Test Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX-DC HSM pentru Canon EOS

Foarte multi fotografi se sperie de super-angulare, pe motiv ca distorsioneaza. Si le evita, fara sa realizeze ca acestea sunt cele care ofera cele mai panoramice perspective, mai largi decat poate vedea ochiul uman. E adevarat ca ele distorsioneaza imaginea. Si ce daca, tocmai aici e frumusetea lor. O minte creativa poate folosi deformarile pentru a pune perspectivele in valoare. La un eveniment intr-o biserica ori intr-un spatiu restrans, aceste obiective sunt singurele care pot reda intreaga scena.

Super-angularele au micile lor secrete in utilizare. Trebuie sa fi mult mai aproape de subiect, decat cu un obiectiv normal, pentru ca numai asa il scoti in evidenta. Multi procedeaza invers, crezand ca astfel cuprind mai mult. Daca vrei sa controlezi deformarile ori sa le faci simetrice si cat mai reduse, e recomandabil sa te plasezi, pe cat posibil, la mijlocul inaltimii imaginii. Puse in practica, aceste doua reguli de baza la super-angulare te pot face sa-ti reconsideri o parere preconceputa despre deformare.

SIGMA 10-20 mm f4-5.6 EX DC-HSM este un obiectiv ultra-wide (echivalent 16-32 mm pentru un aparat full-frame) dedicat doar aparatelor cu coeficient de multiplicare x1.6 (Canon 350D, 400D, 450D, 30D, 40D, 50D). Este un obiectiv admirabil lucrat, compact, cu o calitate a materialelor excelenta. Numai de bine despre constructia acestui obiectiv din gama de varf a producatorului Sigma. Motorul este ultrasilentios. Focuseaza foarte rapid si in interiorul obiectivului, astfel incat nu roteste filtrele de 77 mm pe care le accepta. E foarte placut la atingere, o placere sa lucrezi cu el. Vine impreuna cu o gentuta din material impermeabil, ce poate fi agatata la centura si parasolar in forma de petale.
Este un obiectiv foarte clar. De-a dreptul taios. Cu un camp de profunzime respectabil. Se poate lucra in macro cu el la distante sub 10 cm. Desi porneste de la diafragma maxima f4, nu lasa deloc impresia unui obiectiv cu luminozitate scazuta. Reda foarte bine culorile. In anumite situatii imprima o foarte usoara tenta albastruie imaginilor, probabil din cauza aberatiilor cromatice date de lentile.
Ca orice super-wide si Sigma 10-20 mm deformeaza. La 10 mm trage foarte tare de colturile cadrului, in timp ce pe tot centrul imaginii, de la stanga la dreapta, reuseste sa comprime inaltimile obiectelor. Ciudata distorsiune, deoarece ii lipseste uniformitatea. La 10 mm, capetele persoanelor apar turtit-ovale pe centru. Totul devine turtit, in timp ce colturile fug. Nu mi-a placut deloc acest mod de deformare. As fi preferat mai degraba o distorsionare uniforma, gen fisheye, care trage de obiecte, nu le comprima. Pe intervalul 15-20 mm turtirea dispare iar imaginea nu mai poate atrage critici despre deformare.

Test la 10 mm (distorsiuni foarte pronuntate pe colturi):

Test la 20 mm (distorsiunile sunt mult mai bine controlate):

Concluzie

Un ultra-wide extrem de bine construit, foarte clar, dar caruia nu ii dau nota maxima, intrucat exact pe intervalul de cel mai mare interes 10-14 distorsioneaza neuniform.

Realizat de Razvan Savaliuc

Echipament utilizat:
[products ids=2304322]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Imi place la nebunie siteul asta, tot la mai multe articole!

  • Imi place la nebunie blog-ul asta, tot la mai multe articole!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.