foto: Cristina Tinta

Lensbaby : ce este și cum se folosește?

Termenul Lensbaby face referire la o gamă de obiective manuale, care nu au procesor intern și nici contacte electronice care să asigure comunicarea dintre aparatul foto și obiectiv, astfel că focalizarea se face exclusiv manual. La fel și setarea diafragmei. La fel și expunerea (deși DSLR-urile moderne pot estima timpul de expunere destul de corect chiar dacă obiectivul nu comunica cu body-ul).
Caracteristica unică a obiectivelor Lensbaby constă în redarea unei zone de maximă claritate, înconjurată de o zonă din ce în ce mai neclară. Diametrul zonei în care fotografia este clară e determinat de diafragma folosită. Zona de claritate se poate mări sau micșora din diafragmă, astfel: o diafragma deschisă (ex 2.8) va asigura o zonă de claritate mai restrânsă față de o diafragmă închisă (ex f/8).

Prin  “îndoirea” obiectivului (la propriu), fotograful poate stabili unde se află zona de claritate din imagine, tot ce este situat în afara acesteia fiind într-o zonă de blur, cu un efect specific obiectivelor de acest tip.
Lensbaby a fost inventat de Craig Strong și patentat sub numele de “Lensbabies Flexible Lens Mounting System”, totul pornind de la ideea de a realiza, pe camerele digitale, imagini similare cu cele obținute cu celebrul aparat pe film “Holga”.

Cum se folosește Lensbaby?
Inițial poate părea complicat, dar nu e deloc așa. Trebuie doar să ții cont de câțiva pași simpli:

  • alege obiectivul adecvat aparatului pe care îl deții (există Lensbaby pentru diverse tipuri de monturi…Canon, Nikon, Olympus etc.)
  • verifică dacă ajustorul dioptric al vizorului este corect reglat
  • montează obiectivul Lensbaby pe aparat
  • pornește de la o diafragmă f/4 sau f/5,6 pentru a te obișnui cu manipularea planurilor de claritate
  • folosește-te de degetele de la ambele mâini pentru ajustarea planului de claritate
  • dupa ce ai realizat clarul pe subiectul de fotografiat, modificarea presiunii doar pe o parte a inelului obiectivului va determina focalizare pe planuri oblice in raport cu planul filmului

Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definiție și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *