Ce ar trebui să știi despre trepiedul tău foto

Trepiedul este un suport cu trei picioare pentru camera ta. Dacă sună așa simplu, de ce este totuși piața plină de atâtea opțiuni când ele arată aproape la fel și sunt facute cu același scop? De ce nu ar fi potrivit orice trepied pentru mine? De ce unele sunt ieftine, iar altele chiar mai scumpe decât camera foto?

În acest articol vom discuta în special despre trepiedele folosite în fotografie.

Scopul principal al unui trepied este să mențină camera fixă – fară nicio mișcare sau vibrație. Cu toate acestea, trepiedul nu este un accesoriu atât de simplu pe cât pare. Chiar dacă arată la fel: trei picioare și o parte unde se prinde camera – există foarte multe brand-uri, tipuri, iar unele se diferențiază strict în funcție de preferințele personale, cum ar fi culoarea, în timp ce altele se diferențiază în funcție de necesitățile noastre.

Dacă tu consideri că stăpânești bine acest accesoriu foto poți intra pe pagina noastră pentru a alege unul din multele modele disponibile. Dar dacă vrei să afli mai multe detalii le poți gasi în continuarea articolului.

Parțile componente

trepiedul

Toate trepiedele pot fi împărțite în componente de bază care vin în forme și mărimi diferite. Toate au scopul suprem de a stabiliza cât mai bine camera foto. Mai jos poți vedea o imagine cu fiecare parte a unui trepied.

Elementele sunt:

  • Placuță quick-release
  • Cap bilă
  • Blocare coloană centrală
  • Coloană centrală
  • Articulații multi-angle ale picioarelor
  • Blocare a picioarelor
  • Cârlig pentru greutăți
  • Piciorul trepiedului

Voi prezenta mai departe fiecare componentă în parte, de la cap la picioare și voi discuta despre posibilele tipuri în funcție de trepied.

#1 Capul

Există câteva tipuri diferite, dar scopul lor principal este de a putea atașa camera foto, de a permite orientarea camerei așa cum dorești și de a oferi stabilitate.

Capul 3-way este unul dintre cele mai des întalnite capuri. Este ușor de recunoscut deoarece are trei joncțiuni de control ce îți permite să miști aparatul foto pe fiecare axă în parte: verticală, orizontală și să faci “panning” (mișcare panoramică). Acționarea se face simplu prin învârtirea unuia dintre mânere pentru a-l elibera și a facilita mișcarea. După îl poți repoziționa în unghiul dorit, apoi il poți bloca iar, pentru stabilitate. Avantajul unui cap de acest tip este că poți avea mișcări precise și simplu de realizat. Dezavantajul este însă mărimea – e destul de voluminos, mai ales din cauza mânerelor, și asta îl face cumva neatractiv pentru vacanța de vară, de exemplu.

De obicei sunt folosite pentru realizarea de peisaje, fotografie de studio și macro. Oricum, ușurința de utilizare și poziționare îl face capabil să te ajute să realizezi orice tip de imagine.

Capul de tip bilă este relativ nou apărut pe piață, comparativ cu celelalte modele. Design-ul este simplu – o bilă prinsă într-o carcasă care se poate bloca cu ajutorul unui buton de reglare. Când acest buton este deschis, bila se miscă liberă, iar când ajungi în poziția dorită, îl inchizi și blochezi camera. Unele capete au mai multe butoane de reglare – pot spre exemplu să controleze mișcarea de panning. Pentru așezarea aparatului foto în poziția portret (90 de grade), unele capete au una sau mai multe spații special concepute în carcasa unde stă bila.

tipuri de trepied

Avantajul capetelor bilă este că sunt de dimensiuni reduse comparativ cu cele 3-way și foarte ușor de folosit. Se poate regla imediat, în aproape orice unghi dorim și astfel poate fi folosit pentru orice tip de fotografie. Dezavantajul este că nu este atât de precis precum unul 3-way.

Capul tip “pistol” este o versiune a capului bilă, dar în loc să aibă buton de reglare are un trăgaci care, atunci când se apasă eliberează bila și poți repoziționa aparatul.

