Fie că ai deja un aparat foto sau plănuiești să îți cumperi unul, nu uita să ai în vedere și acele accesorii care sunt de nelipsit din trusa unui fotograf, indiferent că te ajută la transport, ușurință în utilizare și obtinerea de rezultate mai bune în fotografie sau la întreținerea aparatului și obiectivelor pe  care le deții.

Iată mai jos câteva accesorii foto de care e bine să ții cont în cazul în care ai sau urmează să deții un aparat foto:

Accesorii pentru transport

Geanta foto/rucsacul

Geanta te ajută să transporți mai ușor aparatura foto și, mai mult, o va proteja de intemperii sau posibile accidente. La F64 vei găsi cu siguranță geanta dorită și poate n-ar strica în alegerea ei să privești în perspectivă, dacă plănuiești să achiziționezi și alt echipament (alt obiectiv, un bliț etc.), astfel încât totul să poată fi ținut la un loc.

Iar dacă ești pasionat de fotografie de natură, rucsacul este probabil cea mai bună alegere, permințându-ți să transporți și o haină suplimentară sau alte lucruri necesare, plus ca majoritatea au și un suport de care îți poți prinde trepiedul.

Fotografiezi pe stradă și nu vrei să cari prea multe? Soluții există și dacă îți dorești să rămâi copact, întrucât ai putea opta pentru un tocîn care să încapă aparatul, un obiectiv și cardul/bateria de rezervă.

Accesorii care conferă ușurință în utilizare/rezultate mai bune

La capitolul ușurință în utilizare și rezultate foto, ai putea avea în vedere un grip, trepiedul, telecomanda, filtre de diverse tipuri și, de ce nu, un strap.

Gripul (sau „battery grip”)

Este un accesoriu foto care în primul rând îți oferă autonomie crescută (datorită utilizării a 2 acumulatori simultan), cât și stabilitate și priză asupra aparatului.

Pe de altă parte, va crește volumul și greutatea camerei, fiind recomandat în special în cazul folosirii unui obiectiv mai voluminos sau a unui bliț (pentru echilibrare). Alții îl preferă pentru că îi ajută să declanșeze mai ușor atunci când țin aparatul pe verticală.

Oricum ar fi, la noi vei găsi atât gripuri din oferta producătorilor de aparate foto, cât și modele alternative.

Trepiedul

Un accesoriu care nu mai are nevoie de nicio introducere, mai ales dacă îți dorești să folosești timpi lungi de expunere sau faci fotografie de noapte, de natură etc.

Iar noi îți oferim cel puțin 7 motive pentru care un trepied este util:

Telecomanda

Dacă utilizezi timpi lungi de expunere sau ai nevoie să declanșezi la distanță, telecomanda se va dovedi extrem de utilă. În primul caz pentru a preveni vibrațiile datorate apăsării pe butonul declanșator, în al doilea pentru a te scuti de om alergătură zdravănă dacă îți dorești să faci parte din poza de grup sau dacă „joci” un personaj în cadrul realizat.

Telecomenzile pot fi cu fir sau wireless (telecomenzi cu raze infraroșii sau telecomenzi radio). Indiferent de model, telecomanda face parte din rândul acelor accesorii foto pe care le vei folosi cu siguranță la un moment dat, fiind un dispozitiv ce îți permite mai multă libertate, comparativ cu funcția „self-timer” disponibilă în meniul aparatelor de fotografiat.

Filtre

Accesorii foto utile în multe situații, filtrele pot fi de protecție (filtrul UV), pentru eliminarea reflexiilor și mărirea contrastelor (filtrul de polarizare) sau pentru compensarea expunerii și întunecarea anumitor suprafețe din imagine (cazul filtrelor de densitate neutră și în degrade). De asemenea, există o serie întreagă de alte filtre creative, pentru obținerea de efecte speciale (filtre de difuzie, filtre colorate, filtre IR etc.)

Filtrele au fost folosite încă de la începuturile fotografiei iar rolul lor în fotografia pe film este de necontestat.

