Olympus – 90 de ani de traditie si inovatie

Celebrand traditia Olympus
Anul acesta, Olympus celebreaza 90 de ani de succes. Povestea incepe in Japonia cu visul lui Takeshi Yamashita de a fabrica microscoape japoneze de calitate superioara. El avea doar 30 de ani cand, pe 12 Octombrie 1919, a fondat Takachiho Seisakusho – compania menita sa-i realizeze viziunea. Sase luni mai tarziu a fost lansat primul sau produs: numit Asahi, dupa “Soarele care Rasare”. In acelasi an au urmat alte doua modele.

Inceputuri modeste

Ambele microscoape cat si a doua linie de produse a companiei – termometrele medicale, au fost initial lansate sub marca Tokiwa. Cu toate acestea, situatia economica din acea perioada nu era favorabila pentru producatorii japonezi. Era necesar un nou nume sinonim calitatii superioare. Acesta trebuia sa fie usor inteles pe plan mondial si asociat in mod pozitiv in cele mai multe cazuri.

De la mitul local la legenda mondiala

Una dintre ideile originale a lui Yamashita a fost aceea de a numi noua companie simplu “Takachiho” dupa muntele unde traiau zeii din mitologia japoneza. Provocarea a fost gasirea unui echivalent international care sa intruneasca aceleasi calitati. Legendarul munte Olimp, locul de origine al zeilor greci a devenit solutia evidenta. In 1921 “Olympus” a fost inscris ca marca inregistrata, punand bazele a ceea ce astazi este un brand renumit la nivel global.

Modeland viitorul fotografiei

Istoria fotografiei sub numele de Olympus a inceput in 1936 o data cu introducerea unei camere cu burduf, Semi-Olympus I. Dupa o perioada de intrerupere cauzata de Al Doilea Razboi Mondial, povestea de succes a Olympus a continuat in 1948, cand compania a lansat prima camera japoneza de 35mm, Olympus 35.
Imediat dupa, Olympus si-a concentrat atentia asupra corpului uman, generand o senzatie generala in 1950 cu prima camera endoscopica. In 1963, compania a intrat pe piata din Europa prin fondarea Olympus Optical Co. (Europa) GmbH in Hamburg, Germania. In prezent, aditional contributiilor aduse in domeniul medicinei si diagnosticarii, compania este cel mai bine cunoscuta pentru camerele sale revolutionare. Acestea au fost apreciate de generatii de fotografi din intreaga lume.
Desi fondatorul companiei Takeshi Yamashita a decedat la sfarsitul anilor 1950, viziunea sa a devenit realitate. Spiritul sau dinamic si creativ dainuieste si este parte fundamentals din traditia Olympus. In saptamanile ce urmeaza, vom privi in retrospectiva asupra catorva momente importante din istoria Olympus.

Inceputurile Fotografiei pentru Olympus
Istoria fotografica pentru Olympus incepe odata cu dezvoltarea obiectivelor pentru camere. In 1936 apare obiectivul Zuiko iar compania introduce prima camera, Semi-Olympus I. Camerele de format mediu care au urmat, au stat la baza cresterii popularitatii Olympus. Cu toate acestea, productia a fost intarziata in 1940 din cauza izbucnirii Celui De-al Doilea Razboi Mondial. A mai trecut ceva timp pana in 1948 cand a fost lansata prima camera de 35mm.

Intr-o fractiune de secunda

Denumita initial “ickpocket” dupa abilitatea de a realiza fotografiile la fel de repede cum hotii de buzunar fura bunuri de valoare, Olympus 35 I a fost introdusa pietei japoneze ca prima camera de 35mm. La momentul respectiv, segmentul era inca in stadiul de formare. Olympus a trebuit sa continuie vanzarea si producerea atat a camerelor format mediu cat si a celor cu doua obiective. Cu toate acestea, segmentul 35mm va deveni dominant pe piata.

Evolutia continua

Dupa schimbarea formatului de la originalul 24x32mm la cel prezent de 24x36mm pentru a se adapta conventiilor americane, modelul de 35mm a continuat sa evolueze. Lansat in 1955,  Olympus 35 S-3.5, de exemplu, a fost o camera de 35mm varf de gama ce incorpora idei inovatoare. A fost prima camera japoneza cu obiectiv/obturator care dispunea de o parghie de  derulare a filmului. Aceasta serie revolutionara a atins punctul culminant odata cu lansarea modelului Olympus.

