Lensbaby Composer

Lensbaby Composer, lansat cu ocazia Photokina 2008, este o varianta cu totul si cu totul noua, cu articulatie sferica si inel de focalizare. Distanta focala este de cca. 50mm, focalizarea se face manual, cu inel de focalizare lat, similar cu inelul de focalizare de pe obiectivele “normale”. Diafragmele sunt de fapt saibe cu diametru interior variabil, interschimbabile, de f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, si f/22. Sistemul de prindere al diafragmelor este unul magnetic. Distanta minima de focalizare este de cca. 46 cm.
O noutate o reprezinta si posibilitatea de a schimba sistemele optice, numit Optic Swap System: lentile duble, de 50mm, sticla cu tratament multistrat, identica cu cea folosita la Lensbaby 2.0 si Lensbaby 3G; o singura lentila, tot de 50mm, din sticla netratata, similara cu cea folosita la varianta originala, cu mentiunea ca la diafragma de f/2, Single Glas ofera o luminozitate de 2x mai mare decat Original Lensbaby; o lentila din plastic, tot de 50mm, cu focala fixa de f/2, ce ofera un blur si o difuzie maxima, oarecum identica cu camerele Holga sau Diana; the Pinhole/Zone Plate, o cupa optica cu o diafragma de f/177 pentru cei care iubesc acest gen. Se pot folosi filtre cu diametrul de 37mm. Capul obiectivului poate fi fixat in pozitia dorita prin rotirea inelului pozitionat imediat dupa montura.

Din punct de vedere constructiv, Lensbaby Composer se aseamana si mai mult cu un adevarat obiectiv, cu mijloc subtirel, “tras printr-un inel”. Inelul de fixare al pozitiei face zgomot la strangere, se simte frecarea de plastic pe plastic. Inelul de focalizare prezinta joc lateral, iar focalizarea nu se poate spune ca este tocmai lina. Pe primul plan sta insa placerea si creativitatea, nu constructia.
Focalizarea pe camerele foto cu factor de crop este mai dificila odata cu “inchiderea” diafragmei si necesita dexteritate si obisnuinta. Cu cat subiectul este mai aproape, cu atat scade si campul de profunzime, focalizarea devenind mai dificila (oarecum identic cu obiectivele macro de 50mm). Rezultatele insa vor fi pe masura.
Cele doua zile avute la dispozitie pentru a fotografia cu un exemplar Lensbaby Composer au fost insuficiente pentru a ma acomoda pe deplin cu modul de focalizarea manuala si cu modul de lucru. Daca se focalizeaza corect, obiectivul se dovedeste extrem de sharp (clar).
Asa cum am mai spus, nu este usor de lucrat cu un Lensbaby. Composer nu face nici el exceptie. Pe lumina buna, cu un vizor luminos si mare, nu este asa de dificil. Lucrurile se complica odata cu scaderea luminii, cu inchiderea diafragmei (pentru a putea lucra cu o diafragma de f/2.8 pe timp de zi, cu soare, este nevoie de timpi de expunere foarte mici, lucru care solicita obturatorul camerei, mai ales pe timp de iarna, la temperaturi scazute). Situatia se complica si mai mult la camerele cu vizor mic, mai putin luminos. Va trebuie un ochi bun si agilitate la utilizarea pentru portrete si la lucrul la distante mici.Impresia generala lasata de aceasta noua “jucarie” este extrem de placuta. Constructia este decenta, controlul focalizarii superior celorlalte modele Lensbaby. Ce imi lipseste insa este o fereastra sau un indicator pentru distanta, care sa ajute la focalizare.
Si inca ceva: datorita faptului ca Lensbaby Composer nu poate comunica cu camera, neavand contacte electrice, se poate lucra numai cu prioritate de diafragma sau mod complet manual (mai dificil in natura sau pe strada, unde conditiile de lumina se schimba rapid).
Nu este un obiectiv universal, pe placul tuturor, ci unul mai degraba exclusivist, pentru persoane creative, in cautare de acel ceva care sa scoata fotografia din tiparul obisnuit.
Claritatea este una de exceptie:

Crop:

Nu am observat aberatii cromatice. Poate din cauza colturilor foarte soft.
O ultima remarca: nu cred ca veti regreta achizitionarea unui astfel de obiectiv.

articol realizat de Sorin Voicu

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • […] deosebită faţă de produsele Lensbaby. Printre primele mele teste foto s-a numărat cel despre Lensbaby Composer. Pe vremea ceea nu exista mirrorless sau vizoare electronice. Focalizarea se făcea mai greu, mai […]

  • […] deosebită faţă de produsele Lensbaby. Printre primele mele teste foto s-a numărat cel despre Lensbaby Composer. Pe vremea ceea nu exista mirrorless sau vizoare electronice. Focalizarea se făcea mai greu, mai […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *