puțin despre diferențele dintre cele două. 

Selectorul de meniu se află în cealaltă parte, are o a doua rotiță în jurul selectorului multiplu și un ecran în partea superioară pentru afișarea parametrilor de fotografiere, iar în dreptul vizorului are un binevenit senzor de proximitate ce îți permite închiderea LCD-ului atunci când te apropii pentru a fotografia. “Under the hood” vine în plus cu posibilitatea de a focusa continuu în modul live view. Avem nivela electronică, ceea ce, cel puțin pentru mine este un instrument extrem de util. Nu-mi amintesc ultima dată când am făcut o poză cu adevărat dreaptă, iar timpul petrecut în editare doar pentru așa ceva este complet pierdut. În plus, are posibilitatea de video HDR și zoom digital atunci când filmezi. 

Dacă până acum aceste aspecte nu par suficient de importante încât să justifice apariția a 2 aparate extrem de similare, află că  în spate există o strategie a celor de la Canon. Strategie pe care nu am realizat-o până când nu am ieșit într-o zi la plimbare cu Canon 760D.