Aparitia obiectivului super-angular

Olympus a prezentat un alt model de camera in 1955: Olympus Wide. Proiectata special pentru fotografia super-angulara, camera Olympus 35V era dotata cu obiectiv super-angular. In scurt timp a devenit extrem de populara deoarece era o solutie simpla si accesibila pentru fotografii super-angulare superbe, fara a necesita schimbarea obiectivelor.

Olympus Wide a ajutat pionieratul dezvoltarii rapide ulterioare a camerelor super-angulare. In acest proces au participat si modelele Olympus Wide E si Olympus Super Wide lansate in 1957. Modelul precedent era printre altele, prima camera japoneza cu sistem de masurare a expunerii neconectat si un mecanism de rulare a filmului de tip parghie. Modelul urmator, un aparat Olympus Wide de varf, a fost prima camera echipata cu sistemul “free light value”. Acesta permitea fotografului sa ajusteze viteza obturatorului si valoarea diafragmei prin simpla citire a valorii luminii intr-o mica fereastra aflata intre inelele obturatorului si al aperturii.
Ultimul model revolutionar de 35mm dinaintea anilor ’60 a aparut in 1958 odata cu introducerea modelului Olympus Ace. Era prima camera japoneza de 35mm cu obiectiv/obturator care putea fi utilizata cu obiective interschimbabile.

Nasterea unei legende

Anii 1950 si 1960 vor ramane Intotdeauna ca perioade reprezentative pentru Inceputuri. De la introducerea primului televizor color si devenirea lui Elvis Presley un fenomen cultural, la Rolling Stones si primul om care a pasit pe Luna, aceasta a fost o perioada pentru premiere. A fost de asemenea o perioada cand Olympus avea sa schimbe lumea fotografiei pentru totdeauna prin urmarea unei ideii simple: crearea unei camere usor de folosit si de transportat asemeni unui stilou. Astfel, In 1959, o camera cu un design elegant a Inceput apropierea oamenilor de fotografie.

Yoshihisa Maitani: parintele legendarului design

Povestea seriei Pen este strans legata de cea a designerului sau. Yoshihisa Maitani nu s-a asteptat niciodata ca hobby-ul sau sa-l transforme intr-o zi intr-o legenda a fotografiei. Dupa doi ani de practica In fabrica Olympus, el a inceput proiectarea. In cariera sa se va implica In proiectarea a numeroase camere revolutionare, stabilind in aceeasi masura puncte de referinta in istoria fotografica.

1959: primul moment marcant

In anul cand au fost lansate primele papuși Barbie si mașina Mini iar Marilyn Monroe facea istorie pe marele ecran cu “Some like it hot”, Olympus lansa prima generatie de camere Pen. Pentru Maitani, procesul de proiectare Incepuse de la ideea de a crea un produs care ar putea fi cumparat pentru 6,000 yen, echivalentul unui salariu lunar. Modelul half-frame dispunea de performantele fotografice superbe ale obiectivului D-Zuiko si o excelenta portabilitate.

1960 si dupa: revolutia camerei half-frame

In acelasi timp cu Stilul Pop, camera Pen a luat cu asalt lumea. Aceasta camera half-frame utilizeaza un film standard de 35mm si jumatate din formatul de expunere proiectat. Dimensiunile sale compacte au declansat o adevarata revolutie care va continua pe parcursul anilor 1960 si 1970. Pana in 1961, totusi 98% din camere erau achizitionate de catre barbati. In acel an, introducerea lui Olympus Pen EE a ridicat procentul cumparatoarelor la 33%. Functia de atingere a unui singur buton a camerei a devenit forta propulsoare din spatele popularitatii seriei Pen.

Dupa aceasta lansare exploziva pe piata, Pen a continuat sa evolueze. Bucurandu-se de aceeasi popularitate ca Beatles, fusta mini, si Andy Warhol, Pen EES a fost urmat de Pen D si apoi de Pen F In 1963. Prezentat ca primul SLR half-frame din lume, acesta putea fi folosit cu o serie de 20 de obiective interschimbabile.

O alta serie populara de camere Pen, Pen FT, a fost lansata In acelasi timp cu Star Trek si primul transplant de inima artificiala In 1966. Prin comercializarea a peste 17 milioane de unitati, Pen este una dintre cele mai populare si mai de succes serii de camere din toate timpurile. In prezent, aceste obiecte de colectie foarte cautate sunt comercializate la preturi incredibile.

