Test Canon 80D: 24Mpx, 45 pct de focus, touchscreen, Wi-Fi si GPS

Postat de: Calin Stan Calin Stan

Evolutie sau revolutie? Recunosc ca noul Canon 80D m-a surprins in mod placut din mai multe puncte de vedere. Si, chiar daca trebuie sa spun inca de la inceput ca am fost si sunt un fan al seriei xxD de la Canon (eu avand chiar un aparat de suflet din aceasta gama, un 50D), cel mai nou venit isi depaseste conditia. Ma pregateam sa testez un aparat mid-level bun, dar am primit ceva mai mult!

Canon 80D, pe scurt:

Canon 80D este asemanator din punct de vedere al designului bodyului cu generatia anterioara, dar este construit in jurul unui senzor CMOS APS-C reproiectat, capabil sa inregistreze imagini statice la o rezolutie de 24Mpx (fata de 20Mpx la Canon 70D, este un ‘salt’ important).

Nu doar senzorul a fost actualizat, la standardele actuale, as putea spune. Acum aparatul include un modul AF mai performant, care are 45 de puncte de focus, toate de tip ‘cruce’.

Punctul central de focus este capabil sa faca punerea la punct in bezna aproape totala, pana la -3EV.

Poate inregistra imagini in rafala cu pana la 7 cadre pe secunda, cu AF activ, iar sistemul Dual Pixel AF (DAF) a fost si el imbunatatit, oferint acum focalizare automata continua in modul Live View.

Ecranul LCD este rabatabil (lateral) si sensibil la atingere iar vizorul optic ofera o acoperire 100% a cadrului. Vine cu Wi-Fi, NFC ca si “dotari standard”, iar autonomia acumulatorului depaseste 1.000 de cadre, in practica.

Echipamentul de test: Canon 80D body cu obiectivele Canon 18-135mm f/3.5-5.6 STM si 70-200mm f/4L USM. Fotografiile din acest articol sunt neprelucrate, cu exceptia unor reincadrari (crop) in cazul imaginilor de la showul aviatic. Toate imaginile au datele de EXIF, deci le puteti salva si studia.

Constructie si utilizare

Primul aspect care iese in evidenta atunci cand iei contact prima data cu noul Canon 80D este, bineinteles, bodyul. Desi asemanator ca si forma si amplasare a butoanelor cu cel al generatiei anterioare, Canon 80D este mai solid, mai robust si – fara sa exagerez – iti da senzatia de aparat din gama profesionala. Se apropie de feeling-ul oferit de bodyul lui Canon 7D Mark II, iar acesta nu este singurul punct comun intre cele doua, dupa cum veti vedea pe parcursul acestui test. Este, pentru prima data dupa multi ani, la fel de solid precum era Canon 50D, pentru cei care l-au folosit si isi mai aduc aminte…

dslr Canon

In partea de sus, langa declansator, se regaseste ecranul LCD ce ofera informatiile de baza despre expunere si modul de fotografiere. Din pacate, este acelasi ecran ca si la generatia anterioara, asadar constat si acum lipsa informatiei despre White Balance aici.

apart dslr canon

Butonul pentru selectarea modului de focalizare se afla si el la locul lui, langa declansator, iar rotita de selectie a modurilor de fotografie are, in continuare, sistemul de blocare/deblocare cu click/clack cu care suntem obisnuiti de Canon. Remarc aici aparitia a doua moduri Custom (C1 si C2) pe rotita de selectie, ceea ce inseamna ca acum putem salva doua seturi de setari diferite inloc de unul, pentru a trece rapid de la un stil de shooting la altul.

reiew 80D

Pe spate se afla ecranul LCD rabatabil lateral, sensibil la atingere. Asta inseamna ca toate operatiunile si setarile se pot face doar prin atingerea ecranului, iar in modul Live View selectarea zonei de focus se face prin indicarea (atingerea) ei cu degetul, pe ecran. Extrem de folositor, mai ales pentru cei care vor folosi 80D-ul pentru inregistrare video.

Canon 80D

Ecranul LCD poate fi rabatat spre stanga (lateral) si rotit pana la 180°. Este foarte util, de exemplu, atunci cand se fotografiaza sau filmeaza de pe un trepied sau din unghiuri greu accesibile. Pentru protectie, ecranul poate fi intors cu LCD-ul spre carcasa (vezi foto sus). Tot pe spatele aparatului se observa cateva diferente din punct de vedere al amplasarii butoanelor, in comparatie cu modelul anterior, dar butoanele noului 80D sunt usor accesibile si pozitionate suficient de ergonomic chiar si pentru fotografii cu maini mari.

Canon 80D

In partea lateala-dreapta a aparatului se afla slotul pentru carduri de tip SD/SDHC/SDXC. Doar unul, nu doua, fapt care ne reaminteste totusi ca avem in fata un aparat din gama mid-level si nu unul profesional. In partea opusa se afla capacele de acces la conectori, Canon 80D fiind extrem de bine dotat la acest captiol: pe langa Wi-Fi (cu NFC) si GPS-ul disponibil prin accesoriul GP-E2, aparatul are si urmatorii conectori fizici: HDMI, A/V digital, USB 2.0, declansator extern (pe fir), casti (audio out) si microfon (audio in).

Canon 80D

In partea de jos se afla clasicul capac al acumulatorului si filetul standard pentru trepied, chiar nimic deosebit la acest captiol. Conectorii pentru grip se afla, ca si pana acum, in interiorul locasului pentru acumulator.

80D

Calitatea imaginilor, masurarea expunerii si temperatura de culoare

Senzor nou, reproiectat, si o rezolutie cu 20% mai mare decat cea a predecesorului sau. Cu asta se lauda Canon 80D si are si de ce. Noul senzor ofera, asa cum era de asteptat, mai mult detalii, mai ales la valori ISO decente. Dar, impreuna cu procesorul de imagine DIGIC 6, aparatul este capabil sa inregistreze si imagini la valori ISO ridicate cu un nivel al zgomotului de imagine foarte bine controlat. Daca vorbim de fotografii in format JPEG, direct din aparat, pot sa spun ca si la ISO 6.400 le veti putea utiliza fara nici un fel de probleme pentru afisare pe ecran sau printuri pana la A3.

Iata un set de fotografii de noapte, realizate la ISO 3.200 – 6.400 cu Canon 80D: