Godox for the win: AD600BM Depășește așteptările

Postat de: F64 F64

Recent am avut ocazia de a testa acest AD600BM datorită faptului că-mi doream să-l achiziționez si astfel am zis să vad de ce este în stare acest produs.

Personal mi s-a părut super simplu de setat, în special dacă ești obișnuit cu alte produse Godox din sistemul X, care sunt similare din punctul de vedere al operării. Eu fiind pe Sony de când Sony s-a apucat de fotografie, l-am folosit cu un X1T-S ca și Trigger, dar el merge și cu X1T-N și X1T-C ( Nikon, Canon). Systemul X este singurul care are încorporat în body (chiar și la cele mai mici flash-uri) un receiver care funcționează multi brand.

L-am avut două zile la dispoziție și că să-l testez „ca lumea” am planificat un Shooting cu cel mai bun Tenisman la ora actuală în România, cu antrenorul lui pe terenul de Tenis.

Ideal ar fi fost să putem face shooting-ul fie dimineața, fie seara (golden hours), dar evident că viața nu se poate planifica mereu cum vrem noi, ci cum vrea clientul. Dacă stapânești lumina, stăpânești rezultatul final. Condțiile pentru această ședință foto ar fi fost de evitat aproape pentru orice fotograf: în jur de ora 12 ziua, cu un soare extrem de puternic (am făcut insolație) și o caldură de te termina pe loc.

În aceste condiții dansul mai întai și-a terminat antrenamentul și apoi am trecut noi la treabă. Știam exact ce voiam să prind și cum (am jucat și eu la un nivel respectabil) și știam să-l instruiesc pe antrenorul lui ce să facă.

Am avut la mine camera Sony a77II cu un Tamron 70-200 F2.8 USD, Godox X1T-S, grip cu două baterii, și Acest Godox AD600BM cu o baterie încarcată full. Pe cutie scrie: 500 Full power pops.

În condițiile de mai sus chiar am tras vreo 60-70 de cadre cu flash-ul la full power. Aveam nevoie de această putere ca să iasă treaba. AD600 nu vine cu un reflector, așadar pe acela l-am achiziționat separat, deoarece nu aveau un reflector pentru teste disponibil când am ridicat eu Godox-ul.

Am încercat să subexpun puțin ambientul ca să pot să vin cu flash-ul pe subject. AD600BM a făcut față cu brio, asistentul chinuindu-se puțin cu greutatea lui. Pentru orice altceva aș fi folosit un stand, dar în acest caz totul a fost 100% manual, inclusiv asistentul care alerga împreuna cu subiectul, încercând sa-și păstreze distanța optimă și unghiul pe care mi-l doream eu.

godox
(c) Alex Candea

Fiind la full power, Godox-ul părea să aibă un recycle de vreo 2 sec, în linie cu specificațiile producătorului, așadar pentru fiecare cadru reușit aveam nevoie de vreo 3 încarcări maxime ca să prind fix mișcarea pe care o voiam eu. La un moment dat ventilatorul din Strobe s-a auzit, dar n-a dat semne de încetinire sau supraîncingere.

A doua zi am fost tot pe terenul de tenis, de data aceasta cu pregătire fizică pentru sportivul nostru cu renume internațional. Între cele două sesiuni n-am încărcat flash-ul și astfel contorul era cam la 70 de cadre. Am tras cred vreo 900 de cadre în a doua zi, dar de data asta lumina era mai permisivă, fiind pe la ora 15 și ușor înorat. Full power era extrem de puternic în aceste condiții.

Am coborât puterea cam pe la 1/8. La această setare recycle time era instant (cam de la 1/4 mi s-a părut instant) și am tras în rafale de 8 FPS cu AF, iar în full manual (în general nu folosesc TTL, decât cu on camera flash uneori, adică speedlites). Aici de câteva ori Godox-ul a dat semne de încingere serioasă, arăta un simbol de heat, și când apărea, îi dădeam câteva minute să-si revină dupa care îi dădeam bice din nou. A declanșat în 99.9% din cazuri deși am văzut câteva în care nu era încă pregatit. Mi s-a părut însă că aparatul și flash-ul se sincronizează. Astfel, dacă flash-ul nu era pregătit camera îl așteapta puțin.

Mă declar extrem de mulțumit de AD600BM și îl achiziționez îndată ce F64 îl va avea pe stoc. Este fenomenal că la acest preț îți poți achiziționa un Strobe atât de puternic pe care să îl mai poți folosi și cu „prietenii” de pe alte sisteme.

Unii au spus că Godox n-are cum să fie la fel de bun ca Elinchrom sau Profoto și evident că cele două mărci sunt în cu totul altă ligă ca și renume, bani, dar și mărime și greutate. Nu cred că au ei ceva la ora actuală atât de mișto ca acest AD600BM și atât de portabil, cu o baterie atașată în spatele strobe-ului care să aibă performanțe egale ca și putere.  Build quality-ul mi s-a părut extrem de ok și versatil, fiind destul de manevrabil.  Eu personal nu sunt snob, mu mă iau după păreri sau povești, testez ceva singur și ajung la propriile concluzii, care în cazul acestui Godox nu pot fi decât: 5 stele, excelent A+ (cel mai bun din clasa sa).

Nu are egal la preț și nici la performanță în banii aceștia.  Fiabilitatea rămâne să se dovedească în timp, dar am citit mult și bine pareri de la alți profesioniști și am ajuns la concluzia că, și pe partea de fiabilitate, Godox este top-notch.  Ce ți-ai putea dori mai mult decât acest Godox? Eu nimic, tocmai de aceea mi-l și cumpăr cu prima ocazie.

Fotografii și articol de Alex Candea.


Save
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top