Luna trecută, prin amabilitatea celor de la F64, am testat obiectivul Sony 20mm f/2.8 pe un Sony A7. Din păcate Sony nu produce obiective pancake pentru full frame-urile din seria A7. Nu știu care este motivația companiei pentru această omisiune dar, cred că dacă ar exista un obiectiv „mini” pentru camerele full frame, acest lucru ar fi un avantaj. Că doar alegi un mirrorless pentru avantajele de a fi mic. Atunci de ce nu ar fi și obiectivele mici și ușoare?

Probabil că mulți fotografi își pun întrebarea dacă un obiectiv Sony E-mount poate fi folosit doar cu o camera APS-C sau poate fi montat și pe un aparat cu sensor full-frame. Probabil și mai puțini au încercat acest lucru.

Nu e o idee prea bună să folosești un obiectiv crop pe o camera full frame, dar Sony are opțiunea aceasta.  Pentru a profita de senzorul tău full-frame ar trebui să utilizezi obiective Sony FE-mount. Obiectivele E-mount funcționează, se potrivesc fizic dar, deoarece sunt concepute pentru a fi utilizate cu un senzor APS-C, imaginea finală nu va „umple” întregul cadru.

În acest caz Sony A7 oferă trei opțiuni pentru APS-C mode: Off, Auto și On. Ca urmare, ai posibilitatea de a alege una dintre următoarele două variante: a face crop (modul Auto sau On) sau a nu face crop (modul Off).

 • Dacă alegi a nu face crop și a utiliza întregul sensor, acest lucru va duce la o vignetare puternică a imaginii.
 • Dacă alegi ca imaginea să fie „decupată”, rezoluția va scadea la 10 megapixeli, iar focala echivalentă va crește de 1,5X. Grea decizie, nu-i așa?

Desigur că vignetarea e o problemă de gust și unii fotografi nu sunt deranjați, ba chiar o preferă în fotografiile lor. Dar având în vedere că această vignetare este de fapt „un cerc” întunecat, negru absolut am preferat să nu folosesc opțiunea oferită de Sony de a folosi APS-C mode Off.

După o săptămână de folosire a obiectivului Sony F2.8 20mm montat pe Sony A7 pot spune că obiectivul poate fi utilizat astfel. Cu avantaje și dezavantaje, desigur. Dacă despre dezavantaje am menționat mai sus, trebuie să spun și care sunt avantajele.

Principalul avantaj, caracteristic oricărui obiectiv pancake este dimensiunea. Sony F2.8 20mm este ultra-ușor (70 de grame) și foarte mic (lumgimea de 2 cm). Împreună cu aparatul îți intră fără efort în buzunar. Și e un motiv bun – zic eu – pentru cineva care dorește să fotografieze cât mai aproape de subiect și să fie nu invadeze agresiv intimitatea acestuia.

În plus, obiectivul Sony F2.8 20mm este sharp, luminos (deschiderea maximă a diafragmei fiind de 2,8), are o  focalizare bună și rapidă, care mi-a permis să nu ratez subiectul. De asemenea, deși aspectul unui obiectiv nu contează prea mult pentru mine, trebuie să remarc că acest obiect m-a impresionat și prin finisaj, prin design-ul său minimalist asociat senzației de robustețe.

Având în vedere că cel mai des fotografiez strada și că acest fapt implică o dinamică mare, focalizarea rapidă mi-a permis să nu ratez subiectul. Excepțiile au fost doar atunci când am căutat focalizarea la distanțe foarte apropiate.

În ceea ce privește calitatea imaginii, fiind primul obiectiv Sony folosit, nu am termen de comparație cu alte obiective Sony. Dar raportat la ceea ce îmi doresc eu de la o fotografie, pot spune că sunt mulțumită. Poate că cea mai puternică calitate cu privire la acest obiectiv este redarea culorilor.

Bokeh-ul nu pot spune că e excelent, dar separarea subiectului de fundal la o deschidere a diafragmei de 4 și chiar de 9 este bună.

Focalizarea minimă fiind la 20 cm de planul senzorului, obiectivul este perfect pentru fotografierea în spații înguste, a unor subiecte aflate aproape sau chiar a unor detalii macro.

Claritatea este bună, chiar și la f de 2,8 sau 3,5 în condiții de luminozitate foarte scăzută.

review sony 20mm

Setari: f/2.8, ISO4000, 1/20

sony 20mm

Setari: f/3.5, ISO4000, 1/100

Obiectivul Sony 20mm F2.8, chiar dacă nu este foarte wide (focala de 20 mm devine 30 mm în varianta APS-C mode On), nu și-a ratat misiunea nici la fotografia de peisaj.

Contrastul bun mi-a permis să prelucrez fotografiile și monocrom, cu un impact destul de mare.

Aplicabilitate/utilitate Sony 20mm f/2.8

Obiectivul poate fi folosit cu succes pentru:

 • fotografie de stradă, instantanee, în condiții de luminozitate scăzută
 • fotografie jurnalistică, reportaj, eveniment
 • fotografie de peisaj
 • filmat (având în vedere focalizarea silențioasă)

Mai puțin util pentru:

 • cei care se simt incomod să se apropie de subiect
 • cei care caută o separare între subiect și fundal mai pronunțată (un bokeh mult mai generos)

CONCLUZII despre Sony 20mm f/2.8

Avantaje:

 •  luminos, diafragma maxima de f / 2.8
 • focalizare rapidă, silențioasă
 • contrast, claritate bune
 • focala 20 mm (30mm echivalent în format 135) potrivită pentru majoritatea situațiilor
 • dimensiuni reduse (20,4 mm, 69 de grame)
 • design compact, robust

Dezavantaje:

 • vignetarea în APS-C mode Off, necorectabilă deoarece nu e doar o întunecare la colțuri, ci o lipsă totală, nerecuperabilă a informației
 • scăderea rezoluției fotografiei de la 24,3 Mpx la 10 megapixeli în APS-C mode On

S-ar putea să te intereseze și:

Un articol și fotografii de Dana Corina Popescu.


Produse

Sony SEL20F28.AE 20mm F/2.8

Sony SEL20F28.AE 20mm F/2.8

in stoc
16850lei

Sony SEL20F28 20mm f/2.8 este un obiectiv de tip pancake, ideal pentru pentru fotografii ce doresc un obiectiv foarte compact, usor si foarte versatil pentru diferite situatii de fotografiere precum p....

Vezi detalii