Ce este vignetarea?

Vignetarea reprezintă reducerea luminozității sau saturației unei imagini la periferie față de centrul acesteia.

Ca urmare a proprietăţilor fizice ale luminii care trece prin obiectiv, este imposibil ca aceeaşi cantitate de lumină care ajunge la centrul cercului (cercul de iluminare al subiectului proiectat de obiectiv) să ajungă şi la margini (deoarece lumina care merge la margini are o distanţă mai mare de parcurs, va avea mai multe pierderi).
Aceste pierderi de lumină determina reducerea expunerii în colţurile imaginii, iar această întunecare a colţurilor se numeşte vignetare (optica). Este un efect nedorit adeseori, cauzat de setările camerei sau de limitările obiectivelor folosite.
Uneori, însă, este folosit intenționat pentru a atrage atenția către zona de centru a cadrului. Toate obiectivele prezintă acest efect, dar obiectivele cu unghi larg, precum şi unele cu zoom telefotografic sunt mai predispuse la apariția vignetarii.
De asemenea, efectul de vignetare este mai vizibil la diafragma cea mai deschisă.


Un al doilea tip de vignetare este cea mecanică. Aceasta este cauzată de blocarea luminii de către filtre, de exemplu prea multe filtre aşezate unul peste celălalt. De asemenea, utilizarea parasolarului incorect poate conduce la umbrirea colțurilor cadrului. Vignetarea mai poate fi naturală, generată de pixeli sau de filmul fotografic.
! Sunt cazuri în care vignetarea este totuși un efect dorit, pentru a evidenția și mai tare subiectul din imagine sau pentru a atrage atenția asupra unui element cheie.
vigneta
Fotografii de Mirela Momanu
Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definitie și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.
[products ids=125013349,103103]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.