Fujifilm X Pro 1 – nu doar cel mai frumos aparat de fotografiat din lume

Review Fujifilm X Pro 1 de catre Alexandru Radu, editor de film, care a montat printre altele “Hartia va fi albastra” regizata de catre Radu Muntean. 

“O sa incep cu sfarsitul. Cu un disclaimer, cum i se spune in publicitate. Ma numesc Alexandru Radu si nu sunt un fotograf profesionist. Nici pe departe. Sunt un monteur de film pasionat de fotografie. Sau editor de film, cum ar zice americanii.

Acestea fiind spuse, am avut ocazia – multumita f64 – sa folosesc un Fujifilm X Pro 1 timp de aproape o luna. Mai jos sunt cateva impresii.

Dupa cum spune si titlul, X Pro 1 e foarte frumos. Asta a fost impresia pe care am avut-o cand am deschis cutia. Are un design retro minimalist. Ba chiar mi-as premite sa spun ca seamana cu Nikon F, primul SLR de la Nikon care a aparut in acelasi an cu mama si care, a fost facut celebru – printre altele – de razboiul din vietnam. culmea. exact acolo unde urma sa folosesc si eu X Pro 1.

 mirrorless FUJIFILM X-Pro 1

Sunt utilizator de Nikon de mai bine de 7 ani si nu sunt cel mai deschis om cand vine vorba de schimbari. Cu toate astea, am fost placut surprins de cat de intuitiv e construit acest aparat. Mi-a luat cateva ore sa cred ca toata viata am avut Fuji. E drept, cat de diferite pot fi aparatele foto intre ele. Si totusi, Canon ma scoate din minti din punctul asta de vedere, iar Fujifilm m-a incantat din prima. Atat de tare, incat ma gandesc foarte serios sa schimb brandul.

mirrorless FUJIFILM X-Pro 1

Fujifilm X Pro 1 este un aparat de fotografiat mirrorless. Lasand la o parte detaliile tehnice pro sau contra, un lucru e absolut sigur: este mult mai usor si mai mic decat un DSLR cu oglinzi si toate cele. Iar asta pentru mine e un plus enorm. Ca dimensiuni, fara obiectiv, e comparabil cu un iPhone 5 dar de 3 ori mai gros. In ultimul timp am tot vazut fel si fel de oameni in vacante carand dupa ei ditamai 5Du’. plus trei patru obiective. Daca circuli low cost cu siguranta mai platesti un bagaj. In schimb x pro 1 incape – cu putina bunavointa – intr-un buzunar lateral de pantaloni tip army. Sau poti sa-l atarni la gat si e ca si cum n-ar fi.

Este facut, aproape integral, din metal – mai exact un aliaj de magneziu – fapt care il face extrem de robust si placut in acelasi timp. Este inscriptionat discret, doar in partea de sus. Date fiind dimensiunile si faptul ca nu scrie maaare pe el Fuji ca in cazul unor alte branduri, aparatul nu atrage atentia. Un alt mare plus din foarte multe puncte de vedere. Poti fi aproape invizibil cand e nevoie si nu bate la ochi atunci cand calatoresti prin cartiere sarace intr o tara asiatica.

mirrorless FUJIFILM X-Pro 1
mirrorless FUJIFILM X-Pro 1

Alt lucru care m-a incantat la aparatul mirrorless X Pro 1 sunt comenzile pentru timp de expunere, compensarea expunerii si butonul pentru modurile de focus AF-S, AF-C si MF. Acestea exista fizic pe aparat, nu sunt digitale (primele doua sub forma de rotite iar ultimul este un buton in stanga jos, langa obiectiv). Sunt foarte usor de accesat si asta face fotografierea mult mai rapida.

Deasemenea, aparatul are dual viewfinder, electronic si optic. Comutarea intre ele se face rapid printr un selector aflat langa obiectiv. Nu e nevoie sa iti iei ochiul din vizor dupa ce ai fotografiat ca sa vezi ce ai facut. Acuratetea este incredibila, 1.44 milioane de pixeli.

mirrorless FUJIFILM X-Pro 1

Optica este extraordianra, comparabila cu Leica (si nu exagerez deloc mai ales in segmentul 18mm – 60mm), iar pretul este evident incomparabil. Eu am folosit un 35mm 1.4f si mi a placut foarte tare. Nu am avut o problema cu focusul manual chiar daca se misca ceva mai greoi. In modul macro, pe automat, dureaza ceva mai mult sa focuseze dar nici asta nu m a deranjat.

Calitatea culorii in formatul JPEG la fotografiere este excelenta. Mai multi m au intrebat daca fotografiile sunt RAW. In special cand vine vorba de culoarea rosie, senzorul se comporta remarcabil.

mirrorless FUJIFILM X-Pro 1

White balance-ul la acest mirrorless este foarte precis chiar si in conditii de iluminare slaba. La fel si focusul.