Generatia OM

O camera OM atat de senzationala, incat au denumit-o de doua ori

Original denumita Maitani 1 sau M-1, modelul de debut al Seriei OM Series  a bulversat piata in asa masura, incat Leica a solicitat in cele din urma celor de la Olympus sa schimbe numele camerei. Camera a devenit atunci cunoscuta sub numele de OM-1, cea mai compacta si mai usoara camera SLR de 35mm  din lume in momentul lansarii acesteia. Olympus a utilizat o serie de tehnologii inovatoare pentru a mentine durabilitatea, fiabilitatea si dimensiunile reduse ale acestui model.

In pas cu cei mai buni

In timp ce navetele spatiale Apollo si Soyuz se pregateau pentru o raliere americano-sovietica, Olympus isi lansa propria minune tehnologica, OM-2, care s-a alaturat Seriei OM in 1975. Dispunand de un sistem automat de expunere (AE)  cu un obturator cu prioritate pentru diafragma, acesta lanseaza primul sistem de masurare directa TTL din lume. Renumitul Helmut Newton a demonstrat performanta exceptionala a camerei OM-2 cu o reclama continand un nud senzual care a facut senzatie in Europa.

Continuarea traditiei

In 1983, populatia lumii ajunsese la 4.7 miliarde, Gandhi castiga premiul Oscar la categoria Best Picture si Olympus dezvaluia camera perfecta a Seriei OM –OM-4. Completat de un sistem de masurare a luminii in pana la opt multi-puncte, o viteza a obturatorului de pana la 1/2000 secunde, tehnologie de masurare directa, si un ecran grafic LCD vizibil in vizor, acest model se califica cu mandrie drept o camera de varf din gama “single-lens reflex”.
La scurt timp, Olympus adauga Seriei OM un nou model – OM-3. Acest model din 1984 incorpora un obturator mecanic care putea declansa la o viteza de pana la 1/2000 secunde chiar si fara baterii, datorita unui mecanism de transport al obturatorului de tip cortina. OM-3 era de asemenea dotat cu un remarcabil sistem compact de control al vitezei obturatorului si cu optiunea de viteza redusa a acestuia, plus posibilitatea selectarii modului de masurare a luminii intre centre-weighted si spot light cu cadre multiple.
Tot in 1894, in timp ce “Thriller” al lui Michael Jackson  se afla pe primele pozitii in topurile din lumea intreaga, Olympus aducea sub lumina reflectoarelor camera OM-2SP (Spot/Program). Era prima camera din Seria OM care integra un sistem de control programat al expunerii. Aceasta tehnologie avansata din domeniul “single-lens reflex” a fost rapid urmata de introducerea obiectivelor interschimbabile imbunatatite pentru performanta ideala cu controlul programat al aperturii.

Camerele cu film fac ultima plecaciune


In era camerelor digitale, uitam adesea ca fotografia era un mare consumator de timp. La intoarcerea acasa din vacanta urmau zile intregi de neliniste in care ne intrebam daca fotografiile vor fi asa cum ne-am propus. Astazi, rezultatele pot fi verificate instantaneu si distribuite in lumea intreaga prin simpla apasare a unui buton. Luand acestea in considerare, nu este de mirare ca si camerele cu film au urmat in ultimii ani calea gramofoanelor, a masinilor de scris sau a mini-casetofoanelor portabile: retragerea.

Dragoste la primul click

Era fotografiei analogice poate fi totusi asociata cu momente memorabile cum ar fi caderea zidului din Berlin. Multi oameni, de exemplu, s-au indragostit de legendarul model Olympus OM-1 in timpul lansarii acestuia in 1973, si au inceput sa economiseasca bani pentru a-si achizitiona prima lor camera foto. Unii chiar datoreaza cele mai bune fotografii ale vietii lor unor tovarasi de incredere din acea perioada. Olympus C-AF pe de alta parte, o fost lansata in 1981 ca prima camera Olympus cu focalizare automata. Era dotata cu un mecanism unic de detectare automata a distantei.

Editii speciale pretioase

De-a lungul deceniilor, multe produse Olympus si-au castigat propriul statut de cult. Proiectat de Naoki Sakai, O-Product a fost lansat in 1988 intr-o editie limitata de 20,000 de bucati. Datorita corpului futurist din aluminiu, a devenit rapid un articol ravnit de colectionari. Ecru a fost dezvoltat trei ani mai tarziu de catre acelasi designer. Aceasta camera compacta de 35mm a impresionat prin abilitatile sale fotografice exceptionale si forma sa neconventionala.

