Ce este vignetarea?
Vignetarea reprezintă reducerea luminozității sau saturației unei imagini la periferie față de centrul acesteia.
Ca urmare a proprietăţilor fizice ale luminii care trece prin obiectiv, este imposibil ca aceeaşi cantitate de lumină care ajunge la centrul cercului (cercul de iluminare al subiectului proiectat de obiectiv) să ajungă şi la margini (deoarece lumina care merge la margini are o distanţă mai mare de parcurs, va avea mai multe pierderi).
Aceste pierderi de lumină determina reducerea expunerii în colţurile imaginii, iar această întunecare a colţurilor se numeşte vignetare (optica). Este un efect nedorit adeseori, cauzat de setările camerei sau de limitările obiectivelor folosite.
Uneori, însă, este folosit intenționat pentru a atrage atenția către zona de centru a cadrului. Toate obiectivele prezintă acest efect, dar obiectivele cu unghi larg, precum şi unele cu zoom telefotografic sunt mai predispuse la apariția vignetarii.
De asemenea, efectul de vignetare este mai vizibil la diafragma cea mai deschisă.
Un al doilea tip de vignetare este cea mecanică. Aceasta este cauzată de blocarea luminii de către filtre, de exemplu prea multe filtre aşezate unul peste celălalt. De asemenea, utilizarea parasolarului incorect poate conduce la umbrirea colțurilor cadrului. Vignetarea mai poate fi naturală, generată de pixeli sau de filmul fotografic.
! Sunt cazuri în care vignetarea este totuși un efect dorit, pentru a evidenția și mai tare subiectul din imagine sau pentru a atrage atenția asupra unui element cheie.
Fotografii de Mirela Momanu
Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definitie și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.
[products ids=125013349,103103]