Când achiziționezi un filtru, e bine să ai în vedere că acestea pot fi pe filet rotund sau pe suport (filtre cunoscute mai mult dupa numele Cokin, brandul care a inventat acest model). Atenție sporită în cazul filtrelor pe filet, întrucât diametrul acestuia trebuie să corespundă diametrului înscris pe obiective. De exemplu, dacă obiectivul suportă filtre de 68mm, va trebui să achiziționezi un filtru pentru acest diametru.

Despre aplicații ale filtrului de polarizare:

Strap-ul

Toate aparatele foto DSLR și mirrorless vin cu propria curea, care îți permite să ții aparatul pe după gât. Uneori însă, acest lucru este incomod, în special dacă avem atașat un obiectiv mai greu.

Față de cureaua obișnuită din kit, strap-ul este mult mai confortabil atunci când fotografiem, plasând greutatea aparatului pe umăr, permitându-ți de asemenea mai multă libertate de mișcare.

Accesorii pentru curățare

Curățarea periodică a obiectivelor foto dar și a sistemului de vizare sau a senzorului va fi cu siguranță necesară.

Există mai multe accesorii care fac asta, de obicei cea mai la îndemână alegere fiind un kit de curățare, care va include atât clasica microfibră, cât și o pompă pentru suflare, o soluție de curățare optică de calitate, perie pentru praf și bețișoare pentru zonele înguste.

O altă opțiune extrem de utilă este LensPen. Acest dispozitiv are două capete, într-unul găsindu-se o pensulă pentru îndepărtarea prafului/scamelor iar în celălalt un cap de curățare cu carbon. Este rapid, simplu și mai ales compact. Poate fi folosit pentru orice obiectiv foto.

De asemenea, există tot de la LensPen și un dispozitiv pentru curățarea senzorului camerelor foto digitale, având o rezistență de peste 500 de utilizări.

accesorii foto

Alte accesorii foto

Carduri foto

Aparatele foto nu au în general memorie internă, iar dacă ea există, este extrem de limitată, fiind dedicată strict pentru testare. Astfel, încă de la achiziționarea aparatului, vei avea nevoie de un card de memorie, care ar trebui să îndeplinească două condiții: să aibă o capacitate suficient de mare pentru nevoile tale și o viteză de scriere pe măsură, astfel încât dacă fotografiezi în rafală să nu ai surprize.

Bateria de rezervă

Autonomia permisă de acumulatorii foto din ziua de astăzi este destul de mare, dar nu strică să ai măcar un acumulator de rezervă, mai ales în anotimpurile reci, când descărcarea acestora se produce mai rapid, dându-ți peste cap planurile inițiale. Aceștia există în mai multe variante, ca și în cazul grip-ului, atât de la producătorii de aparate foto, cât și variante alternative, de obicei ceva mai ieftine.

Am trecut în revistă prin acest articol o serie de accesorii foto ce se dovedesc utile în procesul de fotografiere. Ce ți se potrivește mai bine, urmează să alegi tu. Dacă ai și alte exemple, așteptăm comentariile tale și de asemenea, nu uita să stai cu ochii pe reducerile de Black Friday. Întreaga gamă de accesorii intră în campanie, cu siguranță vei găsi ceva pe placul tău.

Iar pentru o experiență cât mai plăcută în cele 3 zile de Black Friday, este bine să ai în vedere următoarele:

  • Este recomandată crearea unui cont pe siteul www.f64.ro și adăugarea produselor dorite în wishlist. De ce? Pentru că așa vei fi primul care află dacă ce te intersează intră în campania de Black Friday sau nu și în plus, vei putea comanda aceste produse cu prioritate.
  • Ora de start se va da online în noaptea de joi spre vineri.
  • Magazinul F64 va avea și el program prelungit, clienții beneficiind de asemenea de asistență online non-stop.
  • Pentru orice comandă peste 300 ron, transportul va fi gratuit.
  • Plata se poate face și în rate, în funcție de politica diverșilor parteneri financiari, informațiile fiind disponibile pe siteul f64.ro.
  • Perioada de retur pentru produsele comandate este de 30 de zile calendaristice.
  • Avem call center dedicat prin care îți poți înscrie comanda, dupa activarea promoțiilor. Sună-ne la 0212700050.
  • Pentru comenzile online, termenul de livrare este de aproximativ 3-5 zile.