Avantajul este că poate fi extrem de rapid ajustat. Dezavantajul este că în general acceptă greutăți mai reduse ale camerei. Cel mai des este folosit pentru fotografia wild-life sau îl mai folosesc cei care participă la evenimentele sportive.

Capul de acționare cu roți zimțate este o versiune a capului 3-way, dar are avantajul că permite ajustări foarte fine și precise. Dezavantajul este că sunt grele, complexe și cu o viteză relativ mică la repoziționare. Este des folosit de fotografii urbaniști (arhitectură) si de către oricine are nevoie de ajustări precise.

Capul Gimbal este destinat exclusiv fotografilor care folosesc obiective de dimensiuni foarte mari. Din cauza dezechilibrului dintre cameră și lentilele folosite, prinderea se face direct de montura de trepied a obiectivului. Este conceput să permită poziționări rapide ale camerei, în ciuda greutății folosite. Asta în special atunci când se urmăresc subiecte rapide. Când este reglat corect, camera ramâne într-o poziție stabilă și atunci când nu este ținută de fotograf. Gimbal-ul este mare și greu, dar e singura soluție atunci când se folosesc obiective de dimensiuni mari. Este folosit în fotografia de sport și wild-life, dar nu este foarte folositor în alte tipuri de fotografie.

#2 Blocarea pe mai multe unghiuri

trepiedul

Multe trepiede au posibilitatea de a-și ajusta poziția picioarelor pe mai multe unghiuri.

Asta înseamnă că poți scădea înălțimea trepiedului prin lărgirea unghiului sau poți amplasa trepiedul pe porțiuni de teren denivelar și în același timp să menții linia orizontului dreaptă. Unele trepiede permit coborârea punctului de fotografiere până aproape de nivelul solului sau pot da picioarele “peste cap” cu scopul de a face trepiedul și mai mic pentru transport.

Mecanismele de blocare fac în așa fel încat să ne ajute să blocam fiecare picior individual la unghiul pe care ni-l dorim și pe care îl permite trepiedul.

#3 Coloana centrală

Îți permite să ai o înălțime a trepiedului mai mare decât ceea ce oferă lungimea picioarelor. Unele coloane se pot întoarce invers pentru posibilitatea de macro sau atunci când vrem să fotografiem de la nivelul solului. De multe ori, aceste coloane au în partea de jos un cârlig de prindere unde se pot pune greutăți pentru a oferi o stabilitate și mai bună trepiedului.

Tips: E foarte util și atunci când nu ai unde pune geanta foto.

#4 Bratele laterale

Se pot atașa trepiedului atunci când vrei să folosești două camere sau o cameră și diferite accesorii (bliț, lămpi lumină sau orice altceva consideri că ai nevoie). Îți permite să orientezi camera în jos și sunt ideale pentru fotografia macro, fotografierea unor subiecte aflate pe o masa și multe altele.

#5 Picioarele

trepiedul

Este de bun simț să spunem că toate trepiedele au picioare, chiar trei. Dar sunt și aici mai multe modele în funcție de cum sunt construite și cum funcționează.

  • Secțiunile – majoritatea trepiedelor au picioare telescopice formate din mai multe secțiuni. Cu cât au mai multe cu atât trepiedul va fi mai scurt atunci când este strâns. Reversul medaliei este că dacă vor fi mai multe secțiuni și stabilitatea va fi mai mică. Tips: daca nu este necesar, nu extindeti si sectiunea de la baza. Stabilitatea va fi sporita.
  • Materialele – sunt două materiale de bază din care se fac majoritatea trepiedelor: aluminiu și carbon, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Aluminiul are un raport bun rezistență-greutate proprie, sunt durabile cele construite din acest material și au cost redus. Dezavantajul este că sunt foarte reci atunci când este frig afară și sunt corozive. Carbonul elimină foarte bine vibrațiile, un raport foarte bun rezistența-greutate proprie și nu este coroziv. Dezavantajele sunt că nu au duritate în caz de impact și sunt scumpe.

