Despre fotografia macro cu Costas Dumitrescu

Dintre multiplele utilizari ale fotografiei una deosebit de interesanta prin abordare si rezultate este asa numita fotografie macro.

Sa vedem de ce este diferita de celelalte aplicatii fotografice.Particularizarea consta in distanta de fotografiere, aparatura necesara efectuarii si prin imaginile unui microcosmos imperceptibil ochiului uman in conditii obisnuite.

Distanta de la care se fotografiaza este foarte mica asa incat una dintre cele mai dificile probleme devine focalizarea, care necesita un exercitiu pentru a o realiza conform dorintelor noastre si nu ale aparatului.

Daca se lucreaza in aer liber si mai sufla si vantul apar doua miscari ce trebuie controlate:aceea a obiectului de fotografiat si aceea a camerei.
Pentru controlul camerei va sfatuiesc sa folositi un obiectiv stabilizat,de exemplu Nikon AF-S 105mm f/2.8G IF-ED VR II sau blitzul, de preferat amandoua.Sistemul R1C1 (Nikon R1C1 Speedlight Kit macro (2 x SB-R200 + 1 x SU-800)) este extrem de performant din punct de vedere al usurintei in utilizare si al controlului riguros al luminii.

Profunzimea de camp foarte redusa ne obliga la o diafragma inchisa undeva in zona 16-20, iar un aparat cu factor crop ajuta la maximizarea zonei de clar.
Eu folosesc Nikon D300 cu Nikon AF-S 105mm f/2.8G IF-ED VR II si Sistemul R1C1.

Un alt aspect de retinut este pozitia camerei fata de subiect,adica a se cauta asezarea camerei paralela pe cat posibil cu planul de fotografiat pentru a avea cat mai mult din obiect in zona de clar.
Blitzul poate fi folosit si cu scopuri artistice, de exemplu cand petalele florii, primesc lumina soarelui din spate iar blitzul face o usoara echilibrare din directia camerei sau atunci cand vrem sa subliniem volumetria unei insecte prin intensitatile diferite pe care le atribuim blitzurilor sistemului R1C1.






















 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Tehnici de macro sunt mai multe. Acel sistem RC1 nu e este la buzunarului oricui. Cei inteligenti pot folosi un bracket cu un blitz atasat in partea stanga cu rezultate deosebit de bune.
    Claritatea fotografiilor prezentate aici ptr macro (zona bugs) lasa de dorit. Macro-urile bune se realizeaza prin diferite metode si tehnici de fotografiere si post procesare.
    S.a.m.d. La articol mai e de completat ptr a fi unul mai de profil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.