Filtrul Close-up

De cate ori nu ati fi dorit ca distanta intre subiectul ales si obiectiv sa fie mai mica, astfel incat reprezentarea acestuia in fotografie sa fie mai mare? Daca nu dispuneti de un obiectiv macro, care permite reproduceri pe senzor de 1:1, exista o solutie care va poate ajuta sa faceti fotografii de tip close-up cu aproape orice obiectiv aveti in dotare: lentilele de magnificare. De tip filtru, atasandu-se la obiectiv prin infiletare, aceste lentile permit micsorarea distantei minime de fotografiere pana la aproximativ 60% din cea specificata de producator, permitand astfel obtinerea unor imagini de tip macro, in care obiectele din fotografie sunt mai mari dar fara a se pierde din calitate ci numai cu o micsorare a profunzimii de camp specifice diafragmei alese.

Fara filtru

Cu filtru

Fara filtru

Cu filtru

Filterele pot fi atasate si obiectivelor macro, ajungandu-se astfel la un factor de reproducere chiar mai mare decat 1:1, daca acest lucru este dorit de fotograf.
Singurul parametru influentat este profunzimea de camp; filtrele de tip close-up nu modifica expunerea sau alte caracteristici tehnice, cum ar fi culorile sau contrastul general. Evident, nu se mai poate pune in discutie focalizarea la infinit, scopul acestora fiind acela de a ne apropia de subiect mai mult decat putem reusi in mod normal.
Este recomandabil ca diafragma folosita sa fie cat mai inchisa si, daca este posibil, sa utilizam un trepied, recomandare valabila in toate cazurile de fotografie macro sau close-up, cu sau fara filtre.
Pierdierile de calitate fiind practic inexistente, filtrul se poate folosit pe toate obiectivele, fie ele de tip zoom sau cu focala fixa.

Fara filtru

Cu filtru

Fara filtru

Cu filtru

articol realizat de Bogdan Panait

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Maine o sa ma conving dupa de primesc filtrele.P eun Panasonic 20 1,7.Sper sa obtin calitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.