“Adio” 35mm

Helen Sharman şi echipa ei

Lansarea seriei Olympus µ in 1991 a provocat valuri la randul ei. Aceste camere uimitoare stabilesc standarde tehnologice si sunt considerate cele mai fiabile si mai stilate.
Combinatia reusita de design si tehnologie le-a atras senzationala popularitate. Primul model, legendarul µ[mju:]-I, a fost vandut in incredibila cantitate de peste un milion de bucati in primul sau an pe piata.
Seria µ a contribuit la inceputul istoriei Olympus in spatiu. In 1991 Helen Sharman a calatorit in imponderabilitate insotita de populara camera µ la bordul navetei.
Una dintre seriile de camere cu cel mai mare succes din lume, familia µ rezistenta la apa, a inregistrat vanzari de peste 41.5 milioane de bucati. In fata unei asemenea expertize impunatoare in domeniul camerelor analogice, nostalgia este inevitabila. Totusi, cu asemenea perspective stralucitoare, ar fi ridicol sa ne agatam de trecut. Olympus va continua sa ramana devotat valorilor principale in anii urmatori. Camerele cu tehnologie inovativa, design superior si calitate optica-digitala de referinta, vor ramane insotitori excelenti in era digitala.

Revolutia digitala: 1996-2008


Odata cu apropierea noului mileniu, lumea a inceput sa experimenteze primele aspecte ale noii ere fotografice. Rapid, tehnologia digitala a revolutionat modul in care realizam, stocam, editam sau vizualizam fotografiile noastre. In 1996, in Europa, au fost vandute 100,000 camere digitale. In acelasi an Olympus a lansat prima camera digitala “consumer” cu un sistem complet de periferice compatibile.

Piata digitala creste cu pasi rapizi

Dupa jumatatea anilor ’90, nu trece niciun an fara ca o noutate tehnologica sa nu fie lansata pe piata, iar Olympus a ocupat intotdeauna un loc de frunte in acest curent inovator. In 1997, vanzarile de camere digitale au crescut in Europa la 350.000 si a fost lansata prima camera Olympus SLR. Pana la sfarsitul secolului 20, internetul devine de interes general iar era digitala se transforma in realitate.

Un nou secol de fotografie

Anul 2000 a fost marcat de vanzarea a 2 milioane de camere digitale in Europa, cu Olympus reconfirmand pozitia de lider pe piata europeana. O data cu sarbatorirea mileniului, Olympus introduce E-100RS, o camera de ultima generatie cu zoom 10x, stabilizator optic de imagine si un vizor electronic capabil sa fotografieze 15 cadre pe secunda. Segmentul camerelor digitale devenea predominant in piata, iar Olympus a deschis calea, in 2001, prin lansarea modelului C-4040 ZOOM cu obiectivul sau 1:1.8-2.6 cu zoom optic 3x.

Camerele digitale se extind la nivel global

Pana in Septembrie 2002 Olympus  vanduse deja 10 milioane de camere digitale, iar Standardul Four Thirds fusese lansat. Urmatorul an a marcat depasirea unui prag critic, deoarece, pentru prima data, vanzarile de camere digitale au egalat vanzarile de camere cu film, in timp ce, µ DIGITAL rezistent la apa continua sa inregistreze cresteri in vanzari devenind una dintre cele mai bine vandute serii de camere din toate timpurile. In continuare, Olympus introduce modelul D-SLR E-1 rezistent la stropire si i-a nastere revolutionarul sistem E-System bazat pe Standardul Four Thirds.
Trei ani mai tarziu Olympus lanseaza µ 720 SW – un µ TOUGH care era rezistent la apa pana la 3m si rezistent la zdrobirea prin apasare. Cand Olympus a lansat E-3 in 2007, acesta a castigat rapid reputatia unui D-SLR de incredere pentru fotografii profesionisti. A fost, de asemenea, un an bun pentru zoomul puternic, SP-550UZ Ultra Zoom a castigat piata cu un zoom de 18x.
Pana in 2008 fotografia a devenit cu adevarat digitala, prin vanzarea pe plan mondial a 44 milioane de camere compacte si a 3.7 milioane camere D-SLR.


Apoi Olympus anunta dezvoltarea unei inovatii tehnologice revolutionare care asigura aceeasi calitate ridicata a imaginii specifica Standardului Four Thirds intr-un corp aparat mult mai compact: Standardul Micro Four Thirds.
Fiti la curent cu informatiile care vor urma!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.