Olympus în inima pământului – Salina Turda

Postat de: F64 F64

Din ce lume? Din inima pământului, în Salina Turda, Diana a venit și de această dată cu povești fotografice faine, tot alături de Olympus E-M1 mark II. 

Din ce lume atemporal s-au integrat în inima și plămânii pământului, misterioase și solemne portrete, chipuri bizare ce defilează fantasmagoric?
Par încremeniți și demni, iar văzduhul parcă îți vorbește despre rigoarea prin care trecem mereu spre infinit. Nimic nu le tulbură apartenența.

Pe măsură ce aprofundez expresivitatea chipurilor ce oglindesc ghizi lăuntrici, monștri sacri, mă simt mai aproape de acesată lume subterană populată utopic.

Inventez un gând imaginar că nu suntem singuri și nimic nu e pierdut. Amprentele ne deconspiră.

Întregul ansamblu ce zugrăvea natural paleta imaculată a albului salinar mi-a conferit posibilitatea să modelez idei inghețate și chipuri abstracte din universuri intercalate.

Te invit într-o călătorie artistică fotografică cu o infățisare spațială.

Din dorința de a-mi testa noul aparat Olympus E-M1 mark II în cât mai multe condiții, am ajuns de pe culmile munților Himalaya, în adâncimile salinei din Turda, în Durgau-Valea Sărată, județul Cluj.

Aici am putut testa plaja dinamică superbă a camerei, stabilizarea fabuloasă și un obiectiv senzational de 8mm cu f/1.8.

Am înțeles ce capabilități mari are Olympusul în lumină slabă, atunci când datorită stabilizării interne nu ești nevoit să folosesti trepied, la valori ISO mai mici, în așa fel încât să nu pierzi masiv DR, culoare și detalii. Optica fabuloasă a fiseye-ului îți permite să păstrezi un ISO mic la f/1.8 rezultând în detalii și un focus bun.

Pentru acest cadru am folosit Custom Self-Timer (1s, x3 și 0.5s) care mi-a permis să țin trepiedul în mână cu camera atașată într-un unghi pe care nu-l puteam accesa. După regula reciprocității ar fi trebuit să am un timp de expunere de 1/8, dar cu stabilizarea internă am reușit în timpi mai scurți.

Această cameră are o rezoluție de 20.4 megapixeli, dar este ajutată de o funcție revoluționară care îți dă posibilitatea de a obține fotografii de 80mpix în format RAW și 50mpix Jpeg când activez funcția HighRes.  Având oarecum o lumină slabă în salină, am observat că folosind funcția HiRes zgomotul este redus cu aproximativ 1.5 trepte.