Bineînțeles că există și alte materiale cum ar fi clasicul plastic, oțel etc. Pentru a evita reacția la rece, în special a trepiedelor de aluminiu. Unii producători “îmbracă” picioarele cu material sau burete.

#6 Blocarea picioarelor

Fiecare trepied cu secțiuni are un sistem de blocare al picioarelor pentru a nu se extinde atunci când îl transporți sau să nu se strângă atunci cand îl folosești. Sunt două tipuri de prindere, cele cu cleme și cele rotunde. Prinderile cu cleme sunt rapide și ușor de folosit, dar nu protejează foarte bine joncțiunile (apa, impedimente), se pot slăbi în timp (Tips: alege un model care se poate strânge ulterior cu un imbus) sau se pot bloca din cauza nisipului, noroi, etc. Cele rotunde protejează mai bine, dar pot părea mai greu de folosit pentru unii. De asemnea, aceste prinderi condiționează și forma picioarelor, ele fiind inevitabil rotunde.

#7 Talpa picioarelor

fotografia de peisaj

Poate fi simplă sau de cauciuc, iar unele modele au un crampor retractabil. La unele modele, acestea se pot schimba și astfel se alege modelul potrivit în funcție de suprafață pe care este așezat trepiedul (podea, pământ, gheată etc).

#8 Placuțele quick-release

Înainte fotografii erau nevoiți să învârtă pur și simplu camera pe șurubul de ¼ de pe trepied. Acum este foarte simplu să detașezi camera de pe capul trepiedului prin simpla eliberării a plăcuței de prindere. Dezavantajul este că sunt frecvente cazurile în care aceasta se pierde. Există plăcuța de schimb, însă sistemele sunt foarte variate, chiar și în cadrul aceluiași brand și clasă, și e posibil să cauți o perioadă modelul care te interesează. Cele mai comune sunt cele de tip Arca.

#9 Bulele de nivel

Folosite pentru a îndrepta camera, erau înainte o raritate, iar acum se găsesc foarte des pe multe modele de trepiede și e posibil ca în viitorul apropiat să nu mai fie utile deoarece majoritatea camerelor apărute în ultima perioadă au această funcție încorporată.

#10 Huse de transport

Trepiedele sunt unelte și trebuie folosite ca atare. Iar cu cât le vei folosi mai mult, cu atât vor aduna zgârieturi și lovituri, dar le poți proteja și extinde viața (sau măcar aspectul de nou) cu ajutorul huselor de transport. Multe companii oferă aceasta husa la pachet, dar nu toate (Tips: interesează-te la achiziție dacă aceasta este inclusa în pachet sau dacă poți lua în considerare achiziția uneia potrivite).

#11 Mini-trepiedele

Sunt o categorie aparte de trepiede de dimensiuni foarte mici, dar să nu te lași păcălit! Există multe modele ce pot susține aparate DSLR cu obiective mari (Pixi Evo).

În concluzie, un trepied poate reprezenta o investiție pentru întreaga ta carieră fotografică. Dacă începi prin a cumpăra un trepied de slabă calitate, vei simții nevoia unui upgrade în scurt timp. Dacă ulterior vei lua ceva un pic mai bun, iar tu vei evolua și echipamentul tău își va modifica dimensiunea, vei vrea să îl schimbi și pe acesta. Curând îți vei da seamă ca ai cheltuit mai mult timp, bani și nervi (unul dintre cele mai frustrante lucruri în fotografie este utilizarea unui trepied instabil) cu trepiedele achiziționate înainte, comparativ cu cât ai achita pe unul de calitate superioară. Dacă iei în serios o carieră fotografică, ia în serios și alegerea unui trepied.

În cazul în care sunt lucruri pe care le-am omis sau vrei informații suplimentar,  lasă-mi un comentariu și voi reveni în cel mai scurt timp.

Un articol de Alex Frusina.

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Da ! acum stiu ce rost are acel carlig de pe teava centrala a trepiedului,o sa-l numesc '' priza de pamant ''

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.