Ce este filtrul ND în fotografie și ce rol are

Perfecționează-te în arta fotografică, prin utilizarea unor accesorii foto performante. Îți prezentăm în continuare ce reprezintă filtrele foto, mai ales filtrul ND, și cum să-l folosești, ca să realizezi imagini de calitate, originale și spectaculoase.

Ce înseamnă filtru ND  

Filtrul neutru de densitate, sau ND (Neutral Density) reprezintă un accesoriu esențial în lumea fotografiei, comparabil cu o pereche de ochelari de soare pentru camera foto. Acest tip de filtre foto reduce cantitatea de lumină care intră în obiectivul aparatului foto. Astfel poți să controlezi timpul de expunere și să creezi efecte speciale. Scopul principal al unui filtru ND este modificarea duratei în care senzorul de imagine este expus la lumina directă. Acest lucru este util în situații cu lumină intensă, când o expunere prelungită duce la o imagine supraexpusă. 

Utilizează filtre ND, pentru mai multă creativitate în fotografii. De exemplu, folosește un filtru ND pentru a estompa mișcarea în fotografii de peisaj sau pentru a realiza un fundal difuz în fotografii portret. Filtrele ND funcționează prin reducerea cantității de lumină care trece prin lentila camerei foto, fără a afecta culorile din imagine. Acest lucru este realizat prin utilizarea unui filtru de densitate neutră care absoarbe lumină în mod egal pe toată lungimea de undă a spectrului vizibil.

Utilizarea unui filtru ND (Filtru cu Densitate Neutră) în fotografia de zi poate aduce un plus de profunzime și dramatism imaginilor tale. 
Alegerea filtrului ND potrivit este esențială. Densitatea filtrului ND este măsurată în stopuri de lumină. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai multă lumină este blocată. De exemplu, un filtru ND8 va reduce intensitatea luminii cu 3 stopuri. Deci, dacă lumina este foarte puternică, este necesar un filtru ND cu densitate mai mare, cum ar fi ND64 sau ND1000.

Filtre ND precum Nisi True Color Filtru Densitate Variabila ND2-32 82mm sunt utile atât pentru fotografiere, cât și pentru materiale video. Este posibilă reglarea cantității de lumină care intra in obiectiv, pentru fiecare cadru sau scenă, ca să realizezi de fiecare dată imagini de calitate. Cu ajutorul acestui filtru ND pot fi utilizate diafragme mai mari și / sau viteze mai mari ale obturatorului.  

Rolul și importanța filtrului ND în realizarea fotografiilor

Un alt aspect important este setarea timpului de expunere. Prin utilizarea unui filtru ND, fotografii pot controla mai bine acest aspect. Filtrul ND reduce cantitatea de lumină care intră în obiectiv. Permite astfel folosirea unor timpi de expunere mai lungi, chiar și în condiții de lumină puternică. Acest lucru ajută la crearea unor efecte de mișcare impresionante, cum ar fi apa care pare să curgă în mod fluid sau norii care se mișcă pe cer.

Filtrul ND îți permite, de asemenea, să obții un efect bokeh mai bun. Atunci când fotografiezi cu diafragma deschisă pentru a obține un fundal estompat, lumina puternică poate duce la supraexpunerea fotografiilor. Cu ajutorul unui filtru ND, poți menține diafragma deschisă, fără a supraexpune imaginea. Filtrul ND are și un rol de protecție. Atunci când este montat pe obiectiv, filtrul ND îl poate proteja de zgârieturi, praf sau alte daune accidentale.  

Tipuri de filtre ND 

Filtrele ND (Neutral Density) sunt accesorii foto esențiale pentru realizarea a diferite tipuri de fotografii. Ele permit fotografilor să controleze cantitatea de lumină care atinge senzorul camerei. Acestea pot fi împărțite în trei tipuri principale: filtre ND fixe, filtre ND variabile și filtre ND graduale.

Filtre ND fixe

Filtrele ND fixe au un singur grad de opacitate și sunt utilizate pentru a reduce cantitatea de lumină într-un mod constant. Acestea sunt ideale pentru fotografii cu expunere lungă, cum ar fi apa în mișcare sau norii. 

Filtre ND variabile

Filtrele ND variabile permit ajustarea nivelului de opacitate, oferind mai multă flexibilitate. Acestea sunt utile în situații cu variații de lumină, cum ar fi amurgul sau răsăritul. Un filtru ND cu intensitate variabilă preferat de mulți pasionați ai fotografiei este Polar Pro Filtru ND Densitate Variabila 0.6-1.5 82mm, ce oferă o reducere a expunerii de la 2 la 5 stopuri. 

Filtre ND graduale