In mult mai putine cuvinte, aparatul este, din punctul meu de vedere, perfect. perfect pentru ceea ce am eu nevoie. Trebuie sa-l incerci ca sa iti dai seama.

mirrorless FUJIFILM X-Pro 1
mirrorless FUJIFILM X-Pro 1

Dar, ca sa nu creada lumea ca este un aparat impecabil, o sa enumar si cateva defecte de care m-am lovit la acest mirrorless X Pro 1. Putine dupa parerea mea.

Unul ar fi pozitionarea butonului DELETE. In stanga ecranului sunt 3 butoane identice. Absolut identice. In modul PLAY, functiile lor sunt urmatoarele: de sus in jos, primul este de ZOOM IN, al doilea ZOOM OUT, iar al treilea DELETE. Acum, asta nu ar parea o problema, dar, in prima zi, cand facusem o fotografie care mi s-a parut frumoasa, am vrut sa-i verific focusul. in loc de ZOOM IN am dat DELETE. E drept, aparatul m a intrebat daca sunt sigur si totusi am dat OK. S-a intamplat o singura data, dar, din cauza ca acea fotografie a fost una de moment si nu am putut sa o refac, m-a scos din sarite. Dar repet, s-a intamplat o singura data si a cam fost vina mea.

Alt defect ar fi butonul de ON/OFF. Mai exact tot pozitionarea lui pe aparat. Si anume, este putin iesit in afara aparatului. Fapt care a facut ca la transport sa se porneasca singur si sa se consume bateria. Dar si acest lucru mi s-a intamplat doar o singura data. Asta pentru ca are o comanda de genul power save prin care se inchide singur dupa cateva minute. deci nu un defect major. mai ales daca ai si doi acumulatori cu tine. eu nu aveam din pacate. In plus, aparatul era destul de folosit.

Al treilea si poate singurul pe care il pot numi cu adevarat defect este capacul obiectivelor. sistemul de prindere de obiectiv este deosebit de sensibil. si ca la orice alt DSLR, nu este legat cu un siret sau ceva asemanator de corpul aparatului sau de obiectiv. prin urmare, mi a scapat de nenumarate ori. Ba chiar o data l-am pierdut intr-o piata de noapte pret de vreo 30 de minute. Norocul a facut sa fie in acelasi loc cand am refacut pasii. Inteleg motivele pentru care aceast capac nu poate fi prins de aparat/obiectiv ca la aparatele compacte. Totusi, sistemul prin care se ataseaza la obiectiv este destul de prost si devine din ce in ce mai sensibil in timp.

mirrorless FUJIFILM X-Pro 1mirrorless FUJIFILM X-Pro 1

La final, inca o bila alba pentru Fuji. Pe materialul filmat cu mirrorless-ul X Pro 1 am incercat un color grading in Lustre impreuna cu Anca, unul dintre cei mai talentati coloristi din tara. Mi-a spus ca e foarte impresionata de plaja de culoare larga pe care o are la dispozitie. Si asta in conditiile unei compresii H264 destul de mare. Ei personal i se pare mai bun X Pro 1 din punctul asta de vedere decat Canon 5D II. are 5D II este aparatul la zi al proiectelor video low budget unde nu intra in calcul Arri Alexa sau Red.

In concluzie, dupa o luna de folosit zi de zi, aparatul este de departe cel mai frumos de pe piata. Pe langa asta, este un aparat minunat pentru fotografiat portrete si detalii. Nu degeaba Fuji a facut ani la rand aparate pentru Hasselblad. Ceea ce Nikon si Canon nu au reusit. Se comporta excelent in conditii de lumina slaba si decent cand vine vorba de filmat. Ar avea nevoie de un motion stabilizer ceva mai bun. E usor de transportat si excelent pentru calatorii si/sau vacante. Asta daca vrei ceva mai mult decat un compact.

mirrorless FUJIFILM X-Pro 1 mirrorless FUJIFILM X-Pro 1 mirrorless FUJIFILM X-Pro 1 mirrorless FUJIFILM X-Pro 1 mirrorless FUJIFILM X-Pro 1 mirrorless FUJIFILM X-Pro 1 mirrorless FUJIFILM X-Pro 1

Voi ati testat camera mirrorless Fujifilm X Pro 1? Spuneti-ne intr-un comment ce parere aveti! 

[products ids= 1046372,1046465]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Toate bune si frumoase…dar,vorba reclamei …Scump domle,scump…

  • Sa apreciem aparatul,producatorii si toate calitatile enumerate.Poate fi un aparat deosebit de frumos si bun,dar la noi pentru cei care doresc sa-l aiba poate fi numai un vis….de aceea il vom respecta si admira-eu unul sigur asa voi face….Cuvintele au fost scrise,impresiile postate,ramane sa multumim celor de la F 64,sa le multumim ,iar celui care s-a "obosit" ca sa ne prezinte acest aparat sa-i multumim ,sa-l aplaudam….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.